Skatt

Par luftet hunden. Fant skatt til 100 millioner kroner

Man trenger ikke være sjørøver for å finne skatt verdt en kjempeformue.

GULLFUNN:Et par som luftet hunden kom over 1400 gullmynter i USA. Myntene stammet fra gullrushet på 1800-tallet og viste seg å være verdt flere titalls millioner kroner. Det vites ikke om ekteparet eier samme hunderase som på bildet.
GULLFUNN:Et par som luftet hunden kom over 1400 gullmynter i USA. Myntene stammet fra gullrushet på 1800-tallet og viste seg å være verdt flere titalls millioner kroner. Det vites ikke om ekteparet eier samme hunderase som på bildet. Foto: AFP PHOTO / KAGIN'S, INC (NTB Scanpix)
Sist oppdatert

Dersom du var ivrig leser av Donald Duck eller stor tilhenger av sjørøvere som liten (eller fortsatt – det er lov det), er sjansen stor for at du selv har drømt om å finne en skjult skatt.

Om det er tilfellet, er den gode nyheten at du ikke trenger å ha trebein og krok som arm for å ha flaks i en skattejakt. Vi har også skrevet om amerikaneren som fant et Fabregeé-egg på loppemarked, et gullegg han betalte 80.000 kroner.

Det viste seg å være en god investering, da egget hadde en verdi på godt over 200 millioner kroner. Ikke dårlig for en dags arbeid.

Sånn flaks skulle man kanskje tro er en sjelden vare, men sannheten er at det er flere tilfeller av tilfeldige skattefunn.

Her kommer noen av dem:

Fant gull til 100 millioner kroner

Under en luftetur med hunden, kom et ektepar over noe helt annet enn bare hundebæsj.

RIKE: En tur på eiendommen og vipps så er man noen titalls millioner kroner rikere. Her et bilde av én av de 1400 gullmyntene man fant.
RIKE: En tur på eiendommen og vipps så er man noen titalls millioner kroner rikere. Her et bilde av én av de 1400 gullmyntene man fant. Foto: AFP PHOTO / KAGIN'S, INC (NTB Scanpix)

Det var i 2014 at et par oppdaget noen metallignende gjenstander som stakk opp av jorden på eiendommen deres i delstaten California i USA. De bestemte seg for å grave og kom over flere esker. Innholdet i eskene viste seg å være rundt 1400 gullmynter. Myntene stammet mest sannsynlig fra gullrushet i delstaten på 1800-tallet.

Ifølge en ekspert Reuters pratet med, har noen mest sannsynlig gravet ned myntene i håp om å hente dem frem ved en senere anledning. Det fikk de da aldri muligheten til.

En taksering fastsatte den totale verdien til rundt 10 millioner dollar, over 100 millioner kroner i dagens valutakurs (oppdatert februar 2024).

Fant 200 år gammelt skip på byggeplass

Mens man i Norge ofte inkluderer arkeologer i planleggingen når man skal bygge ut områder som kan ha en historisk betydning, er ikke alltid dette tilfellet andre steder i verden. Overraskelsen var derfor stor da man i 2016 kom over et 200 år gammelt skip i Boston, USA.

Skipet ble funnet under utbyggingen av Seaport-området i Boston. Det var rundt 15 meter langt og arkeologer som ble undersøkte funnet, anslo at det stammet fra 1800-tallet.

- Dette er det første skipsfunnet oppdaget på «land» i Boston. Det er uten tvil også det største og det viktigste funnet, fortalte arkeolog Joe Bagley til lokale CBS den gangen.

Arkeologenes teori var at skipet gikk på grunn under en storm, ble tømt for verdier og senere påtent før det så sank ned i gjørma. Her lå det altså gjemt i 200 år.

Kjøpte maleri for fem dollar. Er verdt millioner

Loppemarked og bruktbutikker ser ut til å være potensielle gullgraver for den uinnvidde. Akkurat det fikk Teri Horton oppleve i 1992.

