Seriene som vil få det til å gå kaldt nedover ryggen din i påsken

SOS: Disse seriene er avhengighetsskapende!

VÅRE PÅSKEANBEFALINGER: Velg dokumentarer eller serier basert på virkelige hendelser denne påsken, er våre anbefalinger.
VÅRE PÅSKEANBEFALINGER: Velg dokumentarer eller serier basert på virkelige hendelser denne påsken, er våre anbefalinger. Foto: Promobilder
Sist oppdatert

Det nærmer seg påske og det er tid for å hente frem seriene som får det til å gå kaldt nedover ryggen din. Denne gang har vi valgt å trekke frem noen av våre favoritter på true crime-fronten om dagen, i tillegg til serier som er basert på virkelige hendelser.

Dette er seriene som vil få deg til å undre, stille spørsmål - mange spørsmål. Vær forberedt på å bli hekta!

«American Crime Story: The Assasination of Gianni Versace»

Score 7,7 på IMDB, 88 % på Rotten Tomatoes

«American Crime Story: The Assasination of Gianni Versace».
«American Crime Story: The Assasination of Gianni Versace». Foto: Promo

Kort forklart: Designer Gianni Versace ble skutt og drept utenfor den ekstravagante residensen sin i Miami Beach 15. juli 1997. Gjerningsmannen var den unge Andrew Cunanan, som tok sitt liv bare dager etter drapet. Serien er andre sesong av «American Crime Story» - første sesong tok for seg O.J. Simpson-saken.

VERDT Å SE: Max Greenfield (t.v.) i rollen som Ronni og Darren Criss i rollen som Andrew Cunanan i «American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace»
VERDT Å SE: Max Greenfield (t.v.) i rollen som Ronni og Darren Criss i rollen som Andrew Cunanan i «American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace»

Fra før var Cunanan etterlyst for fire drap, og tar sitt eget liv ni dager etter drapet på moteskaperen. Drapsmotivet er fortsatt uklart den dag i dag, men i serien blir vi kjent med drapsmannen og hendelsene i livet hans som kan ha ført til at han til slutt ble en seriemorder.

Foruten Versace, var Cunanans ofre kun personer han hadde et forhold til. Versace og Cunanan møtte hverandre bare én gang i San Fransisco i 1990.

Serieskaperne har tatt seg enkelte kunstneriske friheter når det gjelder deler av historien som fortsatt er ukjent, men baserer seg også på dokumentasjonen og fakta som omhandler mordet på en av verdens mest kjente designere.

Serien er tilgjengelig på Netflix.

Se trailer her:

«Leaving Neverland»

Score 7,1 på IMDB, ingen konsensus på Rotten Tomatoes

I «Leaving Neverland» forteller to gutter om deres forhold til Michael Jackson fra da de var 7 og 10 år gamle.
I «Leaving Neverland» forteller to gutter om deres forhold til Michael Jackson fra da de var 7 og 10 år gamle. Foto: Promo

Du har mest sannsynlig fått med deg alt spetakkelet rundt lanseringen av denne serien; NRK skulle boikotte Michael Jacksons låter i en periode, og så skulle de visst ikke det likevel, osv.

Les også: Politirapport: Michael Jackson oppbevarte barneporno i hjemmet sitt

Kort fortalt: I dokumentaren snakker Wade Robson og James Safechuck ut om hvordan de som barn skal ha blitt seksuelt misbrukt av Michael Jackson i flere år fra de var 7 og 10 år gamle. De har begge tidligere vitnet for Jacksons uskyld, men har nå endret sine forklaringer og snakker ut om det seksuelle misbruket som skal ha vart over en periode på flere år.

Les også: Michael Jacksons datter fraktet til sykehus: - Forsøkte å ta livet av seg

Serien er tilgjengelig på NRK TV og HBO.

Se trailer her:

«The Disappearance of Madeleine McCann»

Score 6,8 på IMDB, ingen gjennomsnittlig score på Rotten Tomatoes (45 % av publikum har likt den)

«The Disappearance of Madeleine McCann»
«The Disappearance of Madeleine McCann» Foto: Promo

Kort fortalt: Denne nye true crime-serien fra Netflix tar for seg forsvinningen av Madeleine McCann torsdag 3. mai 2007, verdens mest kjente sak om et forsvunnet barn. Nesten 12 år senere vet man fortsatt ikke hva som skjedde med henne.

Tre år gamle Madeleine forsvant fra rommet sitt på et resort i Praia da Luz i Portugal, hvor hun var på ferie med foreldrene og småsøsknene sine. Serien gir et detaljert innblikk i hva som skjedde i timene rundt forsvinningen, og i dagene og årene etter. Blant bidragsyterne i serien er tidligere politietterforskere, tidligere mistenkte og vitner.

Serien er tilgjengelig på Netflix.

Se trailer her:

«Drapet i Holmenkollen»

Ikke tilgjengelig på IMDB eller Rotten Tomatoes, fikk terningkast 5 av Filmpolitiet på P3

Foto: Promo

Kort fortalt: 19. april 1974 blir en kvinne funnet drept i sitt eget hjem i Dagaliveien på Oslos beste vestkant. Det eneste vitnet til drapet er hennes 4 år gamle datter, som aldri ble avhørt av politiet.

Nå er datteren voksen, og husker lite fra den dagen. Nå, 50 år etter, blir hun avhørt av politiet som bruker kognitive avhørsmetoder for å prøve og lete opp minner som kan hjelpe dem med å finne ut av hvem som drepte moren hennes.

Serien er tilgjengelig på Dplay.

Se trailer her:

«Dirty John»

Score 7,2 på IMDB, 71 % på Rotten Tomatoes

«DIRTY JOHN»: Eric Bana i rollen som John Mehan og Connie Britton i rollen som Debra Newell i «Dirty John».
«DIRTY JOHN»: Eric Bana i rollen som John Mehan og Connie Britton i rollen som Debra Newell i «Dirty John». Foto: Jordin Althaus / NTB scanpix

Kort fortalt: «Dirty John» tar for seg den sanne historien om hva som skjedde mellom interiørdesigneren Debra Newell og hennes femte ektemann, John Mehan.

Debra Newell møter den kjekke John Mehan på en datingtjeneste, og de to finner raskt tonen. John utgir seg for å være en anestesilege og krigsveteran, men det Debra ikke vet, er at han egentlig er en svindler og en stalker. De flytter sammen etter kort tid og gifter seg.

Til tross for døtrenes mildt sagt velbegrunnede skepsis for morens nye mann, klarer ikke Debra å se hva slags kontroll John er i ferd med å få over livet hennes.

Serien er tilgjengelig på Netflix.

Se trailer her:

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2019, og sist oppdatert 09/02 2021.

Les også