Aktuelt

- Redd for at bulimien skulle komme tilbake

Sandra Lyng Haugen (31) ropte av glede da graviditetstesten viste positiv. Så kom sjokket.

FAMILIE PÅ SNART FEM: Sandra, Lasse og de to hundene. Snart kommer et femte tilskudd til familien.
FAMILIE PÅ SNART FEM: Sandra, Lasse og de to hundene. Snart kommer et femte tilskudd til familien. Foto: Skjermdump / Instagram
Publisert

– Jeg ropte av glede da jeg så at graviditetstesten var positiv. Så kom sjokket. Hva skjer nå? Jeg tenkte at hele livet kom til å endre seg, forteller Sandra Lyng (31). Artisten venter sitt første barn i november, og hun forteller at det er en liten gutt hun og kjæresten Lasse Joachim Langerud (34) gleder seg til å møte.

Underveis i svangerskapet har mange tanker og spørsmål dukket opp. Blant annet frykten for at spiseforstyrrelsen skulle komme tilbake, og redselen for å få svangerskapsforgiftning som hennes mor fikk.

Laget podcast

– Jeg har jo hatt spiseforstyrrelser før. Hvordan skal jeg takle det? Når kroppen min endret seg merket jeg at de tankene begynte å komme tilbake. For å finne svar, begynte Sandra å google og lete etter informasjon, men det hun fant på nett førte bare til mer forvirring.

Derfor bestemte hun seg for å lage podkasten «Smelt på tjukka».

Les også: Sandra Lyng: - Jeg vet det kan se ut som at mitt liv er smilende, men slik har det ikke alltid vært

– Jeg ville finne svar på alle disse spørsmålene, i tillegg til å ta opp vonde tanker man kan ha i et svangerskap. Som for eksempel svangerskapsdepresjon. Det er noe jeg har vært veldig redd for med tanke på at jeg tidligere har vært deprimert.

I podcasten snakker Sandra med kjente personer. En av dem, Sigrid Bonde Tusvik, forteller åpenhjertig om svangerskap og fødsler. I tillegg rådfører Sandra seg med fagpersoner som en psykolog, fødselslege og helsesøster.

– Det er viktig for meg å inkludere fagpersoner, og en fødselslege som spesialiserer seg på svangerskapsforgiftning. For det var sånn jeg kom til verden. Tre måneder for tidlig kom hjem, og mamma var alvorlig syk og kunne dødd. Jeg har lurt veldig på om dette kan være arvelig og hva jeg må være obs på, forteller Lyng.

I løpet av svangerskapet har Sandra opplevd å få flere kommentarer rettet mot kropp.

– Det er flere som har kalt meg for tjukka, og spurt om jeg er gravid med tvillinger eller trillinger. Kommentarene om hvor stor jeg var gjorde meg bekymret og fikk meg til å føle meg unormal. Jeg ba til og med om en ultralyd i uke seks fordi jeg var overbevist om at jeg faktisk hadde tvillinger, forteller Sandra.

Har vært åpen om spiseforstyrrelsen

Artisten har i mange år vært åpen om både depresjonen og spiseforstyrrelsen hun utviklet i ung alder.

– Når jeg har vært syk og slitt med spiseforstyrrelser og lagt på meg, så har det alltid kommet av at jeg har hatt det tungt. Det å bli for «stor» eller «tjukk» assosierer jeg derfor med noe veldig vondt, forteller artisten.

Les også: Gravide Sandra Lyng (31) om kroppskommentarer: - Folk er klumsete med valg av ord

Sandra poengterer at selv om folk ikke mener å såre, kan det være lurt å tenke seg om to ganger før man slenger ut slike kommentarer.

– Du kan ikke alltid vite hva slags bagasje folk bærer på, understreker hun. Nå gleder jeg meg utrolig mye til at han kommer ut. Jeg er så utrolig heldig som skal få et barn sammen med en mann som er den mest fantastiske jeg noen gang jeg har møtt. Dette er det største som noen gang har skjedd meg, sier Lyng Haugen med forventning i blikket.

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2018.

Les også