Slik får du bedre batterilevetid

I ferien kan det gå lenge mellom hver gang du får ladet mobilen og PC-en. Her er tipsene som får de til å holde lenger!

Publisert

Mobiltelefoner og bærbare datamaskiner blir en stadig viktigere del av våre liv, og det er få ting som kan være så frustrerende som å gå tom for batteri i et nødent øyeblikk.

Les også:Lader du mobilen riktig?

Men det er en rekke ting du kan gjøre for at batteriet skal kunne holde ut betydelig lenger enn normalt, enten det er mobiltelefonen eller den bærbare PC-en. Det er nemlig ikke slik at disse dingsene bruker en fast mengde strøm uavhengig av hvordan de er satt opp til å fungere.

Under har vi samlet noen gode tips som kan føre til betydelig mindre hyppig bruk av laderen.

Mobilen

1. Bruk GSM
Selv om det er 3G «som gjelder», siden det både kan gi bedre lydkvalitet og høyere datahastigheter, er det ikke til å komme utenom at det å ha en mobil tilkoblet 3G-nettet koster deg en god del strøm. 3G-nettet gir deg rett og slett bedre kvalitet til en pris.

Ved å bare skru på 3G-funksjonen i telefonen når du faktisk skal benytte datatjenester, så kan du få masse ekstra batterikapasitet.

Heldigvis har en del modeller forstått dette, og aktiverer først 3G-funksjonen i det du skrur på skjermen, men dette gjelder langt fra alle telefoner.

2. Skru av Bluetooth
Bluetooth er en flott trådløs teknologi, men med mindre du faktisk har koblet til telefonen din en handsfreeløsning eller skal overføre filer mellom to telefoner, så er det ingen grunn til at telefonen skal ha påskrudd en radiofunksjon som ikke er i bruk.

Bluetooth-funksjonen står ofte og søker mer eller mindre kontinuerlig etter kompatible enheter i nærheten, og slik bruker strøm.

3. Skru av WLAN
Trådløse nettverk er genialt, men det suger enorme mengder strøm. Det bør bare aktiveres på telefonen om du faktisk skal koble deg på et nettverk.

Og om du er et sted der det et trådløst nettverk, så er det ingen grunn til å være tilkoblet nettverket om du ikke skal benytte det.

4. Skru ned lysstyrken
Noe av det som bruker aller mest strøm på en mobiltelefon er bakgrunnsbelysningen på skjermen. Det er sjelden det er nødvendig å benytte maksimal bakgrunnsbelysning, og i de aller fleste tilfeller får du mer enn godt nok lys ved å halvere lysstyrken.

Det kan også være lurt å skru ned tiden det går fra siste tastetrykk og til bakgrunnslyset slår seg av.

5. Deaktivér GPS
Én ting er at aktiv GPS-bruk på telefonen kan tømme batteriet for strøm i løpet av svært kort tid, men det får du ikke gjort noe med.

Det du derimot kan sørge for er at telefonen din ikke hele tiden gjerne vil sjekke hvor den befinner seg uten at du har noe behov for det. Skru derfor bare på GPS når du faktisk trenger det.

6. Skru av telefonen om natta
Med mindre det er helt nødvendig å være tilgjengelig midt på natta, så er det få grunner til å la mobilen stå på. Utover at det er unødvendig strømbruk, og noen til og med er redd for strålingen av å ha en mobil i nærheten av senga, så er det rett og slett ikke nødvendig. Mange bruker mobilen som vekkeklokke, men i de aller fleste tilfeller vil vekkeklokken fungere selv om du har skrudd av telefonen.

Laptop

1. Skru ned lysstyrken på skjermen
Skjermen på en laptop er trolig den største strømslukeren på hele maskinen. Skru ned lysstyrken så mye som du føler er akseptabelt. Forskjellen på maksimal og minimal bakgrunnsbelysning kan i enkelte tilfeller doble brukstiden.

2. Velg mer energieffektiv strømsparingsfunksjon
Moderne datamaskiner har muligheten til å justere hvor hardt komponentene i maskinen skal jobbe. For eksempel så kan hastigheten på prosessoren mer enn fordobles når PC-en føler at det er behov for det.

Men har du ikke aktivert de riktige innstillingene i strømsparingsfunksjonen på PC-en din, så kan alle komponenter jobbe for full maskin, selv når det ikke er nødvendig, og det spiser masse ekstra strøm fra batteriet. Velg innstillinger av typen «maks batteri» eller «minimal strømstyring» for best batterikapasitet.

En ekstra fordel ved dette er at maskinen blir mindre varm, og det gjør at viftene ikke må jobbe så hardt.

3. Skru av WLAN
Her gjelder det samme som for mobiltelefoner: Ikke kast bort strøm på det trådløse nettverkskortet hvis du ikke har planer om å være tilkoblet nettverket - og ikke minst: Ikke vær tilkoblet nettverket om du ikke skal bruke det.

4. Skru av ubrukt ekstrautstyr
Mange har eksterne harddisker, minnepinner, og annet tilleggsutstyr som står ubrukt mesteparten av tiden. Men selv om det er ubrukt, trekker det litt ekstra strøm. Og enten du er hjemme med strømkontakten koblet i, eller suger strøm fra batteriet: Det er unødvendig.

Webkameraer, både integrerte og USB-løsninger, trekker unødig med strøm selv om de ikke er i bruk. Trekk derfor dette ut eller deaktivér det om det ikke benyttes.

5. Ta ut CD-plate
Datamaskiner har en tendens til å spinne opp og lese på CD/DVD-plater som er puttet i DVD-leseren, selv om det ikke skulle være noen god grunn til det. Mekanisk bevegelse er bortkastet strøm.

6. Skru av funksjoner og eye-candy
Nye operativsystemer er stapp fulle av funksjoner og grafisk dilldall (eye candy) som er fint og flott, men som trekker ekstra strøm - og her er spesielt Windows Vista og Windows 7 en versting. Skru av det såkalte Aero-grensesnittet, og ikke minst gadget-linjen på høyre side kalt Sidebar.

(saken fortsetter under bildet)

7. Lukk åpne programmer
Ser du ned i høyre hjørne av skjermen så finner du sannsynligvis masse ikoner for programmer du sjelden eller aldri bruker. Typiske ting er hurtigstartløsninger for printeren din og andre småting som liker å legge seg i bakgrunnen. Deaktivér alle slike ting du ikke trenger. Hver for seg trekker de ikke mye strøm, men til sammen kan det bli merkbart.

8. Installer mer minne
Har du lite minne på datamaskinen din, så må harddisken brukes mer til såkalt «swapping», noe som i praksis betyr at harddisken brukes som «mer minne». Dette gjør både PC-en din treg, og ikke minst gjør det at harddisken må jobbe mer.

Siden en mekanisk harddisk bruker mer strøm enn minne, så vet du hva konklusjonen er!

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2011.

Les også