Unni Askeland

«Nå er det 50 meter til softis!» ropte Unni til barnebarnet. Så smalt det

På sykkeltur med barnebarnet ble Unni Askeland påkjørt. Det var tegne- og malearmen som fikk tøffest medfart.

<b>HYSJ</b>!: Unni Askeland er ikke fremmed for å smugrøyke på hjørnet. Den kontroversielle kunstneren hadde ikke takket ja til å delta i «Farmen kjendis» uten å få med seg sigaretter og maleutstyr.
HYSJ!: Unni Askeland er ikke fremmed for å smugrøyke på hjørnet. Den kontroversielle kunstneren hadde ikke takket ja til å delta i «Farmen kjendis» uten å få med seg sigaretter og maleutstyr. Foto: TV 2
Sist oppdatert

– «Nå er det 50 meter til softis!» ropte jeg til barnebarnet mitt, så smalt det. Bilisten kjørte inn på sykkel- og gangveien og så meg antageligvis ikke, husker Unni Askeland (61) tilbake.

Unni og hennes yngste barnebarn var på sykkeltur da kunstneren ble påkjørt av en bil i 2021. Den modige syvåringen var snar med å kontakte ambulansen som tok hånd om den forslåtte bestemoren.

– Jeg ble kjørt rett på sykehus, hvor jeg ble ivaretatt. Adrenalinet raste fortsatt i kroppen, og jeg ville bare hjem. Dagen etter kom jeg meg så vidt opp av senga. Jeg var så forslått.

– Det var et feste i skulderen min som hadde løsnet. Det var snakk om male- og tegnearmen min, forklarer den anerkjente kunstneren.

<b>KREATIV:</b> Unni Askeland er kjent for sine kunstprosjekter, og 61-åringen holder jevnt og trutt utstillinger.
KREATIV: Unni Askeland er kjent for sine kunstprosjekter, og 61-åringen holder jevnt og trutt utstillinger. Foto: NTB

Deltar i «Farmen kjendis»

I disse dager har TV-seerne kunnet følge den humørfylte 61-åringen i fri utfoldelse på Li gård i Stange kommune. Da Her og Nå var på plass to dager inn i gårdsoppholdet, åpnet hun opp om den dramatiske ulykken.

– Jeg brukte ett år på å bli bra igjen. Jeg har en fantastisk naprapat, og jeg har lagt opp livet mitt slik at jeg har det bra. Det hadde vært helt jævlig om jeg hadde mistet evnen til å male, sier Unni og grøsser ved tanken.

I dag er det lite som vitner om at hun har fått varige mén av den skremmende opplevelsen.

– I dag har jeg ikke vondt lenger, men du kan se det på skulderen min. Så kan jeg kjenne det litt i siden her. Jeg ble fortalt at jeg kunne gjennomføre en kosmetisk operasjon, men det var ikke nødvendig.

Les også: Herdis og Björg Thorhallsdottir: – Mye falt på plass da jeg fikk vite hva Björg hadde båret på

Nakenbad på «Farmen»

Nå prioriterer Unni mer enn noen gang de tingene som gjør henne godt. Allerede første uken inn i «Farmen»-oppholdet kunne vi se den frimodige blondinen ta seg et forfriskende nakenbad i tjernet ved siden av gården.

<b>«FARMEN KJENDIS»:</b> Unni fikk på forsommeren i fjor prøvd seg som gårdbruker à la 1924. Resultatet ruller over TV-skjermene i disse dager. 
«FARMEN KJENDIS»: Unni fikk på forsommeren i fjor prøvd seg som gårdbruker à la 1924. Resultatet ruller over TV-skjermene i disse dager.  Foto: TV 2

– Jeg er jo litt «vill i nikkersen» og har ikke helt skjønt at jeg er over 60 år. Men jeg har tro på at jo lenger jeg lever, desto viktigere er det å prioritere de tingene som gjør at jeg har det bra. Sjelelig og med meg selv har jeg det i dag mye bedre enn da jeg var yngre, bedyrer Unni, og legger til:

– Jeg tenker at livet er fylt av motgang og medgang, og jeg har hatt veldig mange bra perioder i livet mitt. Jeg har fått gjort utrolig mye forskjellig, hatt flere forhold, fått mange fine barn og barnebarn. Det har vært en gave, egentlig – dette livet her, oppsummerer firebarnsmoren.

Les også: Gro Hammerseng-Edin: – Jeg elsket å være mamma, men jeg kjente også litt på misunnelsen

Fire barn og fem barnebarn

Det var først etter tre eller fire forespørsler, hun husker ikke helt, Unni omsider fikk oppleve å reise 100 år tilbake i tid i TV 2-suksessen «Farmen kjendis». Først måtte hun takke nei da barnebarnet flyttet inn til henne for tre år siden. Så ble hun altså utsatt for ulykken.

<b>STOLT HUSMOR: </b>Kunstneren tok tidlig ansvaret for matlagingen inne på gården. Som firebarnsmor og bestemor til fem, er hun godt vant til å ta vare på storfamilien.
STOLT HUSMOR: Kunstneren tok tidlig ansvaret for matlagingen inne på gården. Som firebarnsmor og bestemor til fem, er hun godt vant til å ta vare på storfamilien. Foto: Svein Brimi

– Dette oppholdet er det beste som kunne skjedd meg akkurat nå. Det har vært en fase hjemme med veldig mye mas, stress, følelser og sykdom i familien. Jeg har vært veldig mye lei meg. Jeg trengte å slappe litt av nå, altså. Her får jeg tid til å tenke over hvordan jeg egentlig vil ha det i livet og finne en slags ro i meg selv.

Men det var ikke bare lett å forlate hverdagen hjemme på Kløfta. Unni blir rørt til tårer når praten dreier seg mot barnebarnet på 13 år, som fortsatt bor hjemme hos bestemoren.

– Familieverdier står høyt i kurs hos meg. Jeg har fire voksne barn og fem barnebarn. Tanken på å være borte fra 2G (barnebarnets kallenavn/artistnavn red.anm.) setter meg litt ut. Jeg blir litt på gråten.

– Han er hos eldstedatteren min og har det veldig fint, men det som irriterer meg er at den nye låten hans kommer ut når jeg er her inne. Jeg går glipp av alt, sukker Unni.

Barnebarnet er en del av den populære duoen Capow x 2G som er signert av Warner Music Norway og blant annet står bak den virale hiten «31. etasje».

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2024, og sist oppdatert 14/02 2024.

Les også