Silje Sandmæl

Møtte veggen for andre gang: – Gikk på en ny smell i fjor

Gjennom serien «Vinnerschkalle» fant Silje Sandmæl at det bor mye i henne som hun hadde glemt. – Jeg føler jeg har vært i dvale i sjukt mange år, sier TV-profilen.

<b>SILJE SANDMÆL: </b>– Det var virkelig godt å pushe seg selv igjen og å kjenne at bjørnen fortsatt bor i meg, sier Silje Sandmæl til Her og Nå.
SILJE SANDMÆL: – Det var virkelig godt å pushe seg selv igjen og å kjenne at bjørnen fortsatt bor i meg, sier Silje Sandmæl til Her og Nå. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Livet skal gå litt opp og ned, men for meg har det vært monotont i lengre perioder.

– Det startet med at jeg gikk på en smell i 2017 – og ble sykmeldt et helt år. Etter dette ble jeg livende redd for å utfordre meg selv, forteller forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl (45) til Her og Nå når vi møter henne i forbindelse med programmet «Vinnerschkalle» på TV 2.

Ble sykemeldt

Etter nedturen i 2017 gikk livet sin skjeve gang, inntil hun møtte veggen på nytt.

– Jeg gikk på en ny smell i fjor, og ble sykmeldt i et halvt år. I juni kom friskmeldingen, og omtrent samtidig tikket det inn en forespørsel om å være med i «Vinnerschkalle» på TV 2.

– Jeg har takket nei til «alt», men jeg tenkte at det fysisk krevende konseptet kanskje var en mulighet for å se om jeg kunne klare å pushe meg selv igjen, sier Silje.

<b>TØFFE TAK:</b> Silje har møtt veggen to ganger, men etter «Vinnerschkalle» er hun ikke like redd for at det skal skje igjen. 
TØFFE TAK: Silje har møtt veggen to ganger, men etter «Vinnerschkalle» er hun ikke like redd for at det skal skje igjen.  Foto: Svein Brimi

Det er mange år siden 45-åringen dukket opp som et friskt pust av en forbrukerøkonom i «Luksusfellen» på TV 3.

Senere hjalp hun kjendiser å ta kontroll over egen økonomi i programmet «I lomma på Silje», før hun i 2021 meldte overgang til TV 2. Selv om hun strålte som en sol på TV, hadde de mange møtene med veggen gjort noe med henne mentalt.

– Når du har vært gjennom to slike omganger i «tørketrommelen», vokser redselen for at det skal skje igjen. Du holder deg selv tilbake, beskriver Silje.

Les også: (+) Silje Sandmæl: – Han var akkurat den ­typen jeg ikke var interessert i å være sammen med

<b>TREBARNSMOR:</b> Silje og ektemannen Bent Sandmæl har tre barn sammen. Silje føler hun har blitt bedre til å sjonglere livet. 
TREBARNSMOR: Silje og ektemannen Bent Sandmæl har tre barn sammen. Silje føler hun har blitt bedre til å sjonglere livet.  Foto: Morten Bendiksen

Deltar i «Vinnerschkalle»

Hun visste ikke helt hva hun gikk til da hun og de andre deltagerne gikk i land på Hudøy feriekoloni på Tjøme, men hun fant raskt ut at hun ikke kunne delta i «Vinnerschkalle» uten hundre prosent innsats.

– Det er som når du faller av en sykkel, og du må velge om du skal opp på den igjen. Bare at i denne situasjonen hadde jeg ikke noe valg. Jeg ga alt, pluss litt til. Jeg gravde så dypt at det bokstavelig talt ble blod, svette og tårer. Kroppen min var gul, lilla og blå etterpå, men jeg ble glad og rørt av å kjenne på blodsmaken igjen. «Velkommen tilbake», sa jeg, minnes Silje og ler hjertelig.

– Det var som å vekke bjørnen fra dvalen. De lydene jeg har i programmet ante jeg ikke at fantes en gang. Det var virkelig deilig for meg å kjenne at både bjørnen og vinnerskallen bor i meg. For meg var det den største seieren med hele programmet, utdyper forbrukerøkonomen ivrig.

