- Var redd for å gå ut

Flere norske kjendiskvinner opplever hets og sjikane.

Foto: (Scanpix/montasje Side2)
Publisert

(SIDE2): Denne uken skrev Nettavisen om Heidi Nordby Lunde – alias bloggeren VamPus – som tok et oppgjør med at hun stadig blir sjikanert på nett.

Hun skrev at hun trodde de fleste kvinner som opptrer i mediene opplever ubehagelige meldinger.

I tillegg reagerte hun på at politiet har en defensiv holdning til dette når man ønsker å ta sjikanen videre.

Les hele saken: Kvinnelig blogger anmelder sexhets

Onsdag kunne også stortingsrådgiver Lene Westgaard-Halle (H) fortelle at hun er blitt sexhetset av samme person som VamPus.

Hun anmeldte til slutt saken.

- De etterforsket saken, fant ut hvem det var, tok en prat med ham – og henla saken.

Les hele saken: - Jeg ble hetset to- tre ganger i uken

At kjendiser, og spesielt de kvinnelige, opplever denne typen henvendelser og sjikane har Nordby Lunde rett i.

Vi tok kontakt med et utvalg norske kjendiser og spurte dem følgende spørsmål:

1.)Har du opplevd sexsjikane? Hvis ja- på hvilken måte?
2.)Politianmeldte du forholdet? Hvorfor/hvorfor ikke?
3.)Hva synes du om at politiet ikke bryr seg om slike anmeldelser?

Mina Helene Hadjian
- Jeg har opplevd sexsjikane i flere jobbsituasjoner. 80 prosent av de som jobber innen media, er menn. Så min løsning på for eksempel klapser på rumpa og mensenkommentarer, er et stort smil og samme tilbake. Bruk humor og si fra til personen. For menn heter det «mansen» forresten.

- Det er klart at når det beveger seg så langt over streken at den ikke synes lenger, ja da burde noe gjøres. Jeg skulle nok ønske jeg hadde anmeldt et par av mine sjikanister opp gjennom, så hadde jeg sluppet å møte dem igjen som sjefer i andre mediebedrifter. Det er en liten bransje med sjefer som bare bytter plasser med hverandre.

- Jeg blir ikke akkurat sjokkert over at politiet ikke bryr seg om annet enn narkotika saker og fartskontroller. For å ikke irritere meg ser jeg dette i hodet når en politiraring snakker: tenk deg at han/ hun deles i to og innenfor ser du en bitte liten person som holder seg for tissen. Jeg ble tatt inn til avhør av PST for litt over ett år siden og det var kjipt. Så de er kjappe med å dra deg inn for ingenting, men kommer ikke om du ringer midt på natta med den fulle sjefen din på utsiden som roper: Miinnaaaaa skal vi puuuule!!!

- Heia Vampus, avslutter Hadjian.

Linnéa Myhre
- Ja, av en eldre herre som ringte og tekstet meg til alle døgnets tider. Jeg var i noen tilfeller redd for å gå ut.

- Ja, fordi jeg ikke greide å finne ut hvem han var for å ta ham selv. Og jeg orker ikke skifte nummer fordi en eller annen mentalt tilbakestående absolutt skal plage meg. Men politiet greide heller ikke å finne ut av det, eller - de hadde «ikke lov» til å finne ut av det.

- De orker ikke å spore opp telefoneieren før den utsatte faktisk dør, så hva jeg synes om det er vel selvsagt.

Kari Jaquesson
- Jeg har ikke opplevd sexsjikane på den måten, men jeg fikk en del blogginnlegg fra en fyr som kalte seg «SMELLYCOCK.»

- Jeg syns man bør anmelde slike ting dersom det nærmer seg trakassering, men vi har jo ytringsfrihet i dette landet og dessverre er det en del som bruker det til å lire av seg en del fatale ting, dessverre. En gang hadde jeg en stalker, det gikk ikke på seksuelle tilnærmelser, men jeg hadde tenkt å oppsøke ham for å få en slutt på dette, men vi fant aldri helt ut hvor han holdt til.

- En oppfordring til alle små, snuskete gutter der ute: Det fins bedre måter å få draget på.

Trine Grung
- Jeg har opplevd sexsjikane i aller høyeste grad. Pornografiske bilder har kommet i postkassa mi mange ganger og stadig vekk får jeg SMS-er. Bildene har jeg levert til politiet og de har vært svært imøtekommende, men det er dessverre ikke så mye de får gjort. Det er ingen avsender på brevet og meldingene som har kommet på telefonen er som regel fra et kontantkort.

- En gang klarte de å spore et telefonnummer som ringte meg med jevne mellomrom. Det viste seg at det var fra en betalingstelefon inne på en Shell-stasjon.

