Twitter-storm mot «Mammon»

Ros og ris til NRKs nye storserie. Hva mener du?

Foto: Fotograf: NRK
Publisert

(SIDE2): Det er første gang en TV-serie er blitt solgt til amerikanske produsenter, i dette tilfellet den store TV-stasjonen Fox, før den er blitt vist på norske skjermer.

Det skapte store forventninger til første episode av «Mammon» som hadde premiere på norske TV-skjermer i går. Ikke alle fikk dem innfridd.

997.000 peilet seg inn på premiereepisoden, viser tall fra NRK. Det er en over 54 prosent av TV-seerne i tidsrommet 21.30 og utover.

Med opptaksseing og nettseing i løpet av uka, regner NRK med at første episode passerer millionen.

Dagen vi ser mest TV

Tallsjef Kristian Tolonen sier at tallene er høye, selv om 1. januar normalt sett er den dagen folk ser mest TV i året og det ikke alltid er veldig mye konkurranse.

Skal vi dømme reaksjonene på Twitter, er det kanskje mye misnøye, men mange som sier de vil henge med til neste episode.

Stor Twitter-debatt

Undertegnede, som anmeldte serien, syntes stjernen i dramaet var manuset som bød på en rekke tråder. Men synes delvis figurtegningen var litt skakk og miljøskildringen litt lite troverdig. Likevel er «Mammon» noe av det mektigste og nyskapende jeg har sett.

LES VÅR ANMELDELSE: Mektig «Mammon»

Serien skapte umiddelbart en voldsom debatt på Twitter, med alt fra filmprofessor Anne Gjelsvik til menigmann som hoppet til.

#Mammon er så lite troverdig at de heller burde ha laget den som musical. Har skrudd av for godt, skrev journalist og biografiforfatter Frank Rossavik på Twitter.

- Det jeg reagerer mest på med #mammon var at det bare var skuespillere som jobbet i avisen. Det er ikke sånn det er på ordentlig, skriver Håvard Sverdrup. De to får følge av flere andre i medieyrket som ikke føler verden deres ble godt beskrevet.

Navlebeskuende?

De har imidlertid fått godt med kjeft for å være veldig navlebeskuende.

- Journalister som ikke kjenner seg igjen i #mammon kan gjerne sende en vennlig tanke til de mange som har blitt skildret av en journalist :-) Skriver en.

- Noterer meg at journalistene på Twitter ikke liker hvordan #Mammon fremstiller yrket. De skal bare vite hvordan det er å være prest/pastor, skriver pastor i Oslo misjonskirke Erik Andreassen lattermildt.

Professor i filmvitenskap ved NTNU, Anne Gjelsvik, undrer seg på om «realismekravet som brukes på norsk krim hadde blitt brukt på feks Breaking Bad, Mad Men eller Broen? »

- Har ikkerukket å se #Mammon ennå, men en kunne nesten få seg til å tenke at det giftige mottaksklimaet er norsk dramas største problem, skriver krimreporter Erlend Ofte Arntsen på Twitter.

Likte #mammon selv om den har sine svakheter. Mye av kritikken på Tw bærer preg av selvopptatthet, for ikke å si selvhøytidelighet, skriver TV-produsent Vidar Nordli Mathisen.

«Mammon» handler om den gravende journalisten Petter Verås (Jon Øigarden) som setter familiehensyn til side og avslører en stor svindelsak med broren Daniel (Anders T. Andersen) i fokus. Broren, som er finansdirektør i Hydro, blir tvunget til å gå av. Men i familien Verås, strengt styrt av faren og presten Terje Strømdahl, renner det andre skumle understrømmer. Og samtidig viser saken seg å ha forgreininger langt inn i maktens sentra.

Ros fra krimforfatter

- Kjempespennende plott og jeg sitter igjen med mange spørsmål. Et skritt i riktig retning for norsk TV, skriver en.

Både avgått statsstråd Marit Arnstad og krimforfatter Jørn Lier Horst er enig med sistnevnte taler.

Dialog og tale

Andre igjen klaget over at de ikke skjønte hva verken Nils Ole Oftebro eller Jon Øigarden som henholdsvis nyhetsredaktør og hovedperson (og gravejournalist) sa. Dette er en gjennomgang i norsk drama.

- Det er av barn og fulle folk man hører sannheten,men det er ikke dermed sagt at man bør sette dem til å skrive dialoger i TV-serier, skriver en.

- Til og med morgentrafikken på E18 vestfra flyter bedre enn dialogene

- Dårlig lyd. Hører jo så dårlig hva de sier! Rask og lav dialog. Tekst-tv er ikke synkront. Ødelegger opplevelsen #nrk

#Mammon var greitt nok. Men viss ingen tvitrer om det neste veke så gløymer eg nok å sjå det, skriver en annen.

Som en kuriosa har mange spottet at seriens regissør (og skuespiller) Cecilie Mosli, har latt hovedpersonen ha en plakat av filmen «Naboer» hjemme i leiligheten sin. Mosli spilte en av hovedrollene i Pål Sletaunes thriller fra 2005.

Likte du «Mammon»? Si din mening under i kommentarfeltet.

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2014.

Les også