<b>GØY OG TØFT:</b> Det blir både blod, svette, latter og tårer i «Vinnerschkalle» på TV 2
GØY OG TØFT: Det blir både blod, svette, latter og tårer i «Vinnerschkalle» på TV 2 Foto: TV 2

Silje er et «ja»-menneske, og det har ikke alltid bidratt positivt for henne personlig.

– Når du går på en smell, handler det også om at du ikke prioriterer deg selv godt nok.

Den «nye» Silje har begynt å si oftere «nei».

– Det å kjenne på smaken av energi igjen og at kroppen fungerer, satte i gang noe hos meg. Nå prioriterer jeg trening. Jeg er beinhard på å si «nei» til andre ting. Mandager skal jeg klatre. Onsdager skal jeg trene styrke og fredager skal jeg gå på ski eller løpe. Når ballen først har begynt å rulle, da er det så deilig. Jeg vil ikke at den skal stoppe, sier Silje og smiler.

Les også: «Vinnerschkalle»-aktuelle Salum Kashafali: – Det var så ille at jeg ikke hadde lyst til å leve lenger

<b>FANTASTISK GJENG:</b> Silje synes det var en fantastisk gjeng som var med i «Vinnerschkalle» – og flere har blitt gode venner.
FANTASTISK GJENG: Silje synes det var en fantastisk gjeng som var med i «Vinnerschkalle» – og flere har blitt gode venner. Foto: TV 2

Balanserer livet

Det siste året har gjort at hun har funnet en bedre balanse i hverdagen. Barna er selvsagt det viktigste for henne, men hun har skapt rom for å trene og være mer sosial. Man vil likevel aldri møte Silje på et treningsstudio.

– For meg er trening et pusterom hvor jeg gjør noe av det beste jeg vet. Jeg har aldri trent på treningsstudio. Trening kan være å bygge noe hjemme eller på hytta, eller legge gressplen. Det er å være ute i naturen, gå i fjellet med familien, løpe, sykle eller gå på ski. Eller å klatre sammen med venner og barna.

<b>GA ALT:</b> – Du kan være ganske redd, men her hadde du ikke noe valg. Du måtte gi alt i denne konkurransen, sier Silje og sikter til «Vinnerschkalle» på TV 2.
GA ALT: – Du kan være ganske redd, men her hadde du ikke noe valg. Du måtte gi alt i denne konkurransen, sier Silje og sikter til «Vinnerschkalle» på TV 2. Foto: TV 2

I dag er frykten for nye nedturer vesentlig mindre enn den var.

– Jeg har blitt flinkere til å balansere livet. Jeg er ikke så redd for å gå på en smell igjen. Jeg kjenner at det bor mye i denne dama her som jeg hadde glemt, slår hun fast og smiler med hele ansiktet.

Det har vært en fantastisk opplevelse å oppdage sider ved seg som hun ikke ante hun hadde.

– Det bor nok mer i oss, enn det vi tror. Når du tør å ta steget og utfordre deg selv, kommer du inn i et helt nytt rom som du ikke ante fantes. Et rom som du kanskje trodde var lukket for deg. Billedlig er det det vakreste rommet jeg har vært inne i. Jeg føler at Silje Sandmæl har vært i dvale i sjukt mange år. Og nå har jeg våknet igjen.

<b>PRIORITERE SEG SELV:</b> – Nå prioriterer jeg meg selv. Trening er viktig, men jeg trener aldri på treningsstudio. Trening kan være å bygge en veranda, sier Silje. 
PRIORITERE SEG SELV: – Nå prioriterer jeg meg selv. Trening er viktig, men jeg trener aldri på treningsstudio. Trening kan være å bygge en veranda, sier Silje.  Foto: Svein Brimi

«Vinnerschkalle» sendes på TV 2 tirsdag kl. 21.40.

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2024.

Les også