Aktuelt

Ammet datteren til hun var 9 år

Sharon Spink (50) vil bryte ned tabuet rundt amming av eldre barn.

AMMET DATTEREN LENGE: Sharon Spike slår et slag for å avenne ammingen i barnas tempo.
AMMET DATTEREN LENGE: Sharon Spike slår et slag for å avenne ammingen i barnas tempo. Foto: Skjermdump You Tube
Sist oppdatert

En mor i Storbrittania får nå stor oppmerksomhet rundt sitt kontroversielle valg om å amme datteren til hun ble 9 år. Sharon Spink (50) insisterte på å amme sin yngste datter Charlotte (9) så lenge hun selv ønsket det, melder Fox News.

Spink som er fra Sherburn-in-Elmet, North Yorkshire, England, vil bryte ned stigmatiseringen mødre som ammer eldre barn møter. Hun ønsker å øke folks bevissthet rundt amming av eldre barn, da hun tror mødre er «redde» for å innrømme at de gjør det.

Charlotte har altså valgt det selv, og nylig bestemte datteren at nok var nok. Meningen var at hun skulle bli ammet til hun var 10 år (hun fyller 10 år i april 2019), men etter Charlottes eget ønske ble det slutt på ammingen for to måneder siden. Spink hevder at datteren lever et helt vanlig liv og at den langvarige ammingen har skapt et livslangt bånd mellom dem.

Spink, som ikke ser problemet med å amme så lenge datteren ønsker det selv, kan fortelle at Charlotte er et sunt og friskt barn som sjelden er syk, takket være de unike egenskapene til morsmelken. I tillegg støtter hun en «naturlig avvenning».

- Da Charlotte ble født, hadde jeg allerede bestemt meg for å kjøre løpet med en naturlig avvenning. Jeg syntes det er fint at barnet kan bestemme selv, i stedet for at moren skal fremtvinge ammeslutt. Det er en naturlig prosess og hennes eget valg. Jeg hadde latt henne fortsette så lenge hun selv ville, sier hun.

Spink har møtt motbør for sitt syn, og kritikerne har anklaget henne for barnemishandling. Hun var fast bestemt på at Charlotte skulle bli ammet, siden hun slet med å amme sine tre andre barn, Kim, 30, Sarah, 28 og Isabel, 12.

- Jeg er sikker på at det er mer vanlig enn folk tror, men mødre er redde for å snakke om det. I tillegg er de redde for hets fra folk som ikke forstår at det er normalt. Jeg ønsker å fortelle mødre som lurer at det ikke er unormalt eller rart, men noe barn gjør for å få mat, og hvis de ammer så lenge, så gjør de ikke noe annet enn å praktiserer en naturlig avvenning, sier hun.

Spink kan også fortelle at datteren ikke snakket om ammingen på skolen og at hun kun ammet datteren offentlig til hun var 4-5 år. Etter det, ammet Spink kun hjemme. De siste fire årene har ammingen gått ned fra tre ganger om dagen, til en gang i måneden inntil det var stopp.

Spink har delt sine erfaringer på «This Morning», et britisk prisvinnende morgen-show på ITV. Der snakker hun om ammingen og sier at

- Verdens Helseorganisasjon anbefaler amming, og jeg ville aldri tvunget mitt barn. Hun ble ammet så lenge hun selv ville.

I programmet får hun kritikk fra journalist Rachel Halliwell som mener at det er upassende.

KRISTISK: Journalist Rachel Halliwell (til høyre) mener at det er upassende å amme barna for lenge og mener at det ødelegger for selvstendig utvikling.
KRISTISK: Journalist Rachel Halliwell (til høyre) mener at det er upassende å amme barna for lenge og mener at det ødelegger for selvstendig utvikling. Foto: Skjermdump You Tube

- Det er vår jobb som foreldre å hjelpe barna til å bli selvstendige mennesker. Ved å amme en niåring hindrer man barnet i å utvikle den siden av seg selv, sier Halliwell i programmet.

Hun ammet selv sine tre døtre.

- Men det kom til et punkt for det var en naturlig stopp. Da hun ene var et par år gammel og ville ha melk i butikken, kjente jeg på at nå er tiden inne for å avennes, sier hun.

Spink derimot, mener at ved å avenne barnet, fordi det er «passende for foreldrene» ikke nødvendigvis er veien å gå.

- Det handler mer om samfunnet ønsker enn om hva barna selv mener er naturlig. Om hun hadde kommet til meg i morgen og sagt at hun ville begynne igjen, hadde jeg sagt ja.

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2018, og sist oppdatert 15/11 2018.

Les også