IDRETT og LANGRENN

Therese Johaug har planene klare for ny karriere

Therese Johaug er i full gang med planleggingen av livet som langrennspensjonist. Egne barn og utvikling av egne produkter står høyt på ønskelisten for hele Norges skiyndling. 

<b>LANGRENNSDRONNING:</b> Det er slik vi har vent oss til å se Therese: på toppen av pallen med gull rundt halsen. I dag er dalsbygdingen 33 år gammel, og hun har begynt å legge til rette for et liv også etter endt skikarriere.
LANGRENNSDRONNING: Det er slik vi har vent oss til å se Therese: på toppen av pallen med gull rundt halsen. I dag er dalsbygdingen 33 år gammel, og hun har begynt å legge til rette for et liv også etter endt skikarriere. Foto: NTB
Sist oppdatert

Etter en fantastisk sesong som ble kronet med tre OL-gull, bekrefter skidronningen Therese Johaug på Instagram at hun legger opp som skiløper etter årets sesong.

– Egentlig ønsker jeg ikke at reisen skal ta slutt, men det en tid for alt, og jeg tror tiden har kommet for at jeg nå skal gjøre andre ting enn å satse fulltid på langrenn, skriver Johaug.

– Det er likevel noen skirenn igjen av sesongen som skal fullføres, men tiden er nå inne for å starte fokuset på livet utenfor toppidretten, sier 33-åringen ifølge NRK.

Det er ikke tilfeldig at Johaug har blitt verdens beste kvinnelige skiløper.

– Therese er en maskin. Hun har et toppidrettshode av de sjeldne. Selvsagt har hun et medfødt talent for utholdenhet. Men at hun opplever den suksessen hun gjør nå, kommer som et resultat av en gudbenådet evne til å trene hardt og systematisk over tid. Hun har vært ydmyk nok til å ta tak i sine svake sider som langrennsløper hele tiden, og det har gjort at hun har vært verdens klart beste løper helt siden 2015, sa langrennsekspert i TV 2, Per Angell Berntsen, til Her og Nå før årets sesong.

  • Meritter: OL: 4 gull (10 km 2022, skiathlon 2022, 30 km, stafett 2010), sølv (30 km 2014), bronse (10 km 2014).
  • VM: 14 gull (skiathlon 2021, stafett 2021, 10 km 2021, 30 km 2021, 30 km 2019, 10 km 2019, skiathlon 2019, 30 km 2015, stafett 2015, skiathlon 2015, stafett 2013, 10 km 2013, stafett 2011, 30 km 2011), 2 sølv (stafett 2019, skiathlon 2013), 3 bronse (30 km 2013, 15 km 2011, 30 km 2007). Verdenscupen: 80 seirer og tre sammenlagtseirer (2020, 2016 og 2014).

Kilde: NTB

Se mer

Varemerket «Johaug» og «Care»

Etter å ha vært en dedikert toppidrettsutøver i mange år, er det ikke overraskende at Therese de siste årene har staket ut kursen for livet etter endt karriere.

<b>KREATIV:</b> Therese er både en del av designteamet, modell og på eiersiden til klesmerket Johaug. Det er én av flere prosjekter hun planlegger å bruke tid på etter endt karriere. 
KREATIV: Therese er både en del av designteamet, modell og på eiersiden til klesmerket Johaug. Det er én av flere prosjekter hun planlegger å bruke tid på etter endt karriere.  Foto: Fred Jonny/"Johaug"

Parallelt med suksessen i langrennsløypa har hun sørget for å etablere varemerket Johaug som en solid konkurrent på klesmarkedet. Her er hun både modell, en del av designteamet og med på eiersiden. I 2019 sto langrennsstjernen oppført med en formue på nesten 50 millioner.

For kort tid siden ble det også kjent at multitalentet lanserer sin egen velværeserie Care by Therese Johaug.

Overfor VG har Therese innrømmet at satsingen er en del av planleggingen av livet etter skikarrieren.

– Under koronapandemien har jeg fått energi av å ha noe ved siden av skisatsingen. Det er veldig moro å bygge en merkevare, å utfordre seg selv litt. Det er også en avkobling fra ski og trening, sa hun til avisen i forbindelse med lanseringen.

Det er Scandza-eide Elle Basic som står bak Care by Therese Johaug. Til Her og Nå forteller de at et samarbeid med skistjernen sto høyt på ønskelisten. De står også bak velværeprodukter for navn som Camilla Pihl og Sophie Elise.

JOHAUG CARE: Therese Johaug har startet et nytt merke kalt "Johaug Care", som er en velværeserie.
JOHAUG CARE: Therese Johaug har startet et nytt merke kalt "Johaug Care", som er en velværeserie. Foto: Fred Jonny/"Care"

– Vi tok kontakt med Therese da vi ønsket en sterk og profilert samarbeidspartner med gode verdier. Vi fant raskt tonen allerede i første møte og opplevde at vi hadde samme tankesett og verdigrunnlag som lå til grunn for et ønsket samarbeid. Derifra var veien kort til å sette i gang arbeidet rundt selve merkevaren Care by Therese Johaug, sier daglig leder i Elle Basic, Nina Fredriksen.

Hun har store forventninger til samarbeidet.

