Relasjoner

Tegn på at du har en kontrollerende kjæreste

Her er faresignalene ekspertene mener du bør være obs på.

KREVENDE: Vil kjæresten din se meldingene dine, og lager «rammer» du må passe inn i hjemme? Det kan tyde på at du er i et kontrollerende forhold.
KREVENDE: Vil kjæresten din se meldingene dine, og lager «rammer» du må passe inn i hjemme? Det kan tyde på at du er i et kontrollerende forhold. Foto: LumiNola / Getty Images
Sist oppdatert

Føler du at kjæresten din sakte, men sikkert har tatt over livet ditt, og du ikke har noe du kan kalle «bare ditt» lenger?

Kanskje må du hele tiden holde ham/henne oppdatert på hvor du er til enhver tid, gi detaljer om den minste del av privatlivet ditt, eller gi bort koden til telefonen din.

Women's Health Mag har tatt en prat med Megan Bruneau, en New York-basert terapeut med spesialfelt innenfor parforhold og andre problemer millenials-klientene hennes sliter med i hverdagen.

Hun sier det ikke alltid er lett å skille mellom ekte kjærlighet og det som kalles et kontrollerende forhold - for det jo er deilig å føle at man er ønsket.

Likevel mener ekspertene magasinet har snakket med at du bør være obs - for ridderlighet og oppriktig bekymring kan med tiden utvikle seg til både kontrollerende atferd og i verste fall farlige situasjoner. Det sier doktorgradsinnehaver og samlivsterapeut Heather C. Lofton til magasinet.

Her er noen av de røde flaggene du bør være obs på, ifølge ekspertene:

1. Du holder helt uskyldige ting skjult for kjæresten din

Sier du ikke noe til kjæresten om at du skal på lønningspils med jobben eller litt shopping med en venninne du ikke har sett på en stund? Det kan være et faresignal, mener Bruneau.

- Hvis det er mange hemmeligheter du holder på i frykt for å bli dømt eller hvordan han vil reagere, kan det være et tegn på at han er kontrollerende.

2. Kjæresten din holder telling

Glemmer han/hun aldri den gangen du avlyste planer eller fortalte vennene dine om noe før du fortalte kjæresten?

- Små interaksjoner som stadig vekk blir brakt opp igjen, kan få deg til å føle at du skylder dem noe, sier terapeut Bruneau.

2. Du isolerer deg stadig mer fra venner og familie

Selvfølgelig vil et kjæresteforhold påvirke tiden du har å bruke på de andre tingene i livet - det skulle egentlig bare mangle.

Men hvis kjæresten din ikke liker at du tilbringer tid med andre enn ham/henne, og kanskje til og med prøver å vende vennene dine eller familien din mot deg, er det noe som ikke stemmer. Eksempelvis: «Jammen behandler moren din deg dårlig».

3. Du har ikke like mange å snakke med lenger

Det er et problem dersom du ikke lenger kan ringe bestevennen din fra studietiden for å spørre om råd eller få utløp for frustrasjon fordi kjæresten din mener at den eneste riktige å prate med er ham/henne.

- Det er en form for isolasjon jeg oppfordrer alle kvinner til å være obs på, sier Heather Lofton.

4. Kjæresten lager «regler» for deg

Forsøker kjæresten din å lage restriksjoner for hva du har på deg, hvem du henger med, hva du spiser eller hvordan du tilbringer fritiden din, bør de røde lampene lyse.

- Det er en form for ekstrem beskyttelse og eierskap som kan bli sett på som flatterende, men som også er veldig skadelig på samme tid, sier Lofton.

5. Du har ikke noe privatliv lenger

Hvis kjæresten din forlanger å se meldingene dine, bankutskriftene eller jobb-PC-en, bør du være obs.

6. Kjæresten din kritiserer småting

Det gjelder småtterier i hverdagen som egentlig ikke har noen ting å si, men hvis kjæresten begynner å kritisere ting som hvordan du kutter løk eller rer opp senga, kan det tyde på at du er i et kontrollerende forhold.

Likevel mener terapeut Bruneau at det kan være vanskelig å legge merke til når man står midt oppe i det, og spesielt hvis du har blitt kritisert av foreldrene dine gjennom oppveksten eller er selvkritisk i utgangspunktet.

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2019, og sist oppdatert 28/03 2019.

Les også