TEST: Nike+ FuelBand

Nike+ FuelBand skulle være årets kuleste treningsgadget. Synd den ikke virker.

Publisert

(TEKNISK UKEBLAD): Hva er Nike+ FuelBand? Som det ligger i navnet, er Nike+ FuelBand et armbånd. Armbåndet har to digitale displays, som du kan stille inn til å passe venstre eller høyre hånd.

Det fargede displayet viser hvor langt unna du er å nå dagens predefinerte mål. Det hvite viser klokke, forbrente kalorier, antall tilbakelagte skritt og dagens NikeFuel-poeng. Det siste er summen av antall kalorier og antall skritt.

I slutten av januar ble gadgeten avduket med brask og bram, med selveste Lance Armstrong som ambassadør. Båndet er foreløpig ikke i salg i Norge, og ble 22. februar kun sluppet i et svært begrenset førsteopplag i USA. Dette skapte en hype, og akkurat nå omsettes Nike+ FuelBand til dobbel og trippel pris på Ebay, ifølge tu.no .

Preferanser
Først litt om mine preferanser: Jeg er en ivrig hobbyløper som prøver å få tilbakelagt 200 mil i året, og bruker løpeapps til logg og måling av progresjon. Jeg har testet det meste som finnes av apps både til iPhone og Android – Runkeeper Pro, Runmeter GPS, Endomondo og mange flere.

Men det siste året har jeg stort sett sverget til Nike+ GPS. Av tre årsaker: Appen er stabil. Der jeg opplever at andre mister GPS-signalet og/eller krasjer på løpeturer over 25 kilometer, har Nike+ GPS alltid levert.

Webgrensesnittet er fantastisk, med en svært visuell logg, premiering for oppnådde mål, endret status og skin ved oppnådde kilometergrenser etc. Nike+ har verdens største løpecommunity, hvor du kan konkurrere mot både venner og ukjente, eller jobbe sammen mot felles mål. Det finnes alltid «Norge på langs»- eller «Førstemann rundt ekvator»-gruppe å delta i.

Avansert skritteller
Siden vi nå holder oss innenfor Nike-universet, er punkt 2 og 3 tilsvarende imponerende for Nike+ FuelBand. Formkurver og progresjon er forbilledlig visualisert, og fungerer som en motivasjonsfaktor i seg selv.

For øvrig er denne gadgeten ment å være noe ganske annerledes enn vanlige løpeapps. For det første har ikke Nike+ FuelBand et klart definert start og stopp. Dette er et bånd du ideelt sett bør ha på deg døgnet rundt, og det måler all vertikal forflytning, som en avansert skritteller.

Bruksområdet blir dermed å måle forflytningsaktivitet i løpet av et døgn, og på denne måten stimulere til en aktiv livsstil. Appen kan ikke måle puls eller på annen måte registrere intensitet, ei heller kaloriforbrenning i forbindelse med styrketrening. I og med at akselerometeret bare registrerer svingninger i håndleddet, er FuelBand også ubrukelig til sykling.

Start med et mål
Turen starter foran pc-skjermen. Du legger inn personlige data om vekt, høyde og alder, og setter deg et personlig dagsmål for hvor mange NikeFuel-poeng du ønsker oppnå. Nivået kan du avsjekke mot snittet i din aldersgruppe, eller mot alle som er registrert.

Deretter kan du, hvis du vil, laste ned Nike FuelBand-appen fra iTunes for å synce innstillinger og data trådløst mellom bånd og telefon via bluetooth. Så er det bare å begynne å måle.

På veien til et dagsmål, svitsjer LED-lysene på båndet fra rødt til gult til grønt. Når du et mål tre dager på rad, får du oppmerksomhet på nikeplus.com. Her tracker du også personlig utvikling, ser rekorder og komplett logg, alt veldig fancy og motiverende presentert.

Nettsiden med din personlige profil vil oppleves som velkjent for alle som har brukt Nike+ GPS. Og alle data kan selvfølgelig enkelt deles i sosiale nettverk.

Bommer med 30 prosent
Men Nike+ FuelBand har ikke GPS. Det burde den kanskje hatt. For dette målesystemet er rett og slett sjokkerende unøyaktig. Akselorometeret teller bevegelser i håndleddet, og det gjør det relativt dårlig.

På første testtur løp jeg 10,05 km, kontrollmålt med GPS mer enn 100 ganger før. Båndet registrerte 7,0 km. Andre gang jeg løp samme tur, målte FuelBand 7,03 km. Antall kalorier beregnet den til 609, mens Nike+ GPS rapporterer 797.

Tredje gang jeg løp samme runde, målte Nike+ FuelBand 6,98 km. En feilmargin på 30 prosent på distansen oppleves som useriøst, og vil gi følgefeil både for registrert kaloriforbruk og NikeFuel-poeng. Når målingen er såpass stabilt misvisende, skulle alt ligge til rette for en kalibrering, men FuelBand kan faktisk ikke kalibreres.

Da jeg konfronterte Nikes kundeservice med disse store avvikene, svarte de at de opererer med 80 prosent treffsikkerhet på skritt og distanse, men at de jobber med algoritmen, og at det snart vil komme oppdatereringer som gjør tjenesten mer nøyaktig.

Inntil det skjer, er dette produktet tilnærmet ubrukelig.

En tilhørende imponerende logg på websiden har begrenset verdi hvis du ikke kan stole på måledatene. I beste fall har du en konstant feilmargin som gjør at du kan måle trender og progresjon, selv om rådataene er feil.

Konklusjon
Kul gadget, og fantastisk webside med logg, community, smarte motivasjonsfaktorer og grafisk snadder. Men ærlig talt, Nike. 70 – 80 prosent presisjonsnivå holder ikke mål.

Jeg løper tilbake til Nike+ GPS-appen. Den er også gratis, i motsetning til dette båndet som koster 149 dollar i USA, og sikkert vil havne rundt tusenlappen i Norge.

KARAKTER: Terning 2.

Flere saker fra Teknisk Ukeblad / tu.no her

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2012.

Les også