Stine Engen fra «Farmen»

Farmen-Stine (42) jobber 70 timer i uken

Som hotelldirektør har hun jobbet opp til 70 timer i uken, men etter «Farmen» er det en mer tilstedeværende, sterkere og lettere Stine Engen som returnerte til familien sin i Asker.

<b>STINE ENGEN: </b>Oppholdet på «Farmen»-gården ble et kjærkomment avbrekk fra en travel hverdag for Stine Engen. Det førte også til at hun tok grep i livet.
STINE ENGEN: Oppholdet på «Farmen»-gården ble et kjærkomment avbrekk fra en travel hverdag for Stine Engen. Det førte også til at hun tok grep i livet. Foto: TV 2
Sist oppdatert

Hotelldirektøren Stine Engen (42) sitter i sofaen hjemme i Asker med hele familien rundt seg.

Ektemannen Kim (47), datteren Henriette (20), sønnen Fabian (16) og den italienske utvekslingsstudenten Luca (21), som har blitt som en sønn for henne, er glade for å ha henne hjemme igjen.

På bordet står rykende fersk gjærbakst, hjemmet er rent og pent og innehar all moderne komfort som Stine var frarøvet i sine mange uker inne på «Farmen»-gården.

– Jeg hadde seriøst ikke lyst til å dra på «Farmen». Jeg er for glad i sofaen min, senga mi, oppvaskmaskinen, dusjen, rødvin og Netflix.

– Men jeg har eksamen i jurbetennelse, har hatt hester og alltid vært glad i dyr, så jeg visste at jeg kom til å klare det. Men jeg tenkte over hvordan jeg skulle ordne det med jobben, og at det var lenge å være borte fra familien. Til slutt kom jeg til det punktet at: «Jeg bare gjør det», sier hun.

<b>HJEMME IGJEN: </b>– Vi er en veldig sammensveiset familie. Vi snakker mye sammen og gjør mye sammen, så det å stå helt alene inne på gården, var vanskelig til tider, sier Stine. Her løftes hun av ektemannen Kim, datteren Henriette og sønnen Fabian.
HJEMME IGJEN: – Vi er en veldig sammensveiset familie. Vi snakker mye sammen og gjør mye sammen, så det å stå helt alene inne på gården, var vanskelig til tider, sier Stine. Her løftes hun av ektemannen Kim, datteren Henriette og sønnen Fabian.

Deltok i «Farmen» 2022

Sønnen Fabian smiler lurt fra sofakroken. Det var han som meldte moren på det populære TV 2-programmet. Da Stine ble valgt ut som «Farmen»-deltager, hadde hun hele familiens støtte.

– Jeg var veldig usikker før jeg dro inn, men det var ingen tvil om at jeg hadde deres støtte – for det hadde familien forsikret meg om. Det var det jeg lente meg på der inne når det røyna på.

– Det var ikke noe stas å være borte fra familien. Jeg savnet dem utrolig mye, sier hun.

Mens Stine melket kyr, bar stein og tovet ull inne på gården, gikk det mye i ferdigmat og «Star Wars» hjemme i Asker. Tobarnsmoren har aldri vært borte fra barna og ektemannen i mer enn én uke, og hennes hemmelige «Farmen»-opphold bød både på savn og et forklaringsproblem for hennes nærmeste.

– I august kom det frem i mediene hvem som skulle være med i «Farmen», og da kunne jeg endelig fortelle folk hvor Stine var. Like før var jeg på den årlige velfesten der alle i nabolaget møtes for å grille. Stine hadde da vært borte i halvannen måned uten at noen hadde sett henne, så det ble litt mistenkelig. «Hvor har du gjort av kona di?», liksom.

– Fabian og jeg måtte lage en dekkhistorie om at Stine var på jobbreise i Latvia, sier Kim og ler.

Les også: Dette er «Farmen»-deltakerne 2022: – Prosjektet er enormt

<b>FRA 2022 TIL 1922:</b> – Livet i 2022 består bare av lørdager. Er det noe vi vil ha, går vi på butikken og kjøper det. Er det noe vi har lyst til å gjøre, prioriterer vi det – og gjør det. Men i 1922 er det så mye som må til for å få til ting, sier Stine.
FRA 2022 TIL 1922: – Livet i 2022 består bare av lørdager. Er det noe vi vil ha, går vi på butikken og kjøper det. Er det noe vi har lyst til å gjøre, prioriterer vi det – og gjør det. Men i 1922 er det så mye som må til for å få til ting, sier Stine. Foto: TV 2

Jobber som hotelldirektør

Hotelldirektøren er vant til å ha orden, struktur og kontroll i jobben og dagliglivet, men inne på gården hadde hun null oversikt over hva familien hjemme foretok seg.

– Fabian skulle begynne på videregående, men jeg visste jo ikke hva han hadde valgt og kommet inn på. Skulle han bli snekker eller ingeniør, eller hva? Jeg visste at Henriette skulle begynne å studere, men tenkte: «Har hun egentlig takket ja til studieplassen?».

