Superstjerner i krise

Publikum svikter selv de største artistene. Stadig flere konserter avlyses.

Foto: (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Først stagnerte platesalget. Nå dropper vi også konsertene.

Dårligste halvår siden 2005
En rekke store artister har blitt tvunget til å avlyse opptredener på grunn av dårlig billettsalg den siste tiden.

Det er spesielt i Nord-Amerika salget svikter, og ifølge bransjebladet Pollstar har ikke tallene vært så lave siden 2005.

Bruttoinntektene for de 100 største turneene i løpet av årets seks første måneder er om lag 200 millioner dollar lavere enn i 2009. Det skriver Yahoo.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Hvilket comeback?
Christina Aguilera fikk ikke engang lagt ut på sin store comebackturné før den ble avlyst. Forklaringen fra arrangørene var at hun hadde andre forpliktelser, men det er grunn til å tro at «Bionic» ikke fikk suksessen de håpet på.

Førstesingelen «Not Myself Tonight» nådde for eksempel kun 23. plass på Billboard-lista.
Les mer her: Nytt album – ny stil

Aguilera er likevel ikke den eneste. Tidligere denne måneden måtte Rihanna, som har ligget i tippsjiktet på bestselgerlistene lenge, utsette seks av konsertene på «Last Girl On Earth»-turneen som følge av at konsertindustrien sliter.

- Brutalt
The Eagles, Dixie Chicks, John Mayer og The Jonas Brothers er andre artister som har avlyst mange konserter i sommer.

- Det er en brutal verden, sier manageren Jordan Kurland til Los Angeles Times. Han står bak band som Death Cab For Cutie og She & Him.

- Økonomien er fremdeles svak og det er andre tilbud publikum kan velge fra. Store rockekonserter er ikke lenger like populært, mener han.

For flere artister er konserter en god inntektskilde når platesalget svikter, særlig på grunn av av fansen heller laster ned musikken deres.

- De tjener ikke tilstrekkelig med den innspilte musikken og forsøker å ta det igjen ved å holde konserter. Problemet er at det er for mange artister på turné samtidig, og noen turnerer år ut og år inn. Og dette skjer midt i en tøff tid, økonomisk, mener Randy Philliops fra AEG, ifølge Aftonbladet.

Selger som aldri før
Pollstar-redaktøren selv, Gary Bongiovanni, mener nedgangstidene treffer de største stjernene hardest. Artister på klubbnivå merker ikke like mye til salgsnedgangen.

Noen megastjerner kan også nyte at salget går som aldri før. Artister som Lady Gaga, Justin Bieber, Muse og Taylor Swift gjør det fremdeles knallbra, skriver MTV.

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2010.

Les også