Skuespiller Lisa Stokke om farens brå bortgang

Lisa Stokkes far tok sitt eget liv da han merket sykdommen komme. Nå bruker hun erfaringen i en ny skuespillerrolle

Pappa Øivinds dødsfall har gjort at artisten og skuespilleren Lisa Stokke har kunnet leve seg inn i rollen som dement mamma i NRK-serien «Vi lover et helvete».

<b>PAPPA ØYVIND:</b> Lisa hadde et nært og godt forhold til pappa Øivind. Han døde bare 58 år gammel.
PAPPA ØYVIND: Lisa hadde et nært og godt forhold til pappa Øivind. Han døde bare 58 år gammel. Foto: Privat
Sist oppdatert

En engasjert Lisa Stokke (47) forteller om rollen sin i «Vi lover et helvete», som nå vises på NRK.

Artisten og skuespilleren fikk rollen omtrent samtidig med at hun og familien flyttet fra London og hjem til Norge for litt over ett år siden.

– Dette er min første ordentlige voksenrolle, og jeg kunne ikke ha fått noe mer meningsfylt, sier Lisa.

Du kan se NRK-serien «Vi lover et helvete» her på NRK TV.

ABBA-musikalen «Mamma Mia!»

Hun er mest kjent fra ABBA-musikalen «Mamma Mia!» i London for 24 år siden. Her spilte den lille jenta med den store stemmen hovedrollen som Sophie.

<b>MAMMA MIA:</b> Det var verdenspremiere på musikalen «Mamma Mia!» i London 6. april 1999. Lisa hadde hovedrollen som Sophie, og var overlykkelig etter premieren. Her er hun med ABBA-legendene Björn Ulvaeus (t.h.) og Benny Andersson.
MAMMA MIA: Det var verdenspremiere på musikalen «Mamma Mia!» i London 6. april 1999. Lisa hadde hovedrollen som Sophie, og var overlykkelig etter premieren. Her er hun med ABBA-legendene Björn Ulvaeus (t.h.) og Benny Andersson. Foto: Aftenposten

I TV-serien «Vi lover et helvete» spiller Lisa rollen som Sissel, en mamma i 40-årene som har begynnende demens.

Født: 25. mars 1975

Alder: 47 år

Yrke: Skuespiller og sanger

Bosted: Nesodden

Ektefelle: Tim Jolly (49)

Barn: Datteren Tallulah (14) og sønnen Jasper (19)

Se mer

Statskanalen beskriver serien som en historie om umulig kjærlighet, klimakamp, sivil ulydighet og om hvor langt man er villig til å gå når fremtiden er truet.

Rollefiguren Sissel kjemper mot sykdommen som er i ferd med å ta plass i kroppen hennes.

– Endringen påvirker ikke bare Sissel, men også alle rundt henne. Livet blir aldri hva det en gang var. Det er sårt og dramatisk – og er dessverre skjebnen til altfor mange mennesker og deres pårørende i det virkelige liv, sier Lisa.

Les også: (+) Det var kona som slo alarm da Jan Runar (48) begynte å si og gjøre merkelige ting

Rammet av demens

Hun vet godt hva hun snakker om. Lisa har et nært og spesielt forhold til sykdommen.

– Pappa døde da han var 58 år. Han tok sitt eget liv etter å ha vært kiropraktor i hele sitt yrkesaktive liv. Pappa, som hadde epilepsi, klarte ikke å leve et liv med demens. Han merket at sykdommen kom snikende, og han utviklet en dyp depresjon. Hans egen far ble også rammet av demens, og pappa ville skåne oss fra å måtte ta vare på ham, forteller Lisa.

Dødsfallet til pappa Øivind i 2004 kom bare få måneder etter at Lisa var blitt mamma første gang.

– Det var en beintøff periode i livet mitt. Et nytt liv var skapt, mens et annet gikk ut av denne verden. Jeg måtte håndtere mange ting på en gang, og hele følelsesregisteret mitt ble satt på prøve for meg som nybakt mamma.