– Jeg følte meg som Norges dårligste mor. At ungene mine gikk for lut og kaldt vann. «Nei, de går på noe skolegreier, tror jeg, men jeg vet ikke hva», ler hun.

Å slippe kontrollen over dagliglivet var også sunt, mener Stine. Som hotelldirektør har hun ofte jobbet opptil 70 timer i uken og er tilgjengelig til alle døgnets timer. Det tærer på, selv for et arbeidsjern som Stine.

– Jeg syntes det var deilig å være tre måneder uten telefon, TV, PC og klokke. Det var så bekymringsløst. Hverdagen min som hotelldirektør består egentlig av å løse andres problemer, og det å slippe den syntes jeg var godt. Jeg håper at jeg kom ut som et bedre menneske. Det høres rart ut, men jeg har hatt en indre reise. Jeg har fått kjenne på hva som er de rette verdiene i livet, smiler hun.

Ektemannen nikker samtykkende.

– Stine har fått noen andre verdier. Tidligere var hun så inne i jobben, men nå har hun begynt å reflektere over om det er verdt å jobbe 70 timer i uken. Før hadde jobben alltid førsteprioritet, og jeg tviler ikke på at hun fortsatt gjør jobben sin, men jeg tror hun skjønner at det ikke er sikkert at det blir så veldig mye bedre resultat selv om hun jobber 70 timer, sier han.

Les også: (+) Kjære alle venner, familien min og min eksmann. Det er med sorg og skam at jeg må innrømme at dere fikk rett. Gresset var ikke grønnere på den andre siden

<b>MER LØSSLUPPEN: </b>– Jeg tror nok at jeg er litt rundere i kantene. Før jeg dro på «Farmen», lærte jeg ungene mine at osten skulle skjæres i vater. Jeg liker at ting er rent og ryddig og firkantet. Men jeg er litt bedre nå, tror jeg, smiler Stine.
MER LØSSLUPPEN: – Jeg tror nok at jeg er litt rundere i kantene. Før jeg dro på «Farmen», lærte jeg ungene mine at osten skulle skjæres i vater. Jeg liker at ting er rent og ryddig og firkantet. Men jeg er litt bedre nå, tror jeg, smiler Stine. Foto: Svein Brimi

Gikk ned mellom 10-15 kilo

Det er ikke bare verdiene til Stine som har endret seg inne på «Farmen»-gården.

– Mamma var helt totalt forandret i utseendet. Jeg ble satt ut da jeg så henne igjen. Hun hadde gått ned masse i vekt og hadde blitt så «fresh». Det var sykt rart å se henne igjen, men veldig godt. Det var skikkelig hyggelig. Jeg synes mamma har hatt en helt ny glød og glede i hverdagen etter at hun kom hjem fra «Farmen». Vi har fått en helt ny mamma, sier datteren Henriette med et smil.

– Kjenner du deg igjen i den beskrivelsen, Stine?

– Jeg kom i alle fall ut av gården som et sterkere menneske fysisk sett. Jeg har vel båret 48 tonn med stein, føles det ut som. Så jeg sitter igjen med to ødelagte håndledd og sterkere overarmer. Jeg gikk ned mellom 10 og 15 kilo, smiler hun.

Barna har også lagt merke til at foreldrene har en litt annen gnist seg imellom nå.

– Mamma og pappa ble nyforelsket igjen etter at hun kom hjem fra «Farmen», sier Fabian.

Henriette blir rørt når hun skal beskrive gjensynet mellom moren og bonuspappaen.

– Noe av det fineste jeg har sett, er hvordan Kim glødet da mamma kom hjem. Man merket at det var som om halve han var borte da mamma ikke var her, så han ble hel igjen da de møttes, sier hun tydelig beveget.

<b>NYFORELSKET: </b>– Det gikk 10 år fra vi traff hverandre til vi giftet oss i 2014. Kim tok meg med til New York og fridde på 30-årsdagen min. Jeg svarte: «Ja, jeg vil gjerne gifte meg. Men jeg vil ha nytt kjøkken først», ler Stine.
NYFORELSKET: – Det gikk 10 år fra vi traff hverandre til vi giftet oss i 2014. Kim tok meg med til New York og fridde på 30-årsdagen min. Jeg svarte: «Ja, jeg vil gjerne gifte meg. Men jeg vil ha nytt kjøkken først», ler Stine. Foto: Svien Brimi

Kim forklarer at de sterke følelsene han kjente på gjorde at han ble ekstra medgjørlig på hjemmebane.

– Stine og ungene har alltid ønsket seg dyr, og har mast og mast – mens jeg har holdt igjen. Da Stine kom hjem og spurte om vi kunne få en katt, sa jeg selvfølgelig «ja». Hadde hun spurt om å få en geit, hadde jeg svart «ja» da også. Så hun skjønte jo når det var lurt å spørre meg for å få et dyr i hus, sier han og ler.

Les også: Kaveh Rashidi: – Nå er jeg blitt litt mindre lege og litt mer menneske, kanskje

Hentet «Farmen-katten»

Kattungen Mons ligger og drar seg i sofaen. Uken etter at finalen ble spilt inn, tok Stine med seg Fabian og Henriette opp til Li gård for å hente «Farmen»-katten. Nå har den funnet seg godt til rette hos familien i Asker.

