Tobias Santelmann om diagnosen

– Jeg hadde klart å skjule det så godt, så lenge

«Exit»-stjernen Tobias Santelmann har blitt en av Norges mest populære skuespillere. Veien dit har ikke vært uten hindringer.

<b>TOBIAS SANTELMANN:</b> «Exit» har hatt seertall på over én million. – Jeg tror suksessen handler om kikkermentaliteten. At man har åpnet en dør til en verden som veldig få av oss kjenner til. Dessuten er serien veldig godt skrevet, sier Tobias Santelmann.
TOBIAS SANTELMANN: «Exit» har hatt seertall på over én million. – Jeg tror suksessen handler om kikkermentaliteten. At man har åpnet en dør til en verden som veldig få av oss kjenner til. Dessuten er serien veldig godt skrevet, sier Tobias Santelmann. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Jeg synes det er fantastisk gøy å spille Henrik, det er en stor frihet i ham for meg. Han har en grenseløshet som er ganske deilig å kjenne på.

– Henriks måte å være på er så langt fra alle andre jeg kjenner, men det er jo gøy å være såpass uspiselig i en rolle, sier Tobias Santelmann (42) når Her og Nå møter ham på pressetreff.

Les også: (+) – Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn

Henrik Kranz i «Exit»

Den kjente skuespilleren er tilbake i rollen som Henrik Kranz i den tredje og siste sesongen av NRK-suksessen «Exit».

<b>HENRIK KRANZ:</b> Tobias spiller den kyniske finansmannen Henrik Kranz i TV-serien. Her i en scene fra «Exit».
HENRIK KRANZ: Tobias spiller den kyniske finansmannen Henrik Kranz i TV-serien. Her i en scene fra «Exit». Foto: NRK

Som den kyniske finansmannen boltrer han seg i penger, rus og prostituerte, og Santelmann legger ikke skjul på at det er noen ville scener han må bryne seg på som skuespiller.

Født: 8. august 1980

Alder: 42 år

Yrke: Skuespiller

Bosted: Lille Tøyen hageby

Kjæreste: Jennifer Bråthen

Barn: Alba Santelmann (7)

Se mer

– Det er det stort sett i hver sesong, og også i denne sesongen. Det er noen øyeblikk der jeg kikker bort på regissøren bak kamera og tenker, «Really?», sier Tobias og ler.

– Når jeg leser manus så plukker jeg ut de scenene som jeg gruer meg til, og tenker at de skal jeg aldri lese igjen. Og så gjør jeg det dagen før vi skal filme. Jeg er alltid redd første dag på opptak, men jeg prøver å finne reisen til karakteren, utdyper han.

Tobias har hatt stor suksess som skuespiller helt siden gjennombruddet i Oscar-nominerte «Kon-Tiki» i 2012.

<b>FILMSTJERNE:</b> Sammen med Aksel Hennie spilte Tobias henholdsvis Tjostolv Moland og Joshua French i «Mordene i Kongo» i 2018. 
FILMSTJERNE: Sammen med Aksel Hennie spilte Tobias henholdsvis Tjostolv Moland og Joshua French i «Mordene i Kongo» i 2018.  Foto: NTB

Siden har han briljert i dramaserien «Kampen om tungtvannet», og i filmer som «Ut og stjæle hester» og «Mordene i Kongo», der han spilte Tjostolv Moland.

Les også: Det kan virke som noen tror at «Exit»-livet er noe å trakte etter, men jeg ser dessverre baksiden av idyllen

Har dysleksi

Som skuespiller er manuslesing en viktig del av jobben. Tobias har tidligere vært åpen om at han har dysleksi, uten at det har vært til hinder i karrieren.

– Det er veldig mange skuespillere som har dysleksi. Jeg tror vi er overrepresentert i yrket, sier han. TV-stjernen utdyper at forskjellen er at han bruker litt lengre tid på å lese manus.

– Det eneste er at jeg ikke kan lese lydbok. Da må jeg kunne boka utenat omtrent. Så det er noen ting i yrket mitt som jeg ikke kan gjøre. Og det tar lengre tid for meg å lese manus. Når jeg får et manus så kan jeg ikke si, «jeg leser det i kveld». Det tar meg mange dager å lese gjennom en hel sesong. Det er sånn det er, og det er den eneste sannheten jeg kjenner til, forteller Tobias.

<b>JENNIFER BRÅTHEN:</b> Tobias og samboeren, Jennifer Bråthen, har en syv år gammel datter sammen. Her er paret på den røde løper i 2013.
JENNIFER BRÅTHEN: Tobias og samboeren, Jennifer Bråthen, har en syv år gammel datter sammen. Her er paret på den røde løper i 2013. Foto: NTB

42-åringen medgir at det tok lang tid før han fikk diagnosen, og lese- og skrivevanskene var noe han skjulte gjennom skoleårene.

– Det var verst da jeg gikk på skolen. Det var først på slutten av videregående at jeg skjønte hva det var. Jeg hadde klart å skjule det så godt, så lenge. Men jeg ser på ingen måte at det skulle være en grunn til å ikke bli skuespiller. Det har aldri vært noe problem for meg å lære meg tekst, smiler Tobias Santelmann.

Du kan se NRK-suksessen «Exit» her på NRK TV.

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2023, og sist oppdatert 05/04 2023.

Les også