– Therese har vært involvert i alle ledd og har vist et imponerende engasjement underveis. Nå jobber vi med nye produktplaner, og veien videre ser veldig spennende ut.

Les også: (+) OL: Stella knuste all motstand. 44 år senere blir hemmeligheten avslørt

Flere konkurrenter

Til tross for at Therese har hatt en karriere andre bare kan drømme om, er det likevel ikke gitt at hun står til gull i ny bransje.

Omdømmeekspert og professor Peggy Smicic Brønn, påpeker at hun vil møte stor konkurranse blant annet fra etablerte varemerker som Kari Traa, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang. Hun legger likevel til at hun har stor tro på at Therese har en merkevare som kan holde i mange år fremover.

– Nøkkelen til suksess vil være hennes evne til å få sitt produkt til å skille seg ut blant de andre i markedet, skaffe seg en fordel gjennom merkevaren Johaug og hva det står for – og selvfølgelig assosiere merket med kvalitet, sier Smicic Brønn.

– Spørsmålet er størrelsen på markedet. Hvor mange merker kan de få utsalgsstedene i Norge bære? Vil hun ha mulighet til å konkurrere i det internasjonale markedet? Når det kommer til klesmerket, er Kari Traa hennes største konkurrent. Hun har mye å jobbe mot der uten at hun må falle for fristelsen å kopiere henne.

Når Therese nå nærmer seg starten på et nytt kapittel i livet, sitter venninner, familie og kolleger på sidelinjen og heier henne frem. Tidligere landslagsvenninne og nå en del av Team Johaug, Martine Ek Hagen, forteller at hun beundrer alt Therese får til – både som utøver, businesskvinne og medmenneske.

– Én ting er jobben som kreves for å forbli verdens beste skiløper over så mange år, men at hun kan kombinere det å trene fem timer i løpet av en dag med sponsoroppdrag, treningsøkter med unge skiløpere, designmøter i Johaug, utvikling av velværeprodukter, henge med venner, lufte bikkja, lage en treretters middag og male stua – det er for meg helt umenneskelig. Hun er så til stede og engasjert i alt hun gjør – og oppriktig interessert i å vie tid til dem rundt seg, forteller Martine til Her og Nå.

– Hun får åpenbart energi av det, men jeg tror ingen andre toppidrettsutøvere, eller «vanlige» folk for den saks skyld, kunne holdt et sånt tempo. Hun er med andre ord like rå utenfor sporet som hun er i!

<b>SUPER-VENNINNE:</b> Tidligere landslags-venninne og Team Johaug-kollega Martine Ek Hagen, er imponert over Therese og alt hun får til. Her med Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng i 2015.
SUPER-VENNINNE: Tidligere landslags-venninne og Team Johaug-kollega Martine Ek Hagen, er imponert over Therese og alt hun får til. Her med Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng i 2015. Foto: NTB

Les også: Se idrettsprofilenes private feriebilder

Kjæreste Nils Jakob Hoff

Therese har gjennom hele sin karriere holdt kortene tett til brystet når det kommer til sitt privatliv. Likevel har hun ved flere anledninger hintet om at en familieforøkelse ligger i kortene.

Therese har i syv år vært kjæreste med tidligere verdensmester i roing, Nils Jakob Hoff. På nyttårsaften 2021 avslørte paret at de har forlovet seg.

I Ida Fladens podkast, «Ida med hjertet i hånden» lettet Johaug litt på sløret om forholdet.

– Jeg håper på at det blir noen barn etter hvert. Man er jo i den alderen hvor man begynner å telle litt på fingrene, og tenker at man kanskje må starte snart, tida flyr. Så har vi for så vidt fått oss et hus og har det veldig fint der, sa Therese.

<b>SPREKT PAR:</b> Therese og kjæresten Nils Jakob Hoff deler ofte bilder fra sine turer på Instagram.
SPREKT PAR: Therese og kjæresten Nils Jakob Hoff deler ofte bilder fra sine turer på Instagram. Foto: Privat

Også overfor TV 2 bekreftet nylig skiyndlingen at hun har tenkt tanken om et hvileår etter OL i Beijing 2022 og så avslutte karrieren med VM i Trondheim i 2025 – som mamma. Det resulterte i store overskrifter i flere av Norges aller største aviser.

Da TV 2 spurte om hun så for seg å komme tilbake enda sterkere som mamma, med klar parallell til tidligere kollega og tobarnsmamma Marit Bjørgen, var hun tydelig i sitt svar.

– Nå skal det legges ned en jobb, og jeg vet hva det innebærer. Det er vel heller ikke bare å knipse i fingrene og bli gravid? spurte Therese retorisk.

Her og Nå har vært i kontakt med Therese Johaugs management, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

<b>SAMBOERE:</b> Den tidligere verdensmesteren i roing, Nils Jakob Hoff, er Thereses utkårede. Paret har holdt sammen i syv år, og Therese har ved flere anledninger hintet om at hun drømmer om barn.
SAMBOERE: Den tidligere verdensmesteren i roing, Nils Jakob Hoff, er Thereses utkårede. Paret har holdt sammen i syv år, og Therese har ved flere anledninger hintet om at hun drømmer om barn. Foto: NTB

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2022, og sist oppdatert 04/03 2022.

Les også