Tora Berger

Tora Bergers nye liv: – Jeg har aldri angret på valget

Årene som toppidrettsutøver ga Tora Berger en eventyrlig karriere. Hun ga seg da «sulten» etter nye mesterskap forsvant – og ønsket om å få barn meldte seg.

<b>TORA BERGER:</b> Det er et sjeldent syn å se Tora Berger og sønnene Aleksander (t.v.) og Mikkel slappe av i stua hjemme i Meråker. – Gutta er med på mye etter skoletid, forteller Tora.
TORA BERGER: Det er et sjeldent syn å se Tora Berger og sønnene Aleksander (t.v.) og Mikkel slappe av i stua hjemme i Meråker. – Gutta er med på mye etter skoletid, forteller Tora. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Bagen med treningstøy var i mange år fast følgesvenn for Tora Berger (42), som la opp for ti år siden. Den meritterte skiskytteren leverte prestasjoner som ga 22 medaljer, 10 av dem gull, i OL og VM mellom 2006 og 2014, i tillegg til 28 seirer i verdenscupen.

Under OL i Vancouver i 2010 sørget Tora for det første OL-gullet tatt av en norsk kvinnelig skiskytter. Tora skrev seg med det inn i historiebøkene, mens det på hjemmebane ventet en ny milepæl i juni dette året.

Ektemannen Trond Tevedal

I tre plussgrader, med nysnø i lufta, giftet Tora seg med ungdoms- kjæresten Trond Teveldal (43) i Lesja kirke.

Paret møttes på Meråker videregående skole i Trøndelag og valgte tidlig å bli værende i skibygda. Her har familien etablert seg med hus, barn, hund og stasjonsvogn etter at Tora la opp i 2014.

– Jeg har aldri angret på at jeg ga meg. Familielivet ble en fulltreffer. Jeg trives godt med det «vanlige» livet, forteller Tora når vi møter henne og familien på hjemmebane.

<b>FLOKKEN SAMLET:</b> Tora liker A-4-livet med ektemannen Trond, sønnene Mikkel (t.v.) og Aleksander, og familiehunden Edvald. 
FLOKKEN SAMLET: Tora liker A-4-livet med ektemannen Trond, sønnene Mikkel (t.v.) og Aleksander, og familiehunden Edvald.  Foto: Svein Brimi

Her bor hun og Trond landlig til med sønnene Aleksander (8) og Mikkel (6). Den engelske setteren Edvald (3) er en naturlig del av den hundeinteresserte familien.

– Vi er glad i rasen og har tidligere hatt to stykker, forteller Tora mens hun klør Edvald bak øret.

<b>EN SANN HUNDEVENN:</b> Tora er glad i Edvald, en flott engelsk setter med en sentral plass i familielivet. – Han gir oss mye glede og trivsel, sier Tora.
EN SANN HUNDEVENN: Tora er glad i Edvald, en flott engelsk setter med en sentral plass i familielivet. – Han gir oss mye glede og trivsel, sier Tora. Foto: Svein Brimi

Statistikken vitner om en skiskytter som leverte når det gjaldt som mest, men som også kjente seg selv aller best. Det gjorde valget lett å skulle legge opp.

– Jeg kjente at jeg ikke var like «sulten» som før. Du må være hundre prosent motivert for å prestere, og jeg tror heller ikke det er lurt å gå så lenge at du får det i vrangstrupen.

– Det ble en overgang etter at jeg la opp, men livet med to småbarn er helt topp. Jeg traff blink med mammarollen, sier Tora og smiler mens sønnene legger seg på ryggen hennes.

Hun jobbet med rekruttering i Skiskytterforbundet den første tiden etter at karrieren var over. Etterpå fikk hun stilling som lærer ved Meråker videregående skole. Her underviser Tora i idrettsfag og har ansvaret for skiskyting toppidrett.

– Jeg trives veldig godt med elever og kolleger. Det er motiverende å jobbe med noe som har vært så viktig i hele mitt liv. Jeg blir glad når jeg ser alle de flotte tenåringene som deler interesse for sporten, forteller 42-åringen.