- På bloggen min er folk litt mer forsiktige, men der kan jo IP-adressen spores så det er vel derfor. Jeg skjønner at det er frustrerende at politiet ikke gjør noe, men hva kan de gjøre? I mange tilfeller er det ikke så mye å gjøre, dessverre.

Jeanette Roede sier hun ikke har opplevd sexsjikane, men sier følgende til Side2.

- Det er ikke bra at slike ting får fortsette uten at noen gjør noe med det.

Foto: Poppe, Cornelius

Anita Valen
- Jeg har opplevd å få hjemmesidene hacket flere ganger, noe som har medført at jeg har lagt den ned midlertidig 5-6 ganger. Nå skjedde det igjen, og jeg orker ikke holde på med hjemmesiden mer. Jeg måtte slette innlegg daglig, slik at ikke upassende meldinger ble liggende ute. Jeg tar ikke fysisk skade av trakasseringen eller ligger søvnløs om nettene, men det er slitsomt og man kommer til et punkt der man ikke orker mer. Det er irriterende at folk ikke har annet å gjøre enn å ødelegge for andre.

- Nei, jeg har ikke anmeldt det noen gang. Jeg har vurdert det, men hvor langt kommer man med en slik sak? Politiet vil neppe prioritere en slik sak, og derfor har jeg valgt å ikke anmelde noen av tilfellene.

- Jeg har forståelse for at politiet har begrensede ressurser, og at de har viktigere saker de må prioritere. Det er logisk, men jeg skulle absolutt sett at det var annerledes. Kvinner står veldig svakt når det gjelder seksuell trakassering. Som det å få kommentarer fra fremmede på gata - man kan ikke si noe tilbake, for vedkommende kan bli aggressiv. Vi må bare godta det. Jeg skulle ønske at det var en egen avdeling innen politiet som jobbet spesifikt for å beskytte kvinner i alt fra trakassering- til voldtektssaker.

Foto: Hommedal, Marit

May Lisbeth Myrvang
- For noen år siden mottok jeg kort og brev i posten med kjempe ekkelt innhold. De var skikkelig grisete, forteller May Lisbeth Myrvang, kjent som værdame i TV 2.

- Det førstebrevet jeg fikk synes jeg var det ekleste. Når jeg fikk det andre begynte jeg å lure på hva dette var for noe, men innen jeg fikk det tredje kortet hadde jeg funnet ut at det var flere som hadde mottatt lignende brev. Saken kom også opp i media etter hvert, og det viste seg at det var flere kvinner som hadde mottatt akkurat samme kort med akkurat samme innhold, fortsetter hun.

Myrvang oppbevarte brevene i en plastpose, og åpnet de iført plasthansker.

- Jeg valgte og ikke å anmelde det. Jeg visste at flere av mine kolleger i TV 2 hadde mottatt samme brev og kort, og politiet mente dette var en harmløs person. Men jeg leverte brevene inn til politiet i en plastpose fordi det var flere kvinner som hadde anmeldt saken, forteller hun, men opplyser at politiet ikke fant noen fingeravtrykk på det innleverte bevismateriale.

- Jeg tenker at politiet stort sett tror at det er harmløse personer som gjør slike ting. Jeg tror ikke at det er det at de ikke bryr seg, men det handler mer om at de er nedlesset i saker og må prioritere, mener hun.

Hun synes allikevel det er dumt at politiet ikke tar sakene mer seriøst.

- Det at politiet ikke kan prioriter slike saker vet også de som driver med slike ting. Alle saker burde tas tak, avslutter hun.

- Har tett dialog
TV3 er blant de som har flest deltakere innenfor sjangeren reality, og disse er gjerne ferske i møtet med denne typen henvendelser. Presse- og informasjonsansvarlig, Glenn Stødal, bekrefter at noen av de som deltar i deres programmer opplever dette fra tid til annen.

- Dessverre opplever vi fra tid til annen at deltakere i våre TV-programmer blir utsatt for sexsjikane. Det dreier seg stort sett om sjikane via sosiale medier, blogger eller telefonsamtaler/SMS, sier han til Side2.

- I slike tilfeller inngår vi en tett dialog med personene som utsettes for dette, og finner sammen ut om det skal politianmeldes eller ikke. Men dette blir til syvende og sist deltakerens beslutning.

- Generelt forbereder vi og produksjonsselskapene deltakerne godt på at det å vise seg fram på TV kan medføre oppmerksomhet, også uønsket oppmerksomhet.

- Vi har ingen kommentarer til politiets arbeid i slike saker.

Kommunikasjonssjef i TV 2, Aleksander Valestrand, er ordknapp rundt temaet knyttet opp mot de ansatte og andre profiler man se på TV 2s kanaler.

- Det vil alltid være oppmerksomhet rundt kjente profiler på TV. Av og til kan de ble utsatt for negativ oppmerksomhet og disse tilfellene tar vi oss av etter hvert på ulike måter, sier Valestrand til TV 2.

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2011.

Les også