Skolen har satt opp skillevegger i jentedusjen

– Jeg tror mange føler seg presset, og kan bli veldig påvirket av det de ser i media.

Foto: Brynjar Eidstuen (OA)
Publisert

(OA.no): Malin Ulvesveen og Eir Løkken går første året på medier og kommunikasjon ved Gjøvik videregående skole.

De følte ikke et stort behov for skillevegger i dusjene, men forteller om et generelt økende fokus på utseende i media og på skolen.

– Mange reklame- og magasinbilder er manipulert, og det tror jeg ikke alle er klar over, sier Eir til OA.no.

Hun har selv blitt mer bevisst etter at hun begynte på videregående.

– Før tenkte jeg ikke så mye over det, men nå vet jeg at modellene kanskje ikke ser like bra ut i virkeligheten, forteller Eir.

Mange føler presset

Begge synes det er for mye fokus på utseende i media.

– Jeg tror mange føler seg presset, og kan bli veldig påvirket av det de ser i media, sier Eir.

Jentene føler det er mer fokus på utseende på videregående, sammenlignet med ungdomsskolen. Malin kommer fra Snertingdal, og forteller at hun har brukt lengre tid på badet etter at hun startet på Gjøvik.

Foto: Linda Haugen (OA)

– Jeg føler man må se litt bedre ut her enn i Snertingdal. Der kunne man egentlig gå med det man ville, sier Malin til OA.no.

Eir forteller at hun også tenker litt mer over hvordan hun ser ut nå. Likevel føler de seg trygge i klassen.

– Vi har et veldig godt klassemiljø, og jeg synes ikke det er noe problem å dusje med de andre etter gymtimen, sier Malin.

Eir er enig, og sier hun ikke har tenkt så mye over de nye skilleveggene.

Noen synes det er flaut å dusje

Etter ønske fra elever får alle jentegarderobene ved Gjøvik videregående skole skillevegger i dusjen.

– Dette er ikke et tema vi snakker så mye om, men det er tydelig at mange har opplevd kroppsøvingstimene som utfordrende på grunn av fellesdusj og garderobe, sier Lotte Sverreson, elevrådsleder ved Gjøvik VGS.

Hun tror grunnen til dette er mye kroppsfiksering blant jentene.

– Flaut

– Noen syns det er flaut å dusje sammen med andre, mens andre er mer komfortable. I det store og det hele virker det som jentene er svært fornøyd med de nye skilleveggene i dusjen, sier hun.

Foreløpig er det kun jentene som har fått skillevegger i dusjen, men Sverreson har ikke hørt noe om at guttene ønsker det samme.

– Jeg har ikke hørt noen klager fra guttene om at de ikke har fått skillevegger, sier elevrådslederen.

LES OGSÅ: Sterkt kroppspress, sjenanse og religion

Det var i fjor noen elever spurte kroppsøvingslærer Heidi Dalen Korsaksel om det var mulig å få satt opp avlukker i garderobene. Korsaksel viderebrakte ønsket til vaktmester, som igjen tok det opp med skolens ledelse. Rektor Åse Sletten opplyser at de satte av penger til formålet, og at det i disse dager blir utført et arbeid for å få installert skillevegger.

Ifølge kroppsøvingslærer Tommy Hansen er to garderober ferdige, mens den tredje stenges i dag slik at også den skal få satt opp vegger.

– Vi opplever ikke at det er et noe stort problem med elever som ikke vil dusje. Hvis elever unnskylder seg med at de ikke vil ha gym fordi de ikke vil dusje, har vi også lærergarderober som kan benyttes, sier Hansen.

I lærergarderobene får elevene dusje og skifte i enerom, mens skilleveggene i garderobene fungerer som enkel skjerming.

Sterkt kroppsfokus

Både Korsaksel og Hansen har elever som benytter lærergarderober, og det varierer hvor mange elever det er snakk om. Mens Hansen har tre i en klasse, har Korsaksel kun to elever på de ti klassene hun har i gym.

– Jeg tror dette er et større tema på ungdomsskolene. Det er der du har brytningen, sier hun.

Hansen opplever at kroppsfokuset er sterkt, og at det er mange krav til hvordan man skal se ut. Kravet til å være vellykket er også stort både på utseende, skole og arbeidsliv.

Helserådgiver Rannveig Wiklund Helle leste artikkelen i OA om installering av avlukker i Gjøvik svømmehall og artikkelen om hvordan jentene i 10c på Vardal ungdomsskole organiserer dusjing i grupper. Helle sier hun ble overrasket og synes det er trist at det er slik.

– Det er ikke ofte jenter tar dette opp med oss i samtaler. Det er i så fall enkeltelever, sier hun.

Denne saken er levert av OA.no.

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2014.

Les også