<b>NY DIMENSJON:</b> – Jeg trives veldig godt som småbarnsmor. Livet fikk en annen mening etter at vi fikk Mikkel (t.v.) og Aleksander, sier Tora.
NY DIMENSJON: – Jeg trives veldig godt som småbarnsmor. Livet fikk en annen mening etter at vi fikk Mikkel (t.v.) og Aleksander, sier Tora. Foto: Svein Brimi

Les også: (+) Maren Lundbys nye liv: – Jeg skifter nesten personlighet

Broren Lars Berger

Selv startet hun med skiskyting da hun var ti år. Da familien flyttet fra Ringerike til Lesja, ble det kort vei til skytterarenaen på Dombås. Tora konkurrerte i både langrenn og skiskyting, men i 18-årsalderen spesialiserte hun seg som skiskytter.

Eldstesønnen, som fyller ni i vinter, skal nå prøve seg i idretten gjennom Meråker skiskytterklubb.

– Det er ikke noe press fra meg. Aleksander har nok lyst til å finne ut hva moren hans har holdt på med i årene før han kom til verden. Den lokale klubben har skiskytterskole, og han gleder seg til å være med. Aleksander er veldig sosial av seg og driver med en rekke fritidsaktiviteter som turn, gitarspilling, ski, skøyter, friidrett og håndball. Mikkel holder på med skileik, turn og løping, forteller Tora.

<b>UT PÅ TUR:</b> Tora og Trond tar ofte med seg Mikkel (t.v.) og Aleksander på langrenn. Hele gjengen trives ute, og det er lite syting å høre.
UT PÅ TUR: Tora og Trond tar ofte med seg Mikkel (t.v.) og Aleksander på langrenn. Hele gjengen trives ute, og det er lite syting å høre. Foto: Svein Brimi

– Jeg tror barna har glede av å være utendørs og i aktiviteter, så lenge vi legger til rette for dem. De skal trives, og da blir det mest koselig for oss voksne også, sier Tora.

Hun og Trond liker å være aktive, men ser at det blir mer i rollen som foreldre.

– Med to aktive gutter blir det heldigvis mye lek og moro, selv om dagene går i ett med oppfølging av alt de er med på. Selv har jeg noen verv, både gjennom klassen deres og fritidssysler.

<b>GØY: </b>Tora er leken av seg – og det er også Trond og barna Mikkel (t.v.) og Aleksander. Det er ikke første gang Tora er frivillig blink!
GØY: Tora er leken av seg – og det er også Trond og barna Mikkel (t.v.) og Aleksander. Det er ikke første gang Tora er frivillig blink! Foto: Svein Brimi

– Det koker litt i topplokket noen ganger for å rekke alt. Da ser jeg rolig ut, selv om jeg kjenner litt på innvendig stress, medgir Tora.

Hun ser litt av seg selv i sine egne barn. I oppveksten drev Tora med mye og allsidig aktivitet. Hun beskriver familien, som besto av mor, far og den ikke ukjente broren, tidligere skiskytter Lars Berger, som en aktiv gjeng som var ute på tur sommer som vinter.

<b>STARTET TIDLIG:</b> Tora var ti år da hun fikk interesse for skiskyting. Nå skal den eldste sønnen prøve seg i den lokale klubben.
STARTET TIDLIG: Tora var ti år da hun fikk interesse for skiskyting. Nå skal den eldste sønnen prøve seg i den lokale klubben. Foto: Svein Brimi

– Det var aldri noe jag om at Lars og jeg skulle prestere. Det gikk i at foreldrene våre likte å være ute og dro oss med. Det å ha en storebror som hele tiden er litt bedre enn deg, kan ha hatt noe å si for min del. Han var veldig ivrig i idrett, og jeg måtte bare henge på, sier Tora.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

Blir forsket på

Forskere har undersøkt hvordan Tora trente for å bli en av tidenes mestvinnende norske skiskyttere.

Hennes vei til suksess er nylig beskrevet i en vitenskapelig studie, gjort av forskere ved Nord universitet og NTNU. Her nevnes den allsidige aktiviteten som en av årsakene til hennes suksess.

– Nøkkelfaktorer bak suksessen til Tora Berger ser ut til å være mye og allsidig aktivitet i oppveksten, kombinert med en fornuftig progresjon i treningsbelastning fra junior- til senioralder.

