Aktuelt

Tiril Sjåstad Christiansen om skademarerittet: - Trodde aldri jeg skulle reise meg igjen

Freeski-kjøreren var bare 17 år da hun røk korsbåndet. Fem operasjoner og fem år senere orket hun ikke mer. Hun var for glad i livet til å risikere å ende opp som idrettsinvalid.

NYTT KAPITTEL: Etter flere års skademareritt orket ikke Tiril Sjåstad Christiansen lenger å satse på toppnivå. I dag har hun funnet tilbake til skigleden, men vet ikke i hvilket format hun vil praktisere skisport i fremtiden.
NYTT KAPITTEL: Etter flere års skademareritt orket ikke Tiril Sjåstad Christiansen lenger å satse på toppnivå. I dag har hun funnet tilbake til skigleden, men vet ikke i hvilket format hun vil praktisere skisport i fremtiden. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
Sist oppdatert

– Høsten 2017 nådde jeg bunnen, forteller Tiril Sjåstad Christiansen (23) åpenhjertig til Her og Nå.

Freestyleutøveren hadde gjennomgått nok en kneoperasjon, men heller ikke denne gangen ble resultatet som hun hadde håpet på. Smertene ville ikke slippe taket.

– Tre ganger var jeg inne og opererte. Tre ganger var det mislykket. De fant ikke ut hva som var galt: Det ble en evig negativ spiral jeg ikke kom meg ut av. Til slutt trodde både jeg og det medisinske teamet at det var noe jeg innbilte meg. At det var kroppens egne beskyttelsesmekanismer som slo inn og sa det var vondt – selv om det egentlig ikke skulle være det. Jeg kunne ikke forstå at jeg skulle kunne innbille meg en slik smerte, men samtidig var jeg desperat etter å finne svar, forteller hun.

Les også: Idrettsgallaen-programleder Nicolay Ramm har hendene fulle: Redd for å ikke strekke til

Utmerket seg tidlig

Tiril er oppvokst på Geilo, og kommer fra en familie med rike skitradisjoner. Mammaen sto mye på alpint og telemark. Bestefar, alpinisten Asle Sjåstad, hadde deltatt i OL. Pappa var trener, og søsteren Pia var på Europalaget. Storebror Vetle satset stort på skiskyting.

Dermed måtte det bli ski også på Tiril. Og allerede tidlig i tenårene utmerket hun seg som et av verdens mest lovende talenter. Så begynte skademarerittet.

NY RETNING: Den tidligere slopestylekjøreren har sett seg lei av krykker, og har derfor lagt idrettskarrieren på hylla. Nå håper hun på mer TV-jobb, og snart får vi se henne i «Farmen Kjendis».
NY RETNING: Den tidligere slopestylekjøreren har sett seg lei av krykker, og har derfor lagt idrettskarrieren på hylla. Nå håper hun på mer TV-jobb, og snart får vi se henne i «Farmen Kjendis». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg var 17 da korsbåndet røk, og siden da er det blitt fem operasjoner på bare noen få år. I perioder har jeg vært så langt nede at jeg trodde jeg aldri ville reise meg igjen. Men høsten 2017 står igjen som det aller verste jeg har vært gjennom. Til slutt fant de ut av hva det var. Jeg hadde ikke innbilt meg det – jeg hadde vondt. Det viste seg å være den samme skaden Aksel Lund Svindal har slitt med over lang tid. Det var en meniskskade fra året før som ikke hadde grodd. Det var en lettelse å få svar, men samtidig var det en dritkjip beskjed å få, forteller Tiril.

DOBBELTAKTUELL: Etter å ha ledet Idrettsgallaen i helgen blir Tiril snart aktuell i «Farmen kjendis» på TV 2.
DOBBELTAKTUELL: Etter å ha ledet Idrettsgallaen i helgen blir Tiril snart aktuell i «Farmen kjendis» på TV 2. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

- Ville prøve en siste gang

Den unge toppidrettsutøveren fikk to valg: Hun kunne opereres nok en gang, være ute i syv måneder og miste nok et OL. Eller hun kunne kjøre sesongen med smerter. Hun beskriver en klump i magen og en motivasjon som stadig skiftet.

Bare noen måneder tidligere hadde hun møtt sin nåværende forlovede, Stian Lauritzen. Han hadde vist henne at det finnes et liv utenfor toppidretten. Tiril måtte spørre seg om hun var villig til å risikere sin egen helse for å kjempe om edle metaller i et OL.

– Jeg hadde lagt bak meg måneder med mye smerter og sykt mye dritt. Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle klare å kjøre med så mye smerter. Annenhver dag ringte jeg Stian, som reiste rundt som osteopat for snowboardlandslaget, og gråt. Etter en lang samtale med operasjonslegen min bestemte jeg meg. Jeg ville prøve en siste gang. Gi alt frem mot OL og ta alt annet etter det, forteller Tiril.

Lettet over å være ferdig

Geilo-jenta hentet frem det hun hadde av krefter, og klarte å gjennomføre. Det endte med en 9. plass i Pyeongchang – det var ikke så høyt som hun var vant med, men hun sitter igjen med en følelse av tilfredshet. Og etter mesterskapet bestemte hun seg for å gi seg på landslaget, og vil heller rette blikket fremover mot nye utfordringer.

– Det var en seier bare det å komme seg til OL. Etterpå følte jeg en lettelse over å være ferdig. Jeg var drittlei. Jeg hadde reist verden rundt siden jeg var 14 år gammel. Tatt flere medaljer enn jeg noen gang hadde sett for meg. Jeg var ingen Marit Bjørgen eller Ole Einar Bjørndalen som kunne drive på år etter år. Det var jeg litt for glad i livet til. Jeg hadde møtt Stian, vi hadde kjøpt oss hus, og jeg så at livet dreide seg om så mye mer en idrett, begrunner Tiril avgjørelsen med.

NYE UTFORDRINGER: I fjor ble det klart at Tiril sa ifra seg plassen på landslaget. I helgen loset hun og programledermakker Nicolay Ramm seerne gjennom Idrettsgallaen på NRK.
NYE UTFORDRINGER: I fjor ble det klart at Tiril sa ifra seg plassen på landslaget. I helgen loset hun og programledermakker Nicolay Ramm seerne gjennom Idrettsgallaen på NRK. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Skulle jeg fortsette å risikere helsen for heder og ære i idretten? Svaret ble plutselig ganske enkelt. Jeg ville så mye mer. Jeg er litt for ambisiøs på forskjellige områder til at jeg klarte å slå meg til ro. Nå ser jeg frem til å utvikle nye prosjekter, gjerne noe som kan kombinere ski og TV, drømmer den allsidige freeski-kjøreren, som allerede har fått prøve seg som programleder for Idrettsgallaen i helgen.

I månedene som kommer kan du følge henne som en av deltagerne i TV 2-programmet «Farmen kjendis».

GOD STØTTE: Forloveden Stian
Lauritzen var en viktig støttespiller
da Tiril veide for og imot
om hun skulle satse frem mot
OL i Pyeongchang.
GOD STØTTE: Forloveden Stian Lauritzen var en viktig støttespiller da Tiril veide for og imot om hun skulle satse frem mot OL i Pyeongchang. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2019, og sist oppdatert 11/01 2019.

Les også