Stor enighet blant MGP-legendene

Vi har spurt ti MGP-profiler om hvem som skjuler seg bak maskene: To av dem vet svaret

Siden Subwoolfer ble lansert som MGP-kandidater i januar, har det vært voldsomme spekulasjonene rundt hvem duoen er. MGP-legendene Her og Nå har pratet med, forteller hvem de tror gjemmer seg bak maskene. Kommer Tix med et lite hint?

<b>TAR SUBWOOLFER AV SEG MASKEN?:</b> Det virker å være bred enighet blant folk om hvem som skjuler seg bak de gule maskene. Vil de kaste maskene i finalen?
TAR SUBWOOLFER AV SEG MASKEN?: Det virker å være bred enighet blant folk om hvem som skjuler seg bak de gule maskene. Vil de kaste maskene i finalen? Foto: NTB
Sist oppdatert

Eurovision-feberen herjer i Europa i disse dager. 14. mai er det duket for nok en fargerik musikkfest når finalen går av stabelen i vertsbyen Torino.

På plass i Italia er den kuriøse Subwoolfer-duoen, som i forkant av konkurransen har høstet strålende kritikker fra Eurovision-fans over hele verden.

Allerede før de gulkledde ulvene satte sine poter på italiensk jord, hadde bookmakerne tippet dem til en solid syvende plass i musikkonkurransen. Det tok heller ikke lang tid før den karakteristiske dansen de intergalaktiske ulvene fremfører på scenen, ble en viral hit.

Enn så lenge har Subwoolfer tviholdt på maskene og den fargerike bakgrunnshistorien og redaktøren for Eurovision-nettstedet Eurovoxx, Andy Carlisle, hyllet det morsomme stuntet i et intervju med NRK.

– Hypen og mysteriet vil bare skape en positiv effekt, ifølge redaktøren.

– Behold maskene! Norge har valgt en skikkelig pakkeopptreden i Eurovision med en kommersiell låt, et glatt innslag og bra vokal, sier Carlisle til NRK.

– De har skapt en skikkelig «snakkis» og en desperasjon etter å finne ut hvem som skjuler seg bak maskene!

Kanskje får vi aldri en endelig bekreftelse på hvem som skjuler deg bak maskene, eller om det faktisk er to intergalaktiske superstjerner som representerer Norge under årets Eurovision.

Her og Nå har likevel dristet seg til å slå av en prat med et knippe norske MGP-legender, for å høre hvem de tror gjemmer seg bak maskene.

I forkant av tirsdagens semifinale hintet duoens talsperson om at ulvene kunne la maskene falle dersom de fikk suksess i semifinalen, men foreløpig har det ikke skjedd.

Les også: Dette lurer du på om Eurovision 2022: Fosser oppover bettinglisten

Elisabeth Andreassen (64), «La det swinge» (1985), «Duett» (1994) og «Evighet» (1996)

Elisabeth Andreassen
Elisabeth Andreassen

Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– Det aner jeg ikke. Men jeg synes det er et skikkelig morsomt opplegg! Det er så gøy at de gjør det – og gjennomfører til fingerspissene. Det skal de ha ros for!

Bør de la maskene falle?

– Jeg synes de skal få lov å beholde mystikken rundt det – frem til de vinner … Det er «så Eurovision» og kjempekult!

Åge Sten Nilsen (52), Wig Wam ”In my dreams” (2005)

Åge Sten Nilsen, Wig Wam
Åge Sten Nilsen, Wig Wam

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– Jeg gjetter på Ben Adams i den ene gule drakten og Gaute Ormåsen som syngende DJ! Hvem som gjemmer seg bak den andre gule ulven, aner jeg ikke. Men det er sikkert en danser!

Ulrikke Brandstorp (26), «Attention» (2020)

Ulrikke Brandstorp
Ulrikke Brandstorp

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– Nå har jo ikke jeg vært på månen eller ute i verdensrommet (enda), bare i Trollskogen … Så det er jo vanskelig å si for sikkert hvem Keith og Jim
er.

– Bør de la maskene falle?

– Hvilke masker? Er ikke dette bare to festlige karer på besøk her på jorda? Uansett, i bunn og grunn er dette to morsomme vesener som jeg heier skikkelig på i mai!

Les også: Det profilerte paret har vært kjærester i 20 år – men de bor ikke sammen

Tor Endresen (62), «San Francisco» (1997)

Tor Endresen
Tor Endresen

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

Gaute Ormåsen og Ben Adams. Jeg ønsker dem lykke til!

– Bør de la maskene falle?

– Jeg tror gutta er flinke nok til å lage og fremføre musikk uten masker og med bena på moder jord.

Alexandra Rotan (25), Keiino, «Spirit in the sky» (2019)

Alexandra Rotan, Keiino
Alexandra Rotan, Keiino

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– Jeg vet som skjuler seg bak maskene … Det er bare å ta en titt på bildet der vi har på oss de gule draktene. Mer enn det sier jeg ikke. Men vi tok åpenbart en stor risk da vi viste oss i sceneantrekk med gule ulvemasker … Arrivederci!

– Bør de la maskene falle?

– Nei, det synes jeg ikke! Jeg synes konseptet er skikkelig kult, og håper de ikke avslører seg.

Les også: (+) Dag Otto og Ellen møttes for over 40 år siden: – Ho begynte plutselig å klenge på meg

Jostein Pedersen (62), Eurovision-kommentator 1994–2007

Jostein Pedersen
Jostein Pedersen

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– Jeg tror Ben Adams skjuler seg bak den ene. Grunnen til det er hans nydelige engelskuttale. Jeg har selv bodd i England i 17 år, så det slo meg raskt. Så er han veldig spretten og slank! Så er det vår gode venn Gaute Ormåsen som gjemmer seg bak den andre. Han synger veldig bra og avsløres av kroppsfasongen. Jeg har enda ikke møtt noen som ikke synes låten er morsom! Det handler om dans, glede og lek – det trenger vi alle i dag.

