Silje Skjemstad Cruz

NRK-Silje: – Vi tok igjen romansen 20 år senere

Silje Skjemstad Cruz utsetter sin egen julefeiring for å guide alle som ser på NRK lille julaften og julaften. For henne er det et privilegium å være en god venn for TV-seere i en tid med økt ensomhet.

<b>MÅ VENTE LITT: </b>Silje har fri 1. juledag, og da feirer hun jul med ektemannen Marcel Da Cruz og resten av familien.
MÅ VENTE LITT: Silje har fri 1. juledag, og da feirer hun jul med ektemannen Marcel Da Cruz og resten av familien. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Jeg gleder meg til jul! Det er et privilegium å formidle programmene på NRK i en høytid som julen er, sier kanalverten Silje Skjemstad Cruz (50).

Hun er på jobb «kvelden før kvelden» og på selve julaften, og røper at hun gjør sine refleksjoner over å være på skjermen i julen.

– Julen er en tid for ettertanke, være sammen med familien og senke skuldrene. Den roen vi alle søker i julen forsøker jeg å formidle når jeg sitter i studio. Jeg deler julen med hele landet, og det føler jeg litt ekstra på når jeg annonserer programmene disse to juledagene, sier Silje.

Jobber som kanalvert

Hun er stolt av jobben som kanalvert, som tidligere ble kalt hallodame eller hallomann. Den betegnelsen er for lengst avleggs, og bak tittelen skjuler det seg mer enn bare å lese opp et manus om hva som sendes på TV.

– Vi skriver selv det vi presenterer, og vi ser programmene som sendes på forhånd. Det gjør vi for å kunne fortelle hva seerne kan forvente seg. Vi klipper også trailere og tar ut det som kan friste folk til å se på.

<b>KJENT OG KJÆRT ANSIKT:</b> Silje er på plass i NRK når julen ringes inn.
KJENT OG KJÆRT ANSIKT: Silje er på plass i NRK når julen ringes inn. Foto: NRK

– Jeg har klippet trailere til noen av episodene til «Makta» om Arbeiderpartiet, og det er med på å gjøre oppgaven som kanalvert veldig variert, synes Silje.

Hun forteller at ingen dag på jobb er lik. En direktesending kan gå over tiden, eller et programtilbud må plutselig endres på grunn av en større hendelse i nyhetsbildet.

<b>JULEKOS:</b> – Jeg får servert både pepperkaker, julemiddag og dessert i NRK julaften, sier Silje.
JULEKOS: – Jeg får servert både pepperkaker, julemiddag og dessert i NRK julaften, sier Silje. Foto: Svein Brimi

– Vi som er kanalverter har god erfaring med å kaste oss rundt, og det skaper en nerve i jobben som jeg er glad for å ha. Det hender også at vi får helt andre oppgaver enn hva vi vanligvis har. Nylig hadde jeg en rolle i NRK Superkrim, forteller Silje.

Les også: Da Karen-Marie Ellefsen dukket opp på TV-skjermen, kom det et leserinnlegg i avisa: «Nå er bunnen nådd»

Utdannet skuespiller

Hun glir inn i alle mulige roller med sin skuespillerbakgrunn. Silje er utdannet ved Bergen Teaterskole og har stått på flere av landets scener. Hun spilte på Teater Vestland før hun ble hentet til Det Norske Teatret i hovedstaden.

En cyste på stemmebåndet gjorde at Silje måtte ta en pause fra skuespilleryrket. Hun kom ved en tilfeldighet inn i NRK-universet og var med da NRK Super ble lansert i 2007. Etter hvert ble Silje tilbudt vikariater som kanalvert. Det viste seg å bli et lykketreff.

<b>GOD PÅ ROLLER:</b> Silje er utdannet skuespiller og har opptrådt på Det Norske Teatret i Oslo.
GOD PÅ ROLLER: Silje er utdannet skuespiller og har opptrådt på Det Norske Teatret i Oslo. Foto: Svein Brimi

– Jeg har trivdes fra første øyeblikk og synes jobben er like viktig i dag som da jeg startet. Samfunnet har blitt mer digitalisert, og det gir noen fordeler, men også noen ulemper. Mange ser på lineær-TV og har det som et fast holdepunkt i hverdagen.

