Gullruten 2019

Silje Sandmæl ble utbrent av å jobbe for mye: - Kroppen sa stopp

Den populære TV-profilen måtte lære seg å ta det helt med ro etter å ha brent lyset i begge ender. Ved hjelp av naturen og gode støttespillere fant hun tilbake energien.

FANT STYRKE I NATUREN: På denne steinen satt Silje Sandmæl og fant tilbake energien etter hun ble utbrent.
FANT STYRKE I NATUREN: På denne steinen satt Silje Sandmæl og fant tilbake energien etter hun ble utbrent. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
Sist oppdatert

Seerne er vant til å se Silje Sandmæl (40) stråle på skjermen full av energi og pågangsmot.

Slik har hun også vært vant til at hverdagene har fortont seg, men i 2016 hadde Silje presset seg selv for hardt. I tillegg til en travel jobbhverdag gjorde «Luksusfellen»-profilen alt for å være en best mulig mor, kone og venn.

– Jeg er en intervallperson som jobber intensivt, og jeg er ikke god på å lade. Til slutt ble jeg stoppet av kroppen, sier hun ærlig til Her og Nå.

Først hadde ikke Silje tenkt å fortelle til folk at hun hadde møtt veggen, men i ettertid ser hun hvor viktig det var å være åpen.

– Da jeg gikk ut med at jeg hadde gått på en smell, orket jeg egentlig ikke å møte alle de spørsmålene som jeg visste ville komme. Samtidig så ser jeg hvor mye det har hjulpet andre, sier hun. Fremdeles henvender folk seg til Silje for å spørre hvordan hun taklet motgangen.

– Jeg slapp ikke så veldig mange innpå meg. Jeg stengte meg litt inne, men jeg hadde støttespillere som hadde gått gjennom det samme selv. Når man har erfaring, er det lettere å vise vei. Det handlet mye om å akseptere at du er der du er, og å ikke hele tiden tenke på å være et annet sted, mener Sandmæl.

Silje Sandmæl er nominert til Publikumsprisen under Gullruten 2019. 30 april presenteres de som har fått flest stemmer på Side2 og Her og Nå. Avstemmingen vil foregå helt til prisutdelingen går av stabelen i Bergen 11. mai.

NOMINERT TIL TRE PRISER: Silje og programmet «I lomma på Silje» er nominert til hele tre priser under Gullruten. Her er hun sammen med deltagerne<br> Johanna Grønneberg Mesa, Trine Lise Olsen, Tore Petterson og Jenny Jensen.
NOMINERT TIL TRE PRISER: Silje og programmet «I lomma på Silje» er nominert til hele tre priser under Gullruten. Her er hun sammen med deltagerne
Johanna Grønneberg Mesa, Trine Lise Olsen, Tore Petterson og Jenny Jensen.
Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå
MÅLBEVISST: Siljes barn øver på idrett hjemme i stua. Selv har hun begynt å spille håndball igjen.
MÅLBEVISST: Siljes barn øver på idrett hjemme i stua. Selv har hun begynt å spille håndball igjen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Lang vei tilbake til seg selv

Silje hadde ingen energi og ønsket seg intenst tilbake til seg selv. Veien dit ble lengre enn hun hadde trodd.

– Jeg var frustrert i mange, mange måneder. Jeg prøvde alt. Jeg gikk til healer, psykolog, fysioterapeut og kiropraktor. Jeg ville bare løse det, men det må løses av seg selv. Man må la kroppen hvile, forteller TV3-profilen.

For henne ble et utsiktspunkt i nærheten av hjemmet en stor del av veien tilbake.

– Naturen er min energikilde. Det var det som hjalp meg da jeg var nede. Jeg løper, sykler og går på ski til vanlig, men da satt jeg bare på en stein og så utover, minnes hun.

LIVSGLAD: 40-åringen elsker å holde seg i aktivitet. Her er hun i skogen like ved der hun bor.
LIVSGLAD: 40-åringen elsker å holde seg i aktivitet. Her er hun i skogen like ved der hun bor. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
<b>ÅPENHJERTIG:</b> Silje er glad for at hun valgte å være åpen om at hun var utbrent. 
ÅPENHJERTIG: Silje er glad for at hun valgte å være åpen om at hun var utbrent.  Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Over 500.000 seere i snitt

Ikke lenge etter sykmeldingen var den kreative og blide Silje tilbake igjen. Det var da hun bestemte seg for å skape programmet «I lomma på Silje».

– «Luksusfellen» var nominert til Gullruten-pris. Jeg satt i salen, og fra scenen sa Sigrid Bonde Tusvik at om det var noen som hadde trengt å delta i programmet, så var det i alle fall kjendisene. Da fikk jeg ideen til programmet, sier hun og smiler bredt.

Hun er overveldet over at programmet har hatt over 500.000 seere i snitt.

– Jeg hadde egentlig ingen forventninger til hvordan folk skulle ta imot programmet. Det eneste jeg håpet var at folk skulle synes det var underholdende og at man skulle bli inspirert til å gjøre noen tiltak med sin egen privatøkonomi, smiler hun.

I år er Silje nominert til hele tre Gullruten-priser; «Beste nyskapning», «Beste reality» og «Publikumsprisen».

– Jeg tenkte: «Wow». Når jeg ser de som jeg er nominert med, mange av mine forbilder, så tenker jeg at det er utrolig stort å være nominert med den gjengen.

Gir moren æren

Siljes TV-gjennombrudd kom da hun startet som økonomisk rådgiver i «Luksusfellen», men den økonomiske sansen har hun hatt med seg helt fra barndommen. Siljes mor var aleneforsørger og hadde ikke mye å rutte med.

– Økonomien var trang, men jeg følte aldri at vi hadde dårlig råd. Med de begrensede midlene vi hadde, gjorde vi mye som gjorde at vi hadde det bra. Selv om vi manglet både senger, kjøleskap og sofa i en periode, følte jeg meg ikke fattig, forteller Silje.

Programlederen mener mamma Kari Nysæter (65) skal få mye av æren for at hun er der hun er i dag.

– Jeg har skapt en karriere ut fra den økonomiske oppdragelsen hun har gitt meg. Når det kommer til barneoppdragelse, er det mange som unnlater økonomi. Jeg håper på mer økonomisk åpenhet i familier, forteller TV-profilen.

FLOTT PAR: Silje er gift med Bent Tore Sandmæl. Sammen har de tre barn.
FLOTT PAR: Silje er gift med Bent Tore Sandmæl. Sammen har de tre barn. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
TAKKNEMLIG: TV 3-profilen er takknemlig for at hun hadde så mange gode støttespillere da hun møtte veggen.
TAKKNEMLIG: TV 3-profilen er takknemlig for at hun hadde så mange gode støttespillere da hun møtte veggen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2019, og sist oppdatert 26/04 2019.

Les også