Toyota dømt til 18 millioner i krasj-erstatning

Kvinne mistet kontrollen da bilen begynte å akselerere.

Foto: (Scanpix)
Publisert

Løse gulvmatter og gasspedaler som angivelig henger seg opp har skapt et skikkelig mareritt for Toyota de siste årene. Den ene historien etter den andre har dukket opp - og gått ut over både salg og bunnlinje hos den japanske bilprodusenten.

Nå har Toyota akkurat blitt dømt til å betale en kvinne fra Oklahoma hele 18 millioner kroner i erstatning, etter at hun krasjet sin Toyota Camry på vei ut fra en Highway i delstaten.

Omkom i ulykken

Jean Bookout var 76 år gammel da ulykken skjedde i 2005. Hun hevdet at bilen plutselig begynte å akselerere, slik at hun mistet kontrollen over den.

Bookouts ble skadet - hennes 70 år gamle passasjer Barbara Schwarz fikk så omfattende skader at livet ikke sto til å redde.

Søksmålet er ett av flere hundre som nå venter på å bli behandlet, i en rekke delstater. Det er derfor ventet at dommen får stor betydning hvis den blir stående.

LES OGSÅ: Toyota tilbakekaller 1500 bruktimporterte biler

Visste fra 2004

Toyota har hele tiden hevdet at det ikke var noe galt med bilen. Men domsstolen i Oklahoma City festet ikke tiltro til dette og dømte altså bilprodusenten til å betale erstatning.

- Toyota visste helt tilbake i 2004 at de hadde alvorlige problemer med plutselig aksellerasjon. Her er det snakk om en bilulykke som skjedde helt uavhengig av hva bilføreren gjorde eller ikke gjorde, sier Jean Bookouts advokat Jere L. Beasley - ifølge bransje-nettstedet autonews.com.

LES OGSÅ: Sak mot norsk Toyota-eier ble henlagt

Elektronikk-feil

Bookouts advokater prosederte på at årsaken til ulykken var feil på elektronikken som styrer gasspådraget i bilen. Her skal det angivelig ha kommet en rekke tilfeller av ufrivillig aksellerasjon etter at Toyota innførte et system de kaller ERCS-i.

Enkelt forklart at en sensor måler hvor hardt gasspådraget er - dette skjer ikke lenger mekanisk. Advokatene hevdet at ytre elektroniske signaler kan påvirke dette - og at bremsene da ikke vil kunne stoppe bilen.

Sannsynligvis anke

Dommen er altså klar, men juryen behandler fortsatt ytterligere erstatningsspørsmål. Det gjør at vi måte vente på en uttalselse fra Toyota. Deres talskvinne Carly Schaffner må nøye seg med å si følgende:

- Etter instruksjoner fra domsstolen kan vi ikke kommentere dette ennå.

Toyota har heller ikke sagt noe om en eventuell anke, men det blir antatt at det er svært sannsynlig.

Verkstedet slurvet - må betale 96 millioner i erstatning

Artikkelen er først publisert på broom.no. Les også:

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2013.

Les også