SMS-meldinger som slutter med punktum anses som mindre troverdige

Derfor bør du droppe punktum i slutten av en SMS.

OPPRIKTIG? Med punktum på slutten, selv om svaret er postitivt, virker ikke troverdig.
OPPRIKTIG? Med punktum på slutten, selv om svaret er postitivt, virker ikke troverdig.
Publisert

(SIDE2): Vi har alle lært å avslutte setninger med punktum for å skrive korrekt, men det er ikke i alle sammenhenger det er så lurt.

Amerikanske forskere har nemlig sett på hvordan vi oppfatter punktum i tekstmeldinger, og der har punktum på slutten av en setning negativ betydning. Det virker nemlig mindre troverdig.

Forskerteamet ved Birmingham-universitetet fikk 126 studenter til å lese forskjellige skriftlige utvekslinger – enten skrevet for hånd eller som SMS. Avsender i alle eksemplene avsluttet sin melding med et spørsmål, og alle svarene var korte, i form av «ok, jupp, jess».

Noen av dem hadde punktum bak, noen ikke.

LES også: - Gutter deler oftere intime bilder enn jenter

Resultatet var at de tekstmeldingene som ble avsluttet med punktum, ble ansett som mindre troverdige enn de uten punktum. Det samme gjaldt ikke håndskrevne ord-utvekslingene.

ANSIKT TIL ANSIKT: Måten vi skriver blant annet SMS på, er en slags etterligning av samtalen ansikt til ansikt.
ANSIKT TIL ANSIKT: Måten vi skriver blant annet SMS på, er en slags etterligning av samtalen ansikt til ansikt. Foto: (Colourbox)

- Meldinger av typen SMS mangler mange av de sosiale faktorene vi bruker i ansikt til ansikt-samtaler. Når vi snakker, så bruker vi mennesker enkelt blant annet ansiktsuttrykk, toneleie og pauser for å få frem sosial og emosjonell informasjon. Når man sender tekstmeldinger, så kan man opplagt ikke bruke de samme måtene. Derfor er det naturlig at avsender bruker det de har tilgjengelig, som emoticons, overlagte skrivefeil for å få frem lyder i språket, og også punktum, sier studie-leder Celia Klin ifølge Washington Post – og punktum har altså en annen betydning i det som kalles komputer-initiert kommunikasjon, enn i vanlig skriftlig sammenheng.

Forskerteamet holder også på med en studie for å se hvordan utropstegnet brukes. Så langt viser det seg at det å bruke utropstegn anses som å uttrykke mer troverdighet. Klin mener det underbygger deres funn, som tyder på at vi tekstmelder i en form som etterligner en samtale der sender og mottaker står ansikt til ansikt, og vi har behov for andre ikke-verbale måter å få frem meninger på.

LES også en måte å svare via melding på, som er ganske genial: Svaret denne mannen ga da han ble avvist på andre date går verden rundt

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2015.

Les også