«Stjernekamp»-AKTUELLE Tone Damli

Tone Damli: – Annenhver dag tenker jeg «Hvorfor har jeg sagt ja til dette?»

Da Tone Damli slo gjennom som «Idol»-finalist som 16-åring, fikk hun smake på medaljens bakside. Når hun nå er klar for «Stjernekamp», er hun takknemlig for at hun har alderen og erfaringen på sin side.

<b>DEN GANG DA:</b> Det er 18 år siden Tone Damli slo gjennom med en 2. plass i «Idol».
DEN GANG DA: Det er 18 år siden Tone Damli slo gjennom med en 2. plass i «Idol». Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
Publisert

Etter ett års pause er NRK-suksessen «Stjernekamp» endelig tilbake, lørdag 2. september.

I år har NRK omsider greid å overtale Tone Damli (35) til å boltre seg i genrer som rock, opera, country og hip hop denne høsten. Og det er med skrekkblandet fryd den smørblide sogndalingen tar fatt på oppgaven.

– Jeg er full av nerver. Annenhver dag tenker jeg, «Hvorfor har jeg sagt ja til dette?». For jeg kjenner det på hele kroppen, stresset fordi jeg skal ha tid til å lære meg så mye nytt. Noe som fungerer dårlig når du har en 3- og 9-åring i hus, erkjenner Tone, som likevel har funnet en løsning.

– Med Markus på krykker i ni uker og sommerferie med barna, så har det ikke blitt mye tid til øving. Heldigvis er jeg en skippertaksdronning, så nå har jeg satt inn støtet. Jeg har også forberedt meg mentalt. Det har hele tiden ligget i underbevisstheten. Nervene skal jo også være der. Hvis ikke hadde det ikke betydd noe!

Les også: Tone Damli og Markus Foss vakte oppsikt på rød løper: – Han er ute av drift

<b>KLAR</b>: Endelig lå forholdene til rette for at Tone Damli kunne takke ja. Nå grugleder hun seg til utfordringene som venter.
KLAR: Endelig lå forholdene til rette for at Tone Damli kunne takke ja. Nå grugleder hun seg til utfordringene som venter. Foto: Svein Brimi

Slo gjennom i «Idol»

18 år har gått siden Tone først slo gjennom i nettopp en musikkonkurranse. Den gangen var hun en pur ung sangspire med høye ambisjoner.

– At det er 18 år siden merker jeg i den gjengen her. Jeg er ikke lenger hun unge og lovende. Jeg er nesten mer som en mor i gjengen. Bare Mia (Gundersen red.anm.) er eldre av oss damene. Det begynner å bli et kvarter siden, kan du si, flirer sangfuglen.

Hun husker imidlertid fremdeles den fantastiske følelsen av å stå på «Idol»-scenen og føle engasjementet fra publikum og adrenalinet som bruste i kroppen.

– Det er jo er grunnen til at jeg gjør det jeg gjør. Utstemming er selvfølgelig nådeløst og skummelt, men der har jeg alderen med meg nå. Så lenge jeg gjør det jeg kan og er fornøyd med det selv, får det bare stå til! sier hun, og legger kjapt til:

– Men jeg vil jo selvfølgelig komme langt og jeg liker en konkurranse!

Å bli rikskjendis i en alder av 16 år, kom også med en bakside. I en tid hvor kommentarfelter og nettforum gjorde seg gjeldende, lå det mengder av usensurert kritikk tilgjengelig.

Les også: (+) Sandra Lyng om den store forvandlingen: – Jeg tenkte: «Hæ? Er det mulig?»

<b>STJERNEKAMP</b>: Sammen med ni andre artister, skal Tone bryne seg på genrer som opera, musikal, hip hop og country denne høsten.
STJERNEKAMP: Sammen med ni andre artister, skal Tone bryne seg på genrer som opera, musikal, hip hop og country denne høsten. Foto: Svein Brimi

Negative kommentarer

Og i kjølvannet av «Idol»-suksessen, dukket det opp ondskapsfulle rykter om landets nye sangyndling. Når hun nå kaster seg ut i en ny sangkonkurranse, er det likevel uten store betenkeligheter.

– Jeg har inntrykket av at «Stjernekamp»-publikumet er et hyggelig publikum, men det er en nådeløs verden der ute. Jeg hadde som nyttårsforsett å komme meg på TikTok, og det gjorde jeg. Helt til jeg la ut en post som fikk så mye tyn og negative kommentarer.

– Da fikk jeg sånn: «Nei, nei, nei!» Det var ikke dette jeg ville med å opprette TikTok og jeg tenkte: «Eh …, skal jeg gi meg ut på det her, da?» forteller Tone, som fortsatt må filtrere kritiske røster i hverdagen.

– Jeg har lyst til å leve i en verden full av blomster og glede, men har skjønt at det ikke er slik det fungerer. Likevel tror jeg «Stjernekamp» skal gå greit. Jeg har også blitt eldre og tåler en støyt i dag!

Les også: Sofie Karlstad: – Her er jeg en helt annen person enn det jeg er i Oslo

Samboeren Markus Foss

I tillegg hjelper det at Tone har støtte i samboeren Markus (41) og barna Billie (9) og Marlon (3) på hjemmebane. Backingen fra den innerste kretsen, har vært avgjørende.

– Markus støtter meg fullt og holdent i dette prosjektet, fordi han ser hvor lykkelig jeg er når jeg får drive med det jeg elsker. En ting er sosiale medier, det fungerer å jobbe med på siden. Men det er ikke det jeg skal gjøre som fulltidsjobb.

<b>MARKUS FOSS: </b>Tone Damli sammen med kjæresten Markus Foss. Her på åpningen av Sommero hotell i 2022.
MARKUS FOSS: Tone Damli sammen med kjæresten Markus Foss. Her på åpningen av Sommero hotell i 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg klarer fortsatt ikke å kalle meg selv en influenser, selv om jeg vet at jeg er det. Det er artist jeg vil være, med to streker under svaret, stråler Tone forventningsfullt.

«Stjernekamp» har premiere på NRK direkte lørdag 2. september kl. 19.50. Du kan også se programmet her på NRK TV.

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2023.

Les også