– I tillegg er det interessant at hun reduserte belastningen på trening for å få mer overskudd og kvalitet på treningen i sine beste sesonger som senior, sier Rune Kjøsen, postdoktor ved NTNU, i en artikkel på hjemmesiden til Nord universitet.

<b>SUVEREN: </b>Tora var den første norske kvinnelige skiskytteren som tok OL-gull.
SUVEREN: Tora var den første norske kvinnelige skiskytteren som tok OL-gull. Foto: NTB

Tora synes det var spennende å bli forsket på.

– Det er jo ti år siden jeg la opp, og sporten har utviklet seg mye, men det er bra hvis noen unge har nytte av å se hva jeg gjorde i min tid. I jobben min på Meråker videregående skole samarbeider jeg med Nord universitet om utdanning av nye skiskyttertalenter, forteller Tora.

Kommende stjerner kan vente seg et liv med mye farting. Tora hadde nesten 200 reisedøgn i året.

– Det kjennes godt å slippe å reise så mye, og med to små barn hadde det aldri gått heller. Jeg har ikke behov for å være på reisefot. Det er her hjemme jeg trives. Jeg er på en plass i livet der jeg har det veldig bra, understreker tobarnsmammaen.

<b>GA SEG:</b> Tora ble hyllet av publikum i Holmenkollen etter sitt siste løp 23. mars 2014. En eventyrlig karriere var over. 
GA SEG: Tora ble hyllet av publikum i Holmenkollen etter sitt siste løp 23. mars 2014. En eventyrlig karriere var over.  Foto: NTB

Les også: Pål André Helland: – Barna mine har ikke gjort noe for å fortjene en sur pappa

Deltok i «Mesternes mester»

Hun finner mye glede med å ha hund – og å strikke.

– Edvald er en herlig kar som er god å ha i flokken vår. Gutta våre har vært vant med hund hele livet, og det tror jeg gjør dem godt, sier Tora mens hun tar frem strikketøyet.

I 2016 ga hun ut boken «Strikk med Tora», der hun fristet med ikke mindre enn 40 oppskrifter til hele familien – alt fra hyttestrikk og utestrikk til hundestrikk og barnestrikk.

– Jeg kobler helt ut når jeg strikker, og føler meg heldig som har det som hobby, sier hun.

Etter at Tora gikk sitt siste renn og ble takket av i Holmenkollen i 2014, var hun en av deltagerne i «Mesternes mester» som NRK spilte inn på Sicilia den sommeren.

<b>KOBLER AV:</b> – Her i huset har alle sammen nesten bare hjemme-strikkede gensere, jakker, luer og votter. Jeg stortrives med strikketøyet, sier Tora.
KOBLER AV: – Her i huset har alle sammen nesten bare hjemme-strikkede gensere, jakker, luer og votter. Jeg stortrives med strikketøyet, sier Tora. Foto: Svein Brimi

Her fikk hun god kjemi med en av de andre deltagerne, Kari Schibevaag (45), tidligere verdensmester innen både snøkiting og kitesurfing på vann.

– Jeg og Tora lo av de samme tingene og var ganske avslappet til konkurransen. Jeg kjente ikke Tora fra før og trodde hun var kjempeseriøs, men der tok jeg feil. Hun har masse godt humør og herlig humor, sier Kari som var på besøk da Her og Nå var hjemme hos Tora og familien.

Kari viser stolt frem jakken hun har på seg.

– Gjett hvem som har strikket finstasen min! utbryter hun.

Og legger til:

– Men jeg måtte vente lenger før jeg fikk den, altså.

<b>FANT TONEN: </b>Tora ble med i «Mesternes mester» rett etter at hun la opp. Her ble hun venninne med en annen deltager – Kari Schibevaag, tidligere verdensmester i snøkiting og kitesurfing.
FANT TONEN: Tora ble med i «Mesternes mester» rett etter at hun la opp. Her ble hun venninne med en annen deltager – Kari Schibevaag, tidligere verdensmester i snøkiting og kitesurfing. Foto: Svein Brimi

Tora ler og rister på hodet før hun kvitterer:

– Det er lenge siden jeg gikk etter stoppeklokke!

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2024, og sist oppdatert 13/03 2024.

Les også