<b>VI LOVER ET HELVETE: </b>Lisa spiller rollen som Sissel i TV-serien «Vi lover et helvete» på NRK. Sissel er en mamma i 40-årene som har begynt å bli dement.
VI LOVER ET HELVETE: Lisa spiller rollen som Sissel i TV-serien «Vi lover et helvete» på NRK. Sissel er en mamma i 40-årene som har begynt å bli dement. Foto: NRK

Lisa hadde et nært og godt forhold til faren.

– Det går ikke en dag uten at han er med meg på et vis. Jeg får assosiasjoner enten jeg tenker på ham eller ser regnbuen på himmelen. Pappa har en helt spesiell plass i hjertet mitt, forteller Lisa.

Du kan ringe Nasjonalforeningen for folkehelsens Demenslinjen, som er åpen mandag – fredag kl. 09.00–15.00. Der får du snakke med en spesialsykepleier.

Telefon: 23 12 00 40. De har også en tjeneste hvor du kan snakke med andre pårørende.

Se mer

Hun håper flere velger å snakke om utfordringer knyttet til demens og hvordan det påvirker den mentale helsen.

– Demens har fått en større plass i samfunnsdebatten. Den snikende sykdommen rammer mange – i ulike aldre. Åpenhet er viktig, både for den som rammes, nærmeste familie og politikere som får øynene opp for at det må satses på denne pasientgruppen. «Demenskoret» på NRK er en vekker for mange og gjør det mindre tabubelagt. Jeg håper min rolle i «Vi lover et helvete» også kan bidra til det, forteller Lisa.

– Er du selv redd for å bli dement?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg er skrudd sammen sånn at jeg ikke tenker på alt som kan skje i fremtiden. Kanskje litt rart at jeg sier det, fordi vi har hatt flere tilfeller av demens i familien. Flere av besteforeldrene mine ble rammet, og nå har også svigermor i London fått det.

Les også: Ingrid Gjessing Linhave: – Jeg håper kormedlemmene og deres pårørende blir hyllet for sitt mot og sin åpenhet

Ektemannen Tim Jolly

Lisa er nemlig gift med engelske Tim Jolly (49). Det er 20 år siden de ble smidd i Hymens lenker etter å ha vært kjærester i et par år.

– Jeg var allerede godt kjent i London da jeg møtte Tim. Jeg gikk på Paul McCartney-skolen, og senere ble det jo «Mamma Mia!», forteller Lisa.

<b>TØFF TID:</b> – Demens er en forferdelig sykdom, sier Lisa. Hun hadde nettopp blitt mamma da faren valgte å avslutte livet sitt.
TØFF TID: – Demens er en forferdelig sykdom, sier Lisa. Hun hadde nettopp blitt mamma da faren valgte å avslutte livet sitt. Foto: Svein Brimi

Paret har to barn, datteren Tallulah (14) og sønnen Jasper (19).

Begge er oppvokst i London, men i 2021 tok Lisa med seg mann og barn for å flytte hjem til Norge.

Det ble ikke Tromsø, der Lisa er oppvokst, men Nesodden utenfor Oslo.

– Vi har det flott her med utsikt utover Oslofjorden. Luften og miljøet er mye bedre enn i London. Det føltes godt å komme hjem til Norge etter så mange år i utlandet. Det britiske samfunnet har gjennomgått store endringer, og ikke alt er til det bedre.

<b>FORNØYD: </b>– Jeg koser meg i huset vårt på Nesodden og føler ikke noe savn etter London, forteller Lisa.
FORNØYD: – Jeg koser meg i huset vårt på Nesodden og føler ikke noe savn etter London, forteller Lisa. Foto: Svein Brimi

Vel hjemme i gamlelandet er Lisa nå klar for nye roller – enten det er film, teater eller TV.

– Jeg tror og håper at noen har bruk for en sprek og allsidig kvinne i sin beste alder, sier Lisa og ler.

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2023, og sist oppdatert 13/04 2023.

Les også