Sjekk hvilken av de ti dunjakkene som er best

Stortest av de kjente merkene.

Foto: Klikk.no
Publisert

Dun er førstevalget når du vil kle deg i et plagg som varmer, samtidig som det er lett og behagelig å ha på og ikke rommer for mye når det skal pakkes i sekken.

I denne testen har vi tatt for oss dunjakker i det sjiktet vi mener er et passende valg for dem som driver et aktivt friluftsliv, men ikke er ute etter de mest ekstreme ekspedisjonsjakkene.

Dette er ikke de største, varmeste og mest solide jakkene på markedet, men jakker som kan brukes på toppturer, til daglig på de kaldeste vinterdagene og først og fremst som varmejakker til å pakke i sekken eller pulken på kalde skiturer.

Testresultater

De som skiller seg mest ut i denne testen er:

Best i test:RAB Neutrino Plus Jacket har en såkalt bokskonstruksjon, som gir god effekt med tanke på vindtetthet.

God allrounder:Outdoor Research Maestro jakke har meget bra dunkvalitet.

Varmest:Western Mountaineering SnøJack Parka er i en klasse for seg selv med tanke på isolasjonsevne sett opp mot egenvekt.

Hakk i hæl:RAB Summit Jacket har flere gode detaljer som trekker opp.

Slik er testen gjennomført

I denne testen satte vi 0,7 kilo som nedre grense og 1,1 kilo som øvre vektgrense i egenvekt i str. herre L. Vi har kun tatt med jakker med 100 % dun som fyllmateriale. Alle jakkene måtte ha hette (fast eller avtagbar).

Se også vår test av lette dunjakker der tre knallbra dunjakker får terningkast seks.

Vi satte ingen nedre eller øvre prisgrense. Det er flere velkjente leverandører som ikke har jakker innenfor dette segmentet. De er enten for lette eller for tunge, eller jakkene deres har innslag av syntetisk fyll.

Testteamet har bestått av fem erfarne testere som har brukt jakkene over tid. Jakkene er brukt til alt fra daglige gjøremål, i forbindelse med andre testoppdrag i både inn- og utland, i alpinbakken, på lengre turer og som varmeplagg på posteringsjakt. Jakkene er vurdert av hver enkelt tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes når de har vært samlet. Totalvekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike fra det produsenten oppgir.

Dun er et organisk materiale og krever litt omtanke. Ikke oppbevar en dunjakke i komprimert pakkpose eller legg andre klær eller utstyr oppå den slik at den ligger sammenklemt under lagring over tid. Dunjakken bør helst ligge i en romslig pappkasse eller i en luftig oppbevaringspose. Om en dunjakke blir våt, er det viktig at den blir tørket så raskt som mulig. Det er også litt mer å passe på i forbindelse med vasking enn med en kunstfiberjakke.

Dunkvalitet

Dunkvalitet oppgis som prosentvist forhold mellom dun og fjær og dunspenst i cuin (står for cubic inches per ounce), noe som sier noe om hvor stort volum en bestemt mengde dun fyller. De beste jakkene har gjerne rundt 700 cuin og oppover – jo høyere tall, desto bedre isolasjon pr. gram dun, men dette koster også!

En kan oppnå samme isolasjonseffekt med en jakke som har f.eks. 650 cuin som en jakke med 850 cuin, men da trengs mer dun, og en får dermed en tyngre jakke og en større pakning i volum når den er komprimert. En skal ikke se seg blind på høye tall med tanke på dunspenst. Etter våre erfaringer pleier dun med rundt 650 cuin og oppover å fungere godt nok i de fleste sammenhenger så lenge produktet ellers er godt laget. Forholdet dun/fjær ligger som regel mellom 80 og 90 % dun på dunjakker med god kvalitet. Jakkene med absolutt beste dunkvalitet har opp mot 96 prosent dun, men alt rundt 90 prosent dun er særdeles bra.

Når du kjøper dunjakke

BRUKSOMRÅDE: Hva du velger, avhenger av bruksområde. Et par av de rimeligste og enkleste i denne testen ville vi ikke anbefalt til et variert og aktivt friluftsliv, men de kan fungere godt nok til daglig bruk.

MÅ PRØVES: Skal du bruke jakken utenpå en annen skalljakke bør du prøve dunjakken med jakken under. Lommer, hette og glidelås bør kunne betjenes med tykke hansker/votter, og det bør være plass i lommene til f.eks både store votter og stor lue.

HETTE: Husk at jakken blir noe mer «sivil» om du kan ta av hetta!

Om vekt og pakkevolum ikke er viktig, kan du velge en rimeligere jakke med lavere dunkvalitet. Det er også viktig at stoffet som er brukt i ytter- og innermaterialet har høy rivestyrke, er duntett, puster godt og at yttermaterialet er vannavvisende.

ETIKK: I flere av de landene som huser verdens største dunprodusenter, er det ikke forbud mot å plukke dun fra levende gjess. En slik praksis bør, ifølge flere dyrevernorganisasjoner, defineres som dyreplageri. Flere leverandører garanterer at deres dun ikke er plukket fra levende fugl, men ikke alle oppgir slik info, eller kan garantere dette 100 %. Vi har ikke full oversikt over hvem som kan garantere at de ikke bruker dun plukket fra levende fugl.

HER ER TESTEN:

RAB Neutrino Plus Jacket

Veil. pris: 4199

Les hele testen

Western Mountaineering SnøJack Parka

Veil. pris: 7999

Les hele testen

Outdoor Research Maestro jakke

Veil. pris: 4599

Les hele testen

RAB Summit Jacket

Veil. pris: 3199

Les hele testen

Helsport Summit Light dunjakke

Veil. pris: 2995

Les hele testen

Bergans Fonna Down Jacket

Veil. pris: 3300

Les hele testen

Sir Joseph Kjerag Jacket

Veil. pris: 3998

Les hele testen

Helly Hansen Quebec Down Jacket

Veil. pris: 2999

Les hele testen

Skogstad Luke down jacket

Veil. pris: 1899

Les hele testen

Stormberg Glitterheim dunjakke

Veil. pris: 1799

Les hele testen

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2014.

Les også