Underholdning

Tone Damli startet å jobbe på pappas gartneri som seksåring: - Var veldig glad i lunsjpausene

Tone Damli minnes sommerjobben ved farens gartneri med glede, men innrømmer at det handlet mer om lange lunsjpauser enn hardt arbeid.

GLAMORØS: Flotte Tone Damli er vant til blitsregn på den røde løperen. Men hun forteller at hun trives aller best når hun får kose seg med gode venner uten at pressen til stede.
GLAMORØS: Flotte Tone Damli er vant til blitsregn på den røde løperen. Men hun forteller at hun trives aller best når hun får kose seg med gode venner uten at pressen til stede. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå
Publisert

Tone Damli (31) kvitrer muntert når vi møter henne i forbindelse med Elles årlige sommerfest. Artisten er stylet fra topp til tå og poserer selvsikkert på den røde løperen.

Sogndal-jenta har tilbrakt halve livet i rampelyset, og hun har med årene sørget for å samle seg solid med rød løper-erfaring.

– Det er deilig å ha gjort seg klar og kanskje føle seg på sitt beste. Men jeg går aldri på den røde løperen og tenker at jeg er digg. Det er alltid litt kleint å posere og gjøre seg til. Men jeg har blitt vant til det, og jeg må innrømme at det er deilig å komme seg forbi pressen og bare kose seg! sier jordnære Tone, som ofte blir hyllet for sin motesans.

Fikk sommerjobb tidlig

Men historien til artisten startet ikke her, på en rød løper omgitt av Norges moteelite. Mellom bakkar og berg ut mot Sognefjorden vokste Tone opp som yngstejenta i en søskenflokk på tre.

Tone beskriver hjembygda i varme ordelag og trekker fortsatt vestover med sin lille familie så ofte hun har anledning. Og det er her, i landlige omgivelser sammen med sin nærmeste familie, hun har sine mest dyrebare sommerminner.

– Jeg har hatt sommerjobb siden jeg var seks år gammel. Da jobbet jeg på pappas gartneri og planteskole. Jeg har alltid hatt noen uker i løpet av ferien hvor jeg jobbet der. Da hang jeg med alle søskenbarna mine, vi sov i lag, badet, jobbet og hadde det gøy sammen. Det har alltid vært en del av min sommer! minnes Tone med nostalgi i stemmen.

TIDLIG KRØKES: Tone er vokst opp i Sogndal. I barndommen hadde hun sommerjobb på faren Jons gartneri. Her sammen med pappa og søsteren Tale.
TIDLIG KRØKES: Tone er vokst opp i Sogndal. I barndommen hadde hun sommerjobb på faren Jons gartneri. Her sammen med pappa og søsteren Tale. Foto: Privat

Virkelighetssjekk da hun ble mor

Aaberge gartneri og planteskole ble etablert av Tones bestefar, Guttorm Aaberge, i 1949. I dag er det Tones far Jon Aaberge som har overtatt familiebedriften, som ifølge Tone har vært svært tid- og arbeidskrevende.

– Vi tilbrakte alltid to uker i Hellas i løpet av sommeren. Mamma måtte nemlig dra pappa lengst mulig vekk fra Norge slik at han ikke kunne jobbe, eller dra innom jobben. Pappa er litt av et arbeidsjern, forteller Tone.

Da kom det godt med at mor Hilde Damli Aaberge jobbet som lærer, og hadde åtte uker ferie hver sommer.

– Jeg er oppvokst med at en av foreldrene mine alltid hadde fri hele sommeren, og jeg trodde jo alle hadde det slik! Der fikk jeg meg en virkelighetssjekk da jeg selv ble mamma, ler Tone hjertelig.

<b>TRADISJON:</b> TRADISJON: Denne sommeren har Tone, samboeren Markus og datteren Billie planer om å tilbringe deler av sommeren i hjembygda Sogndal.
TRADISJON: TRADISJON: Denne sommeren har Tone, samboeren Markus og datteren Billie planer om å tilbringe deler av sommeren i hjembygda Sogndal. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Har jobbet målrettet

I dag er ikke Tone fremmed for å ha mange jern i ilden. Siden hun slo gjennom som 16-åring, har hun jobbet målrettet for å etablere seg som artist i en tøff bransje.

Parallelt har hun blant annet vært «Idol»- dommer, Betsson-ambassadør, «Love Island»-programleder, fått en tredje plass i «Skal vi danse» og deltatt i «Hver gang vi møtes». Mye tyder på at den travle artisten har arvet sin fars arbeidskapasitet. Men skal vi tro Tone, har det ikke alltid vært slik.

– Jeg var pappas dårligste arbeidskraft, uten tvil! Jeg var veldig glad i de lunsjpausene. Det er nok i senere tid jeg har blitt et arbeidsjern, mener Tone.

FAMILIEN FØRST: I dag har vesle Billie rukket å bli fem år gammel. Tone forteller at sommer betyr familietid. Planen er å ta med lille Billie til Disneyworld.
FAMILIEN FØRST: I dag har vesle Billie rukket å bli fem år gammel. Tone forteller at sommer betyr familietid. Planen er å ta med lille Billie til Disneyworld. Foto: Skjermdump / Instagram

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2019.

Les også