Vår Staude om «Kompani Lauritzen»

Derfor trakk Vår Staude seg fra det første «Kompani Lauritzen»

To dager før innspillingen av den første sesongen av «Kompani Lauritzen» gikk i gang i 2019, måtte Vår Staude trekke seg. Nå er hun tilbake.

<b>MESTRINGSGLEDE:</b> Vår har fått utfordret fryktene sine under «Kompani Lauritzen»-oppholdet på Bømoen leir.
MESTRINGSGLEDE: Vår har fått utfordret fryktene sine under «Kompani Lauritzen»-oppholdet på Bømoen leir. Foto: TV 2
Sist oppdatert

– Jeg og mamma var ute og gikk tur da de ringte meg fra produksjonen et halvår før selve opptaket. De skulle lage et militærprogram og ingen visste den gangen hva det dreide seg om.

– Da sa mamma: «Dette er jo midt i blinken for deg! Å gå masse på tur og bære sekk – du elsker jo det livet. Det blir sikkert kjempebra!», minnes Vår Staude (57).

Mistet moren sin

Med heiarop fra mamma, mann og barn i sekken, var hun klar til å gi seg i kast med den store styrkeprøven på sensommeren 2019.

Støvlene var gått inn og treningsøkter var logget. To dager før avreise ble planene brått snudd på hodet.

– Mamma ble lagt inn på sykehus med bukspyttkjertelkreft. Da ble jeg hjemme for å være med henne. Hun døde 12 dager senere, med meg og de andre søsknene ved sengen hennes. Det var utrolig trist.

– Det var uaktuelt å dra inn der da mamma ble syk. Det er jeg veldig glad for i dag, deler Vår.

Det fikk bli en annen gang, slo Vår seg til ro med. Årene gikk og livet kom i veien. «God morgen Norge»-profilen fikk på et tidspunkt målt krefter i kjendisversjonen av «71 grader nord» og ble usikker på om hun var klar for mer reality.

– Så klaffet det denne gangen og jeg ble med. Mye av motivasjonen bak, var mammaen min. Jeg gjorde det for henne.

Les også: (+) Mamma sier hun ikke vil være bestemor og det er så sårt

Deltar i «Kompani Lauritzen»

Den gjennomtrente 57-åringen ankom Bømoen leir på Voss med friskt mot.

– Så får du en sånn kalddusj når du kommer inn der. Jeg er seig som ei tyrirot, men blottet for soldatfaglig spisskompetanse. Du ser fort at jeg er et vanlig menneske som gjør så godt jeg kan, ler Vår.

<b>KOMPANI</b>: – Jeg var 18 år eldre enn den nest eldste deltageren. Men det tenkte jeg faktisk ikke over i forkant. Det ble heller ikke et stort tema underveis, innrømmer den spreke 57-åringen.
KOMPANI: – Jeg var 18 år eldre enn den nest eldste deltageren. Men det tenkte jeg faktisk ikke over i forkant. Det ble heller ikke et stort tema underveis, innrømmer den spreke 57-åringen. Foto: Svein Brimi

Men det var ikke uten en frykt eller to i bagasjen Vår ga seg ut på «Kompani Lauritzen»-eventyret. Vel vitende om at rasjonelle og mindre rasjonelle katastrofetanker lå i bakhodet, valgte hun likevel å gå på med krum hals.

– Jeg er egentlig ikke redd for så mye i livet, men det jeg er redd for, er jeg ekstremt redd for. Og disse tingene ble jeg utfordret veldig på i «Kompani Lauritzen», innrømmer Vår, og spesifiserer:

– Det jeg fryktet aller mest, var å brekke nakken. Så er jeg livredd for å kaste meg ut i løse luften. Jeg kan stå på 6000 meter og kikke ned uten problemer, men å hoppe ut fra 14 meter er døden for meg. Så er jeg veldig redd for kaldt vann og ikke minst å dykke ned i det kalde vannet. Jeg frykter å fryse meg fordervet, ramser hun opp.

Les også: Avslører endringer i «God morgen, Norge»

<b>TV 2-VETERAN:</b> Vår har jobbet som programleder i TV 2 siden 1992. De siste årene har hun vært å se som programleder i «God morgen Norge» med blant andre Peter Bubresko.
TV 2-VETERAN: Vår har jobbet som programleder i TV 2 siden 1992. De siste årene har hun vært å se som programleder i «God morgen Norge» med blant andre Peter Bubresko. Foto: TV 2

Ville imponere Fenriken

I forkant av oppholdet avslørte Vår også at hun sover dårlig med fremmede, ikke får gått på do på kommando, glemmer å spise når det er mye som skjer og får migrene.

Så misliker hun sterkt å ikke vite hva som skjer …

– Jeg følte en utrolig mestring for det jeg faktisk gjorde, på tross av alt. Jeg er kjempestolt over de rareste ting jeg fikk til. Særlig de tingene jeg på forhånd sa: «Det skjer ikke!».

– Jeg ble beroliget med at jeg ikke kom til å dø og tenkte med meg selv: «Jeg må i hvert fall gjøre Fenriken fornøyd!». Drit i mannen min og barna mine – de er glade i meg uansett, meddeler Vår med et skøyeraktig glis.

<b>SAMMENSVEISET :</b> – Vi ble en gjeng som fant hverandre mot den store fienden, på et vis. Vi har fortsatt god kontakt hele gjengen, forteller Vår. Her sammen med Mona Berntsen og Karin Klouman. 
SAMMENSVEISET : – Vi ble en gjeng som fant hverandre mot den store fienden, på et vis. Vi har fortsatt god kontakt hele gjengen, forteller Vår. Her sammen med Mona Berntsen og Karin Klouman.  Foto: Svein Brimi

Og har opplevelsen gjort henne til «den beste utgaven av seg selv» – i tråd med Dag Otto Lauritzens mantra?

– Folk flest går gjerne rundt i livet og gjør stort sett det man liker og kan. Vi utfordrer oss sjelden fordi det er ubehagelig.

– Jeg har i etterkant kjent på at det er fantastisk å få til de tingene jeg har tenkt ikke er noe for meg. Så er det utrolig stas å bedrive litt selvutvikling i godt voksen alder, sier Vår fornøyd.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2024, og sist oppdatert 08/03 2024.

Les også