JUBILEUM

Utrolige fakta om månelandingen

Det er femti år siden det historiske øyeblikket. Synd originalfilmen er borte.

<b>JUBILEUM:</b> I år er det 50 år siden mennesker første gang satte sine ben på månen.
JUBILEUM: I år er det 50 år siden mennesker første gang satte sine ben på månen. Foto: NASA
Sist oppdatert

Denne uken er det 50 år siden fartøyet Eagle gjorde en vellykket landing på månen, og astronautene Buzz Aldrin og Neil Armstrong kunne ta menneskehetens første skritt på den grå kulen.

Det historiske øyeblikket skjedde 20. juli 1969, og i anledning jubileet har vi samlet noen fakta du kanskje ikke visste om månelandingen:

Nesten ingen bilder av Armstrong på månen

Dette er rett og slett fordi Armstrong stort sett befant seg bak kamera. Derfor er det stort sett Buzz Aldrin som er avbildet.

LES OGSÅ: Månestøv solgt for 14 millioner på auksjon

<b>KAMERASKY:</b> Et av veldig få bilder av Neil Armstrong på månen.
KAMERASKY: Et av veldig få bilder av Neil Armstrong på månen. Foto: NASA

Gikk tom for drivstoff

Månelandingsfartøyet Eagle fikk problemer med automatikken. Neil Armstrong måtte derfor skru av autopiloten, og lande manuelt. Det greide han fint, men med knapp margin: Hadde landingen tatt 23 sekunder mer, ville fartøyet gått tom for drivstoff. Og det hadde selvfølgelig ikke vært bra...

Holdt på å dø før oppskytingen

Den 6. mai 1968 krasjet Neil Armstrong i et Lunar Landing Research Vehicle, under en treningsøvelse. Heldigvis fikk han skutt seg ut før farkosten eksploderte i et flammehav. Omtrent et år senere var han altså på vei til månen.

LES OGSÅ: Apollo 1 - Testen som endte i tragedie

Den ukjente tredjemann

Buzz Aldrin og Neil Armstrong husker de fleste, men navnet Michael Collins er betraktelig mindre kjent. Mens Aldrin og Armstrong hoppet rundt på månen, gikk Collins i bane rundt steinkulen. Noe som må være en unik opplevelse, men likevel ... litt kjedelig må det være å ha vært nesten på månen.

<b>ONE SMALL STEP:</b> Det ikoniske bildet av et fotavtrykk på månen. Men Michael Collins satte aldri sine ben der.
ONE SMALL STEP: Det ikoniske bildet av et fotavtrykk på månen. Men Michael Collins satte aldri sine ben der. Foto: NASA

Rotet bort filmmaterialet

NASA mistet masse film og fotografier fra månelandingen. De ikoniske bildene av Neil Armstrongs «giant step for mankind» på månen som vi har tilgjengelig i dag, er faktisk noen som filmet en skjerm nede på jorda.

Heller ikke norske NRK syntes at de historiske opptakene var verdt å ta vare på: Allerede på 70-tallet slettet statskanalen opptakene. Det var i utgangspunktet ikke vanlig å gjøre opptak av direktesendinger, siden opptaksbåndene man brukte på den tiden var svært kostbare. Man gjorde likevel et unntak for menneskehetens første skritt på månen, men noen år senere fant man altså ut at man hadde bedre ting å bruke opptaksbåndene til.

Forberedt på katastrofe

Man var alt annet enn sikker på at ferden kom til å bli en suksess. Såpass stor var sjansen for at det hele kom til å ende i en tragedie, at daværende president Richard Nixon hadde en ferdigskrevet tale som skulle kringkastes dersom astronautene ble strandet på månen.

LES OGSÅ: Da NASA sendte menn til månen med nakne damer

Satt i karantene i 21 dager

Da astronautene kom tilbake til jorden var de nok veldig klare for å møte famililen, og så sikkert ikke mørkt på å motta publikums hyllest heller. Men, alt måtte utsettes i 21 dager, mens trioen satt i karantene. Man var rett og slett ikke sikker på at det ikke fantes liv på månen, så for sikkerhets skyld ble de tre astronautene isolert i en stor campingvogn i tre uker.

LES OGSÅ: Slik har du aldri sett månen

Satt igjen et speil

Astronautene satt igjen et speil på månen. Speilet lar vitenskapsmenn gjøre nøyaktige målinger av avstanden mellom jorda og månen, ved å skyte en laser mot speilet og måle tiden det tar for lyset å vende tilbake

En penn reddet tilbaketuren

Buzz Aldrin greide ved et uhell å skade en viktig sikring i kabinen, da det var på tiden å vende nesen hjemover. Løsningen ble å stikke en penn i hullet, og dette var heldigvis nok til at de tre kunne komme seg helskinnet ned på jorda igjen.

Fortsatt tidenes største

Saturn V er fortsatt den største raketten som har gjennomført en vellykket oppskyting. Den veide rundt 3000 tonn.

Kilder: www.littlethings.com, NASA, VG, NRK, Daily Mirror, Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2019, og sist oppdatert 15/07 2019.

Les også