– Her har kanalverten en viktig rolle. Vi kommer rett inn i stua og blir en fast følgesvenn for veldig mange. Det er stadig flere som kjenner på ensomhet, og jeg tror vi er selskap for mange der ute hver eneste dag, forteller Silje.

Selv har hun foreldre som finner mye glede over å se på TV. De bor på Røros, og Silje prater nesten daglig med dem på telefon.

– Avstanden gjør at vi ikke ses så ofte, og skal jeg på jobb samme dag pleier jeg å avslutte samtalen med «så ses vi i kveld». Det er så klart litt spesielt siden det er min nære familie, men jeg tror det er mange som føler at de kjenner oss som titter inn i stuene i de tusen hjem, sier Silje.

Les også: (+) NRK-Inger-Lise om frierbrevene: – Han fortalte at han kysset meg på skjermen

<b>GLEDER SEG:</b> – Det er trivelig å være på skjermen og nå ut til så mange i julehøytiden, sier NRKs kanalvert Silje Skjemstad Cruz.
GLEDER SEG: – Det er trivelig å være på skjermen og nå ut til så mange i julehøytiden, sier NRKs kanalvert Silje Skjemstad Cruz. Foto: Svein Brimi

Ektemannen Marcel Da Cruz

Siljes foreldre er ikke de eneste av nære og kjære som ser henne på TV julaften. Ektemannen Marcel Da Cruz (51) og datteren Signe (21) feirer jul med Silje 1. juledag hjemme på Nesodden utenfor Oslo.

– Vi skal få en fin julefeiring et døgn på etterskudd. Det er en god følelse å ha noe til gode, sier Silje.

<b>I FARTA: </b>Silje jobber som treningsinstruktør på fritiden. – Jeg liker å være fysisk aktiv, sier hun.
I FARTA: Silje jobber som treningsinstruktør på fritiden. – Jeg liker å være fysisk aktiv, sier hun. Foto: Produsenten

Hun og Marcel ble kjærester i 2013, og giftet seg to år senere.

De to møttes første gang på Idrettshøgskolen da de var 18–19 år. Allerede den gang hadde de et godt øye til hverandre, uten at det ble noe mer. Studier brakte dem til forskjellige steder i verden; Silje til Bergen og Marcel til USA.

– I 2013 fikk jeg en idrettsskade, og jeg visste at Marcel var dyktig på rehabilitering av muskelskader. Jeg tok kontakt, og det førte til at vi ble sammen. Du kan si at vi tok igjen romansen 20 år senere, forteller Silje og smiler.

Les også: Kurt Nilsen er snart klar for juleturné. Han har bare ett lite problem ...

HAR DET BRA: – Jeg er en livsnyter som har havnet på rett hylle, sier Silje. Hun trives med jobben – og med kjærligheten.
HAR DET BRA: – Jeg er en livsnyter som har havnet på rett hylle, sier Silje. Hun trives med jobben – og med kjærligheten. Foto: Svein Brimi

Livsnyter

Marcel, med familiegrener fra Brasil og Kapp Verde, driver ikke bare med idrettsskader. Han er fysisk trener for tennisspilleren Casper Ruud (24), mens Silje finner glede ved å være instruktør på et lokalt treningssenter når hun ikke er på jobb.

Hun er også opptatt av kultur og arrangerte en kulturell treningshelg i høst, som ble holdt på Røros. Stedet var ingen tilfeldighet, Silje tilbrakte store deler av oppveksten i Bergstaden.

– Jeg liker å leve og nyte, gjøre ting i fellesskap. Trene og spise god mat i hyggelig lag, helst på Røros som har en fantastisk kulturarv å ta vare på, sier Silje før hun forbereder seg på å lose det norske folk gjennom julen på NRK.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2023, og sist oppdatert 22/12 2023.

Les også