«Demenskoret»

– I denne sesongen av «Demenskoret» når vi nye høyder

Kong Harald og dronning Sonja har, i likhet med store deler av det norske folk, latt seg sjarmerende av «Demenskoret». Nå er koret tilbake på TV.

<b>DEMENSKORET:</b> Konserten i Store Studio var en opplevelse både for dirigent Kim Wigaard og medlemmene av «Demenskoret».
DEMENSKORET: Konserten i Store Studio var en opplevelse både for dirigent Kim Wigaard og medlemmene av «Demenskoret». Foto: NRK
Publisert

Det populære «Demenskoret», som nå igjen blir å se på NRK 1, fikk seg litt av en overraskelse på en av sine øvinger på Bogstad gård i Oslo.

Kong Harald (86) og dronning Sonja (86) dukket opp for å la seg underholde og bli bedre kjent med den muntre gjengen de hadde fulgt på TV.

Kong Harald er høy beskytter for Nasjonalforeningen for folkehelsen, og det er deres lokalforening, Oslo Demensforening, som drifter koret. Kong Harald og dronning Sonja tok seg god tid under besøket og spiste lunsj med kormedlemmene etter øvelsen.

«Demenskoret» sesong 2

TV-serien om koret hvor alle sangerne har demens, ble en seersuksess da den hadde premiere på NRK i januar i fjor. Koret tok TV-seerne med storm, og over en million har sett første episode. Mange har ønsket å se mer, og nå er det endelig premiere på en ny sesong av «Demenskoret».

<b>PÅ ØVELSE: </b>Dronning Sonja og kong Harald tok turen til Bogstad gård for å lytte til «Demenskoret».
PÅ ØVELSE: Dronning Sonja og kong Harald tok turen til Bogstad gård for å lytte til «Demenskoret». Foto: NTB

Nå har koret dobbelt så mange medlemmer, og i andre sesong får sangerne nye utfordringer. Gjennom fire episoder følger vi koret i forberedelsene til en stor konsert i NRKs Store Studio. Som avslutning på sesongen får vi i tillegg oppleve hele konserten.

– I denne sesongen av «Demenskoret» når vi nye høyder med hårete mål. Dette må jo være Norges tøffeste og vakreste kor. Jeg er så stolt, sier dirigent Kim Wigaard (35) til NRK.

Han har selv har hatt en far med demens.

Les også: Kim Wigaard om farens sykdom: – Det var vanskelig før vi fikk en diagnose

<b>GOD STEMNING: </b>Dirigent Kim Wigaard tok seg like godt en svingom med et av kormedlemmene under en øvelse.
GOD STEMNING: Dirigent Kim Wigaard tok seg like godt en svingom med et av kormedlemmene under en øvelse. Foto: NRK

Dirigent Kim Wigaard

Kim leder koret sammen med musikkterapeut og pianist Jelena Golubovic. De er ikke redde for å gi sangerne nye utfordringer.

– Koret får prøve seg på en helt ny genre – opera. I møte med denne krevende oppgaven, får de den beste støtten og hjelpen av Operaens barnekor, skriver NRK i en pressemelding. Sammen opplever de to korene gleden ved at ulike generasjoner synger sammen. Glede og trygghet er viktige stikkord når koret skal lære seg noe nytt.

<b>RØRENDE ØYEBLIKK:</b> Hallfrid fra «Demenskoret» sang sammen med to av medlemmene av Operaens barnekor.
RØRENDE ØYEBLIKK: Hallfrid fra «Demenskoret» sang sammen med to av medlemmene av Operaens barnekor. Foto: NRK

– Personer med demens kan ofte undervurderes. Utfordringene skal gi kormedlemmene noe å strekke seg etter, samtidig som de skal kjenne på mestring og glede. Da er det viktig at utfordringene er tilpasset koristene, og at de føler trygghet og omsorg, sier Jelena til NRK.

Les også: (+) Det var kona som slo alarm da Jan Runar (48) begynte å si og gjøre merkelige ting

Gjensyn med koristene

Kim forteller om mange sterke øyeblikk under innspilling av serien.

– Jeg synes det er ekstremt vakkert å se hvordan koristene støtter hverandre. Alle kan lære av Demenskorets åpenhet, vilje og mot. Det er også et øyeblikk under konserten hvor jeg knakk sammen, for det ble så sterkt, forteller dirigenten til NRK.

<b>GJESTEARTIST:</b> Tore Halvorsen sang sammen med «Demenskoret» i NRKs studio.
GJESTEARTIST: Tore Halvorsen sang sammen med «Demenskoret» i NRKs studio. Foto: NRK

Jelena trekker også frem rausheten og kjærligheten kormedlemmene gir hverandre som de sterkeste øyeblikkene.

– Samtidig blir jeg både dypt rørt og full av respekt og beundring for det mot og den styrke koristene viser når de står foran en fullsatt sal og synger, sier hun.

– I andre sesong får seerne et gjensyn med koristene vi ble kjent med i første sesong, på godt og vondt. Vi får innblikk i hvordan sykdommen utvikler seg over tid. Serien viser at tiden i koret har kommet til veis ende for en av koristene. Det er også flere kormedlemmer fra første sesong som dessverre ikke er med i den nye sesongen. Samtidig får seerne bli kjent med de nye, flotte koristene som har startet i koret, skriver NRK i pressemeldingen.

«Demenskoret» har premiere på NRK 1 lørdag 10. februar kl. 21.25.

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2024.

Les også