<b>«FARMEN»-KATT I HUS:</b> Nylig dro Stine og barna tilbake på «Farmen»-gården for å hente kattungen Mons. Nå er den midtpunktet i familien. Til venstre er italienske Luca, som var utvekslingsstudent i Norge for tre år siden og i dag anses som et fullverdig medlem av familien i Asker.
«FARMEN»-KATT I HUS: Nylig dro Stine og barna tilbake på «Farmen»-gården for å hente kattungen Mons. Nå er den midtpunktet i familien. Til venstre er italienske Luca, som var utvekslingsstudent i Norge for tre år siden og i dag anses som et fullverdig medlem av familien i Asker. Foto: Svein Brimi

– Jeg fant ut hvem som eide gården og kattene. Jeg tok kontakt og sa at jeg gjerne ville adoptere eller kjøpe den ene kattungen. Eieren sa at det var greit, og inviterte meg opp.

– Det var fint å dra tilbake og få se gården igjen. Det ble en fin avslutning på oppholdet mitt der. Så fikk vi også se hva som skjulte seg bak disse falske veggene. Jeg fant ut at vi i åtte uker har sovet vegg i vegg med et bad med innlagt vann og strøm. Det var spesielt, ler Stine.

I dag ser hun tilbake på «Farmen»-opplevelsen som et minne for livet og noe hun aldri ville gjort igjen. Hun er ikke skuffet over at hun ikke fikk være lenger inne på gården etter at hun tapte mot Bente Rabba (54) i øksekast. Dette var nemlig endel av en langsiktig plan de to venninnene hadde klekket ut.

– Jeg visste at jeg skulle dra hjem. Det er ikke offisielt, men det er en avtale som Bente og jeg hadde. Jeg ville hjem. Det var så mye drama at jeg orket ikke å være der lenger. Jeg sa til Bente: «Du kommer til å bli førstekjempe. Da velger du meg. Så tar jeg øksekast, og så drar jeg hjem», forklarer hun.

Les også: (+) Jeg vil aldri glemme det som skjedde den natten og ryktene etterpå

<b>BENTE OG STINE:</b> – Jeg kom veldig nært Bente der inne. Vi to hadde mange «terapitimer» sammen inne på gården, forteller Stine.
BENTE OG STINE: – Jeg kom veldig nært Bente der inne. Vi to hadde mange «terapitimer» sammen inne på gården, forteller Stine. Foto: TV 2

Brøt reglene på Farmen

Ifølge Stine trodde Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen (54) at det var han som styrte spillet da Bente valgte ham til førstekjempe, men i virkeligheten gikk alt etter venninnenes plan.

– Det var nokså klart at Dan ville tape enhver tvekamp mot hvem som helst av guttene, så at Ivana skulle bli valgt som storbonde uken etter var vi helt innforstått med. Vi visste også at Ivana ville velge Bente eller meg som førstekjempe – da gjorde Bente og jeg en avtale om å velge hverandre slik at vi kunne møtes på tinget til kamp, sier hun fornøyd.

<b>RØK UT:</b> – Jeg ville hjem. Det var så mye drama at jeg orket ikke å være der lenger, sier Stine og forklarer at hun hadde avtalt med Bente at det var hun som skulle hjem etter deres kamp på tinget.
RØK UT: – Jeg ville hjem. Det var så mye drama at jeg orket ikke å være der lenger, sier Stine og forklarer at hun hadde avtalt med Bente at det var hun som skulle hjem etter deres kamp på tinget. Foto: TV 2

Da de to kjempene bodde på hver sin hytte før tvekampen, brøt de reglene og besøkte hverandre.

– Produksjonen ble så irritert, men jeg sa: «Hva skal dere gjøre med det, da? Sende meg hjem?». Produksjonen fikk nyss i at jeg ville hjem og sa: «Hvis du vil hjem, så får du trekke deg. Vi skal ikke ha noe fake kamp på tinget».

– Så svarte jeg: «Trekke meg og trekke meg. Jeg føler vel for å reise hjem snart. Men hva jeg føler når jeg først står der, vet jeg jo ikke – så jeg kommer ikke til å trekke meg». Jeg prøvde virkelig å treffe, men jeg er tydeligvis veldig dårlig i øksekast, forteller hun.

Stine har god kontakt med Bente, Hashar og enkelte av deltagerne. Men hun kommer ikke til å pleie vennskap med alle de andre forpakterne fra Li gård.

– Jeg har sagt mye rart som ikke har kommet på TV, som mest sannsynlig hadde gjort at jeg ikke hadde hatt kontakt med noen av dem nå i ettertid. De har klipt meg veldig fint. Det ser ut som at jeg går under radaren, men jeg hadde mange karakteristikker og gloser om de andre som ikke vises på TV. Jeg er mye krassere i virkeligheten, sier Stine og ler godt.

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2022, og sist oppdatert 27/10 2022.

Les også