Sommerdigg for deg som ikke spiser melkeprodukter:

Test av veganske iskremnyheter

Vegans, we’re in luck! Denne sommeren blir en absolutt fryd for oss som ikke spiser tradisjonell melkeis, eller for dere som bare ønsker å prøve noe nytt. Den veganske trenden har nemlig gjort sitt inntog - nå også i frysedisken.

NYHETER: Det Nye har testet de veganske iskremnyhetene og gir deg sin dom
NYHETER: Det Nye har testet de veganske iskremnyhetene og gir deg sin dom Foto: Getty Images
Publisert

Jeg ble veganer for snart ti år siden, og har siden den gang lengtet etter å kunne gå inn i en vanlig matbutikk og kjøpe en digg is, som smaker mer enn bare ok. Men nå er ventetiden over og jeg krysser fingrene for at utviklingen fortsetter i samme tempo som i år!

Isene er basert på alt fra mandelmelk og kokosmelk til havremelk. Ingrediensene er alt fra sertifisert fair trade til raw og økologiske. Häagen-Dazs er dessverre ikke tatt inn i butikk i Norge i år, men vi får satse på neste år.

Isene er dessverre i det dyreste sjiktet, så det er kanskje ikke is man kan sluke på høykant hver dag, men kanskje vi får noen billige versjoner neste år?

Krone-is Vegan

Krone-is Vegan fra Hennig-Olsen.
Krone-is Vegan fra Hennig-Olsen. Foto: Petter Berg / Det Nye

Produsent: Hennig-Olsen

Pris: kr 30

Terningkast: 2

Laget på: Vann og litt rismelk, og glutenfri kjeks

- Jeg hadde gledet meg veldig til å kunne ta med meg en kjeks-is i hånden, men denne smaker ikke godt i verken hard eller myk form. Mulig det er fordi det ikke er noen tydelig melkesmak - verken fra mandler, kokos eller havre. Hennig-Olsen lover med egne ord «at den ikke skal gå på kompromiss med den gode smaken», men det synes jeg den gjør. Ikke en gang kjeksen kan skrytes av. Ett minus til er at det er mye E-stoffer og hvitt sukker i den. Det at den er glutenfri, gjør den tilgjengelig for flere, men denne vil dessverre bidra til å opprettholde misforståelsen blant folk om at vegansk mat ikke er godt.

DUGG Vegansk kokos-is

DUGG Vegansk kokos-is fra Hennig-Olsen.
DUGG Vegansk kokos-is fra Hennig-Olsen. Foto: Petter Berg / Det Nye

Produsent: Hennig-Olsen

Pris: kr 50

Terningkast: 3

Laget på: Kokosmelk og sjokoladesaus

- Jeg fikk en nostalgisk følelse av denne isen, da sjokoladesausen minner om sjokoladepålegget «Sjokade». Det spiste jeg da jeg var liten og på besøk hos bestemor. En hyggelig overraskelse! Denne er mye bedre en krones-isen, ettersom man smaker kokosmelk-basen. Minus er at når den mykner, oppleves den som vassen. Det er en sterk smak av hvitt sukker, og som i krone-isen er det også en del E-stoffer. Jeg ville gjerne hatt mer naturlige ingredienser og synes også det var litt lite sjokoladesaus. Hennig-Olsen har en jobb å gjøre, men de er absolutt på riktig spor!

Totally Basic Chocolate Ice Cream

Totally Basic Chocolate Ice Cream fra Oatly.
Totally Basic Chocolate Ice Cream fra Oatly. Foto: Petter Berg / Det Nye

Produsent: Oatly

Pris: kr 45

Terningkast: 4

Laget på: Havremelk

- Jeg drikker daglig havremelken til Oatly, og den synes jeg så absolutt det svenske merket Oatly har nailet. Denne sjokoladeisen er ikke ny i år, men innpakningen har fått en oppgradering. Isen har en mild og frisk sjokoladesmak og sukkersmaken er ikke like overdøvendes som i DUGG samt det er mindre E-stoffer. Det er bra! Anbefales!

Les også: Startet som viral aprilspøk. Nå blir lakrisisen fra Hennig-Olsen virkelighet

Brawnie Dough

Brawnie Dough fra Funky Fresh Foods.
Brawnie Dough fra Funky Fresh Foods. Foto: Petter Berg / Det Nye

Produsent: Funky Fresh Foods

Pris: kr 110

Terningkast: 5

Laget på: Cashew

Butikk: Røtter og diverse andre helsekoster

- Funky Fresh er en lokal produsent for oss Oslo-folk, og du finner den kun i Oslo (foreløpig). Dette er definitivt den sunneste isen, men også den dyreste. Den smaker mer som en raw food kake enn en tradisjonell krem-is. Den er søt, men inneholder null hvitt sukker, og den har noen brownie-biter i seg laget på valnøtter, dadler og kakao. Jeg savnet noen browniebiter, men denne frosne herligheten får likevel en 5-er fordi den har få, økologiske og næringsrike ingredienser. No guilty pleasure!

Fudge Brownie

Fudge Brownie fra Ben & Jerry's.
Fudge Brownie fra Ben & Jerry's. Foto: Petter Berg / Det Nye

Produsent: Ben & Jerry’s

Pris: kr 87

Terningkast: 5

Laget på: Mandelmelk

- Denne har en dyp sjokoladesmak og er full av brownies. Den er ikke like mektig som Peanut & Butter iskremen fra samme produsent, men enkel og lettspist. Brownien er faktisk laget i et kjent bakeri i New York som heter Greystone Bakery. Dette bakeriet tar samfunnsansvar og gir jobb og tak over hodet til mennesker som lever i fattigslige kår, noe jeg i hvert fall blir glad og stolt av å tenke på. En touch av New York og en gledelig følelse av å bidra til noe bra for verden følger med denne Ben & Jerry’s iskremen. Anbefales!

Navn: Peanut Butter & Cookies

Peanut Butter & Cookies fra Ben & Jerry's.
Peanut Butter & Cookies fra Ben & Jerry's. Foto: Petter Berg / Det Nye

Produsent: Ben & Jerry’s

Pris: kr 87

Terningkast: 6

Laget på: Mandelmelk

- En smaksbombe av en is! Det er ikke langt mellom godsakene i denne. Chunky peanøttsmør og sjokolade sandwich-biter finner du i hver eneste skje du tar. I tillegg følger det med et hint av salt karamell. Den er mektig, men om du liker det, så kommer du til å elske denne. Jeg synes til og med den smaker bedre og friskere enn den originale! Ben & Jerry’s-isene ble tatt ut på det amerikanske markedet allerede i 2016. Jeg har med andre ord gått og ventet i to år på at det skal komme til Norge. Så nå er jeg virkelig overlykkelig!

Denne saken ble første gang publisert 31/07 2018.

Les også