Slik lures du av salget

Alle butikker følger den samme oppskriften, og kunden tror han har gjort et kupp.

Foto: Andreas Aguilera
Publisert

Ved oppstarten av et nytt år er det mye en kan se frem til, og glede seg over. Nyttårsforsettene er gjort, planene er lagt. I butikkene har salget startet, og også her er det muligheter til å fornye det kommende året med en ny garderobe.

Men pass på ... Du kan bli lurt.

Selv om det er salg, og alt virker fryd og gammen, er det viktig å være klar over at mange butikker er et oppkomme av velfungerende salgstriks. Salg driver mange, og får oss til å sprenge banken uten ettertanke. Det er nemlig slik at ikke alt av salgsvarer er så attraktivt som det fremstilles i butikk.

Det er ikke bare én grunn, men flere grunner til at en spesifikk vare kommer på salg. Alle butikker følger den samme oppskriften, men du som kunde blir lurt til å tro at dette er en sjanse du ikke vil få igjen, og et kupp uten like. Salgsvarer er ofte varer som ikke har fungert i butikk tidligere, og som derfor testes igjen i helt feil sesong. Det kan også være varer som ikke har fungert i flere år, som igjen selges "på 30 prosent", etter det har vært nedsatt til 50 prosent året før.

Høres det ut som et kupp å komme hjem med et skjerf som har vært på rabatt tre år på rad, og som var lavere priset på det foregående salget?

Dyrt er fremdeles dyrt

Nicolai Estensen (24) på Kamikaze er klar i sin tale: Det er enkelte ting du ikke bør kjøpe under salget.

- Enkelte ”pieces” som blir vist ved catwalken er ofte utrolige merkelige, og for den spesielt interesserte. Som denne skjorten fra Prada for eksempel, sier Estensen og viser frem en blårutete skjorte med blonder langs knappene .

- Nå som det er salg er det lurt å ikke kjøpe bare for å kjøpe, noe som er den vanligste feilen du kan gå i, sier han.

- Det er alltid lurt å vite på forhånd hva du er på utkikk etter, slik at du ikke bare blir gående rundt og etter hvert ”tvunget” til å få med deg noe, bare fordi det er salg. Hold deg til en plan, men er det noe som fanger øyet ditt, er det jo bare å kjøre på.

Foto: Andreas Aguilera

Førstemann til mølla

- Det jeg anbefaler en kunde å kjøpe, er de enkleste plaggene som man kan bruke i hverdagen. Alt av hvitt, blått og sort er et såkalt kupp, om du rekker å dra kortet før noen andre gjør det. I vår butikk har vi litt stivere priser enn vanlig her i Norge, og det er også derfor lurt å prøve å få med seg noen av de dyreste plaggene, som naturligvis senkes betraktelig mer enn billigere plagg. Jo dyrere, jo bedre, forteller Estensen.

De dyreste plaggene er ofte dresser eller frakker, noe som er essensielt i en herregarderobe. Om du er kjapp nok, kan du være heldig og få tak i en marineblå dress på salg.

Simon Allanson (23) i Tiger of Sweden i Parkveien deler de samme meningene som Estensen har.

- Det er veldig lurt av deg som kunde å gå inn i en butikk vel vitende om akkurat hva du trenger. Da kan du spørre de ansatte hvor du kan finne akkurat det du trenger, og ikke kjempe deg gjennom mengden slik veldig mange gjør. Dog er det også meget mulig å gjøre spontane kjøp, sier Sallanson.

- Er du heldig, finner du de klassiske fargene som det stort sett er veldig lite av nå i salgsperioden. Men det er dessverre slik at det ofte er de litt mer spesielle fargene og plaggene som er igjen, så det skal godt gjøres å finne den hvite skjorten i den riktige størrelsen.

Foto: Andreas Aguilera

Spør om hjelp

Både i Kamikaze og i Tiger of Sweden har de gjengangerplagg som ikke har fungert like bra som andre plagg. Men verken Estensen eller Allanson frårader kategorisk å handle.

- Vi har noen dresser som tidligere har vært litt vanskelige å selge, men det betyr ikke at du som kunde ikke skal kjøpe det. Det hender ofte at sesongvarer ikke slår helt an hos kunder, men det er ofte fordi de ikke er helt passende i henhold til hvilken årstid vi er i. Akkurat nå har vi et flertall av beige dresser som ikke helt går inn i vinter- og vårperioden, men som vil passe ypperlig når det blir varmere.

Også Allanson mener det er lurest av en kunde å gå for de dyreste plaggene butikken har å vise til. Men er bestemt på at du som kunde bør holde deg unna det som ligger bakerst i bunken.

- Ikke kjøp bare for å kjøpe, sier han, og ramser opp noen gode råd:

  • Ha oversikt før du går inn i butikken. Vit hva du vil kjøpe på forhånd.
  • Ikke kjøp plagg bare fordi de er på rabatt.
  • Test deg selv, ville du kjøpt dette plagget om det ikke var på salg?
  • Kommer du til å bruke plagget om tre måneder?
  • Gå for det klassiske om butikken har det. Hvitt og sort først om fremst, men kanskje aller viktigst; blått.
  • Tenk frem i tid. Kanskje jeg ikke kan bruke dette plagget nå, men når det kommer varmere tider?

- Butikkansatte fungerer under salget mer som en konsulent enn en selger. Vær frekk, og spør, sier Allanson.

Foto: Andreas Aguilera

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2014.

Les også