Ti spådommer som ble sanne

Med stor nøyaktighet forutså John Elfreth Watkins nåtiden for over 110 år siden.

Foto: Faksimile (Wikimedia Commons/The Ladies' Home Journal)
Publisert

I desember 1900 hadde sivilingeniøren John Elfreth Watkins (1852–1903) en artikkel på trykk i magasinet Ladies' Home Journal som skulle vise seg å ha overraskende lang levetid.

Magasinet eksisterer den dag i dag, og fremdeles trykker medier sine spådommer for det kommende året i desembernummeret, men Watkins tok det hele litt lenger. I artikkelen «What May Happen in the Next Hundred Years» beskrev han teknologiske nyvinninger hundre år fram i tid - og traff blink på en rekke punkter.

Nå skal vi ikke påstå at Watkins besatt overnaturlige evner. Han var selv en realist og baserte antakelsene på intervjuer med en rekke av datidens fremste forskere og vitenskapsmenn.

«These prophecies will seem strange, almost impossible. Yet, they have come from the most learned and conservative minds in America», skrev sivilingeniøren i innledningen.

Her er ti av spådommene som ble oppfylt nærmest til punkt og prikke.

Digitale fargebilder

Mens fotografier ennå var i svart og hvitt, skriver Watkins i artikkelen at fremtiden ville innebære fargefoto, og at bilder dessuten ville kunne distribueres over hele verden i løpet av en time. «Dersom det foregår et slag i Kina, vil øyeblikksfotografi av de viktigste hendelsene stå på trykk i avisene en time senere», skrev han.

Mobiltelefon

På Watkins tid var telefonsamtaler på tvers av grenser en uhørt tanke, men likevel hevdet han at en mann i fremtiden ville kunne ringe fra en båt midt ute på Atlanterhavet til sin kone i Chicago. «Vi vil kunne ringe til Kina like lett som fra New York til Brooklyn», skrev han.

Ferdigmat

Muligens inspirert av datidens bakeri, skriver Watkins at også andre matvarer enn boller og brød kunne lages ferdig og selges i butikk.

Frukt og grønt året rundt

Mange besteforeldre til deg som leser denne artikkelen vil huske at utvalget av frukt og grønt i kolonialen var avhengig av sesongen. Appelsiner om sommeren og druer om vinteren var utenkelig. Men ikke for Watkins panel av vitenskapsmenn. I artikkelen spås det at «varmehus» sammen med elektrisitet kunne brukes til å skape kunstige miljøer tilpasset det man ønsket å gro fram.

Fjernsyn

«Mennesket vil kunne se verden rundt. Personer og ting av alle slag vil bringes i fokus av kameraer elektrisk koblet til skjermer tusenvis av kilometer unna», skrev Watkins. De første TV-apparatene kom i salg på 20-tallet. I dag har vi selvsagt også internett og webkameraer.

Høyere mennesker

I Watkins' artikkel anslås det at amerikanere ville være 2,5 til 5 centimeter høyere i gjennomsnitt hundre år fram i tid. Han traff bra. I 1900 var den jevne amerikaner 170 centimeter høy. I 2000 var han 175 centimeter i snitt.

Avtakende befolkningsvekst

Artikklelen anslår at det vil leve mellom 350 og 500 millioner mennesker i USA i år 2000. Watkins bommer på tallet, men anslår korrekt av befolkningsveksten avtar. Dersom den hadde fulgt kurven fra 1800 til 1900 ville det ha levd over én milliard mennesker i USA i år 2000.

Større frukt

«Våre tippoldebarn vil spise jordbær digre som epler», skriver Watkins. Selv om han bommet på jordbæret har det blitt vokst fram en rekke frukt som er større enn originalen i dag.

Ekspresstog

«I fremtiden vil tog kjøre i 240 kilometer i timen», skrev Watkins, en ekstrem fart tatt datidens tog i betraktning. Nøyaktig hundre år etter, faktisk på måneden, kjører Amtrac sitt ekspresstog sin første tur mellom Boston og Washington, DC. Toppfarten? 240 kilometer i timen.

Stridsvogner

Watkins skriver om «enorme fort på hjul» som kan forflytte seg i åpne terreng like raskt som datiden ekspresstog. Nå var Leonardo da Vinci og H.G. Wells inne på denne tanken tidligere, men fullt så treffsikre var de ikke.

Og noen bomskudd

John Elfreth Watkins omtalte totalt 29 spådommer for år 2000. De ti over traff han godt på. Noen, som at varmluft ville brukes til å varme hus kan stemme mer eller mindre med dagens varmepumper, mens andre var skikkelige bomskudd.

Blant annet skriver Watkins at medisin ikke lenger ville inntas via munnen, at bokstavene C, X og Q ville forsvinne ut av alfabetet, at mus, mygg og fluer ville være utryddet, at biler ville forsvinne fra storbyer og at nærmest alle ville dyr ville være utryddet bortsett fra enkelte dyr som holdes i live for underholdningens skyld.

Kilder: Wikipedia, BBC, Yorktown Historical Society .

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2012.

Les også