Mote

Solbrillenes historie

De første solbrillene var smaragdgrønne, og kom for 2000 år siden.

DIVABRILLER: Yndige Audrey Hepburn i filmen
Breakfast at Tiffany's (1961) med
solbriller fra Oliver Goldsmith.
DIVABRILLER: Yndige Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffany's (1961) med solbriller fra Oliver Goldsmith. Foto: Paramount Pictures / Handout
Sist oppdatert

Denne artikkelen er tidligere publisert i Det Nye. Nå har vi tatt den frem igjen, til glede for nye lesere!

Bruk av solbriller er slett ikke et nytt fenomen. Vi kan trekke tråden helt tilbake til Romerriket og keiser Nero, som levde mellom år 37 og 68.

Den gang brukte folk briller av tynnslipt smaragd når de skulle se gladiatorene utkjempe kamper. Grønnfargen skulle være den mest behagelige for øyet.

Også på 1200-tallet i Kina ble det i rettssalen brukt en form for mørke briller av kvarts for å skjule ansiktsuttrykkene.

Først tidlig på 1900-tallet kom solbriller lik dem vi kjenner i dag. Da ble mørke briller brukt i stumfilmer for å skjerme øynene fra det sterke studiolyset.

Og allerede på 1920-tallet ble solbriller anbefalt som beskyttelse når man drev med fjellklatring, sto på ski, seilte eller drev med andre former for sport i sterkt sollys.

To navn verdt å merke seg er Sam Foster og Edwin H. Lands. Førstnevnte blir av mange regnet for å være oppfinneren av den moderne solbrillen i 1929.

Les også: Hårfjerning i historien: Slik fikk reklamebransjen kvinner til å tro at hår på leggene var skamfullt

Legendarisk fra Ray-Ban

Samme år oppfant Lands polaroidfilteret, som fortsatt brukes i solbriller for å beskytte mot skadelige UV-stråler. Filteret ble også brukt da Ray-Ban i 1936 lanserte den legendariske «Aviator».

Misjonen var å lage en beskyttende solbrille for piloter, derav kallenavnet pilotbrille. Den ble en superhit i løpet av 2. verdenskrig, og blir i dag brukt av «alle», fra supermodeller til rockerebeller.

KLASSIKER: Ray-Bans «Aviator»-briller har holdt hele veien fra 1936 og frem til i dag. Her er Rita Ora ute og lufter sine.
KLASSIKER: Ray-Bans «Aviator»-briller har holdt hele veien fra 1936 og frem til i dag. Her er Rita Ora ute og lufter sine. Foto: Neil Mockford / Contributor / Getty Images

Familiebedriften Oliver Goldsmith, med Philip Oliver og Charles Goldsmith i hovedrollene, var i tillegg til Ray-Ban et merke som for alvor brakte fashion inn i solbrilleverdenen.

Les også: Historien om Coco Chanel

Udødelige divabriller

Med legendariske navn som Audrey Hepburn, Jackie Kennedy Onassis og Grace Kelly på brukerlisten, ble de store og mørke divabrillene på 1950- og 60-tallet gjort udødelige.

EKTEE DIVA: Fyrstinne og skuespiller Grace Kelly med et av sine utallige par svarte solbriller.
EKTEE DIVA: Fyrstinne og skuespiller Grace Kelly med et av sine utallige par svarte solbriller. Foto: Keystone-France / Contributor / Getty Images

Mot slutten av 60-tallet, nærmere bestemt i 1969, kom Woodstock- og hippiebølgen med John Lennon og hans runde, små briller. Det ble plutselig helt riktig å bli sett med runde solbriller med fargede glass, enten de var røde, gule, grønne eller blå.

KJENT LOOK: John Lennon brakte oss, i tilelgg til fin musikk, små, runde hippiebriller.
KJENT LOOK: John Lennon brakte oss, i tilelgg til fin musikk, små, runde hippiebriller. Foto: Michael Putland / Contributor / Getty Images

1980-tallet brakte med seg «plastic fantastic»- trenden, og nå var det fritt fram for plastinnfatninger i andre farger enn svart, hvitt eller brunt, som hadde dominert så langt.

Ray-Ban relanserte også sin populære 50-tallsmodell Wayfarer, som skulle vise seg å bli en superhit. Kjente ansikter som Lily Allen, Chloë Sevigny, Kate Moss og Sienna Miller be senere med jevne mellomrom observert med nettopp disse.

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2018, og sist oppdatert 21/12 2018.

Les også