Etter å ha blitt arbeidsufør i 1987, startet Horton å saumfare loppemarked for objekter hun kunne videreselge med en liten profitt. Frem til 1992 var hennes største bragd en luksusklokke av merket Ebel, til en verdi av 2000 dollar (cirka 21.000 kroner i dagens kurs).

Men i 1992 kjøper den da 59 år gamle kvinnen et maleri til fem dollar på en bruktbutikk. Det store maleriet er egentlig en gave til en venn, men da de ikke får det inn døra på husvognen til vennen, bestemmer Horton seg for å forsøke å selge det videre.

På 59-åringens garasjesalg, kommer det en lokal kunstlærer innom. Han sier til Horton at hun mest sannsynlig er i besittelse av en original Jackson Pollock, en av de største malerne innen abstrakt ekspresjonisme. Pollocks verker går for hundrevis av millioner på kunstauksjoner.

En Pollock-ekspert blir hentet inn. Han sammenligner Hortons maleri med kunstnerens verk «No. 5, 1948», et kunstverk som i 2006 blir solgt for 140 millioner dollar. Konklusjonen er at Hortons maleri er ekte.

Men ettersom maleriet ble kjøpt på en bruktbutikk og Horton ikke har klart å finne dokumentasjon på autentisitet, har andre eksperter slått tvil om at det er ekte. Allikevel har private samlere tilbudt Horton rundt ni millioner dollar (95 millioner kroner) for maleriet.

Bildet ble aldri solgt fordi Horton mente hun ikke ble tilbudt «en rettferdig pris». Hun døde i 2019, 86 år gammel, skriver LA Times.

Etter dødsfallet uttalte hennes sønn Bill Page at han har et mer realistisk forhold til bildet enn moren, men at han innså at det virket vanskelig å få autentisert bildet.

– Jeg ville solgt det for 50 millioner dollar dersom kjøperen fikk verifisert bildet, sier han til avisen.

Det har ikke lyktes klikk.no å finne informasjon om bildets status per 2024, men fraværet av nyheter om bildet etter 2019 tyder på at det fortsatt ikke har blitt autentisert eller solgt.

Fant uavhengighetserklæringen

Om du elsker skattejakter, husker du helt sikkert den moderne klassikeren «National Treasure» med Nicolas Cage i hovedrollen. Her jakter Cages karakter på en skjult skatt. Nøkkelen til skatten ligger i et skattekart skrevet på baksiden av den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Nå var det neppe plottet til denne filmen en mann i Pennsylvania hadde i bakhodet da han kjøpte et bilde på loppemarked for fire dollar i 1989, men tilknyttingen til filmen er der. For selv om bildet ikke var kjøperens smak, likte han rammen og tenkte han kunne bruke den til et annet bilde.

Det var da han fjernet canvaset han oppdaget et dokumentet, pent brettet sammen i hjørnet. Nærmere undersøkelse avslørte at det var en original kopi av den amerikanske uavhengighetserklæringen, datert til 1776.

TRO KOPI: En mann i USA fikk seg en overraskelse da han oppdaget en kopi av uavhengighetserklæringen i en bilderamme.
TRO KOPI: En mann i USA fikk seg en overraskelse da han oppdaget en kopi av uavhengighetserklæringen i en bilderamme. Foto: (Getty Images)

Dokumentet ble senere samme år solgt for 2,4 millioner amerikanske dollar på auksjon, rundt 25 millioner norske kroner i dagens kurs.

Hemmelig rom

I 2010 oppdaget man en skjult skatt i den franske hovedstaden Paris. En 91 år gammel enke hadde nemlig etterlatt seg en leilighet i millionbyen - full av kunst - og interiørskatter.

Ifølge Daily Mail rømte den unge kvinnen fra Paris da tyskerne okkuperte byen under andre verdenskrig. Hun returnerte aldri, og leiligheten, med alt inventaret, stod urørt i rundt 70 år.

I leiligheten fant de bilder, leker og møbler. Blant de mest verdifulle eiendelene, fant man et bilde malt av den italienske kunstneren Giovanni Boldini. Maleriet ble senere solgt for 3,4 millioner dollar.

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2018, og sist oppdatert 25/02 2024.

Les også