– Bør de la maskene falle?

– Dette er musikk som samler hele familien. Forkledningen fascinerer barna. Det er viktig at hemmeligheten er der. Så får vi voksne lov til å gjette.

Aleksander Walmann (36), JOWST, «Grab the Moment» (2017)

Aleksander Walmann, JOWST
Aleksander Walmann, JOWST

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– Jeg tror det er Gaute Ormåsen og Ben Adams fra A1.

– Bør de la maskene falle?

– Det synes jeg ikke. Nå har de skapt den mystiske viben, så det er bare å fortsette sånn!

Guri Schanke (60), «Ven a bailar conmigo» (2007)

Guri Schanke
Guri Schanke

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– Jeg aner egentlig ikke, men det har versert noen rykter i mediene. Jeg har ikke noe annet grunnlag å gjette ut ifra enn det. Derfor holder jeg en knapp på Ben Adams og Gaute Ormåsen. Skulle gjerne hatt et annet hot tips, men det har jeg altså ikke. Men kostymene er et ekstremt smart trekk og det blir ekstremt gøy å følge dem i Torino!

– Bør de la maskene falle?

– Det må jo avsløre seg på et tidspunkt! Får vi ikke vite hvem som skjuler seg bak maskene, blir vi gale hele gjengen. Så kommer det selvfølgelig an på om det kun er en gimmick for Grand Prix, eller om de ser for seg en karriere utenfor MGP. Jeg kommer uansett til å benke meg foran skjermen 14. mai!

Andreas Haukeland (29), TIX «Fallen angel» (2021)

Andreas «TIX» Haukeland
Andreas «TIX» Haukeland

– Hvem tror du skjuler seg bak maskene?

– For meg er det ikke så spennende, jeg vet det jo allerede. Jeg har vært på H3 Arena under alle MGP-delfinalene i år, og reiser til Torino under Eurovision for å heie frem den norske delegasjonen.

– Bør de la maskene falle?

– Jeg tenker identitetene deres bør forbli hemmelige, i hvert fall til finalen. Og gjerne enda lenger!

Les også: Tøff tid for Madde og Chris

Hint fra Tix?

Før tirsdagens seminfinale der Subwoolfer tok seg videre, ble Tix filmet mens han tok av seg astronaut-masken til Subwoolfers DJ «DJ Astronaut». I etterkant er det blitt påpekt at Tix tidligere har posert sammen med Subwoolfer og DJ Astronaut og blitt avbildet i blant tilskuerne under tirsdagens semifinale, skriver Dagbladet.

Men at han er involvert i det norske bidraget på en eller annen måte, er det ingen tvil om siden han har fått tak i kostymet.

Kan uttalelsen om at identiteten bør holdes hemmelig til finalen være et hint om at identitetene kan bli avslørt etter finalen?

Flere maskerte Eurovision-deltakere:

Maskerte sangere har blitt en stor hype de siste årene, godt hjulpet av «Maskorama» som har gått sin seiersgang over TV-skjermer verden over.

Maskerte sangere er heller ikke et ukjent fenomen i Eurovision-sammenheng. Opp gjennom årene har flere artister skjult sin identitet bak masker, kostymer og alter ego. Her er noen av de mest kjente eksemplene:

Lordi «Hard rock Hallelujah»

Det teatralske hardrockbandet «Lordi» fra Finland, som kanskje er aller mest kjent for sine monsterlignende kostymer som de bruker på scenen og i musikkvideoer, fikk stor oppmerksomhet i 2006.

Med et spektakulært pyroshow sikret bandet seg rekordhøye 292 poeng, og vant Eurovision-finalen med sangen «Hard Rock Hallelujah». Bandet ba pressen innstendig om å ikke avsløre deres identitet, men da de vant konkurransen ble det knipset bilder av gutta da de forlot arenaen.

Lordi
Lordi Foto: Jens Hartmann/REX

Conchita Wurst «Rise like a Phoenix»

I 2014 stakk «dronningen av Østerrike» suverent av med seieren i Eurovision. Det er den østerrikske sangeren og dragqueenen Thomas Neuwirth som står bak den kvinnelige karakteren «Conchita». Han har til og med diktet opp en egen bakgrunnshistorie til «Conchita Wurst», som har blitt stående som et Eurovision-ikon i all ettertid.

Conchita Wurst
Conchita Wurst

Wig Wam «In My Dreams»

I 2005 representerte glamrock bandet Wig Wam Norge i den internasjonale finalen. Med eksentriske kostymer, fjærboa og kraftig sminke, var det sirkusstemning rundt gutta gjennom hele konkurransen. Bandet, som ble oppløst i 2013, besto av alter-egoene Glam (Åge Sten Nilsen), Teeny (Trond Holter), Flash (Bernt Jansen) og Sporty (Øystein Andersen).

Wig Wam
Wig Wam Foto: SERGEY PONOMAREV

Verka Serduchka «Dancing Lasha Tumbai»

Ukrainas bidrag i 2007 står som et av de mest minneverdige i ESC-historien. Da kom den eksentriske, middelaldrende figuren «Verka Serduchka» på andre plass i Helsingfors. Opptredenen blir stående som en av konkurransens mest vanvittige øyeblikk. Den ukrainske komikeren og underholdningsartisten Andrij Mykhajlovytsj Danylko står bak den kontroversielle figuren, som etter andreplassen har blitt et aldri så lite Eurovision-ikon.

Verka Serduchka
Verka Serduchka

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2022, og sist oppdatert 12/05 2022.

Les også