DRØMMEDAMEN Samantha Fox

– Jeg satt på skolebussen, og der var jeg i avisen med puppene mine

Hun ble kjent for toppløsbilder allerede som 16-åring, med foreldrenes velsignelse. Tre år senere tok det helt av med monsterhiten «Touch Me». Se bilder fra storhetstiden.

Pluss ikon
<b>SIDE 3-PRINSESSEN:</b> Samantha Fox avbildet på det glade 80-tallet slik de fleste av oss husker henne.
SIDE 3-PRINSESSEN: Samantha Fox avbildet på det glade 80-tallet slik de fleste av oss husker henne. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

For en stund siden skrev vi om hvordan italienske Sabrina Salerno sendte unge gutter hodestups inn i puberteten med linjene «I’m looking for a good time, get ready for my love» i 1987.

Faren er nok imidlertid stor for at de allerede var kommet dit året før …

Prisvinnende toppløsmodell

Da stønnet nemlig Samantha Fox seg gjennom den mildt sagt seksuelt ladede «Touch Me (I Want Your Body)». Musikkvideoen var i og for seg ikke spesielt utfordrende – London-jenta hadde på seg godt med klær.

Men, hun hadde like fullt flere år bak seg som toppløsmodell i England, og selv lenge før internett var det bare et tidsspørsmål før alle hadde fått med seg bildene som hadde gitt henne tittelen «Årets side 3-pike» i avisen The Sun tre år på rad.

Å si at toppløskarrieren sannsynligvis bidro til den senere suksessen som plateartist, er nok en solid underdrivelse.

<b>VÅT GUTTEROMSDRØM:</b> Mang et gutterom på 80-tallet var prydet med plakater som dette.
VÅT GUTTEROMSDRØM: Mang et gutterom på 80-tallet var prydet med plakater som dette. Foto: Shutterstock

Sweet sixteen

Samantha selv var bare 16 år gammel i 1983, da de første toppløsbildene sto på trykk i tabloid-
avisen.

Samantha Fox fortalte historien bak bildene i et intervju med Oprah i 2016.

Hun hadde blitt oppdaget og invitert til fotoshoot med en profesjonell fotograf. I slutten av fotoshooten sa han: «du har fjeset til en ungjente, men kroppen til en kvinne», og spurte henne om han kunne ta noen toppløsbilder av henne.

Hun måtte spørre sin far om tillatelse, og etter noe betenkningstid ga han sin velsignelse til toppløsfotografering.

Puppesjokk på skolebussen

Likevel hevder Samantha at overraskelsen var stor da hun så bildet av seg selv, toppløs på Side 3 i den britiske storavisen.

– Jeg satt på skolebussen og der var jeg på Side 3 med puppene mine og jeg tenkte. «Herregud, han løy for meg», sa hun i intervjuet med Oprah, gjengitt av Huffington Post.

Bildene fikk etterspill. og Fox fortalte videre at hun ble delvis utvist fra den katolske skolen hun gikk på.

Den britiske befolkningen på sin side, fikk ikke nok av henne.

Samantha ble en suksess som glamourmodell, den unge alderen til tross. Karrieren som Side 3-
pike varte likevel bare i tre år, til 1986. Da slapp hun debutsingelen «Touch Me (I Want Your Body)», som ble en braksuksess og gikk til førsteplass på hitlistene i 17 land.

Dermed var karrierebyttet et faktum, selv om Side 3-bildene fulgte henne gjennom hele karrieren – og fortsatt gjør det, for eksempel i denne saken.

Foto: Getty Images

Kort karriere

<b>FØRSTE COVER:</b> 16. september 1986 var Vi Menn-lesernes første møte med Samantha Fox.
FØRSTE COVER: 16. september 1986 var Vi Menn-lesernes første møte med Samantha Fox. Foto: Redaksjonen

Det er lett å tenke på Samantha Fox som et «one hit wonder», men det er en sannhet med (noen ørsmå) modifikasjoner. Ytterligere to av hennes låter gikk inn på hitlisten Billboards Top 10 i løpet av karrieren, nemlig «Naughty Girls (Need Love Too)» og «I Wanna Have Some Fun» fra henholdsvis 1987 og 1988.

Da 80-tallet nærmet seg slutten, var imidlertid musikk-karrieren i bunn og grunn over. Hun har riktignok fortsatt å gi ut plater med ujevne mellomrom, men det er nok ikke disse som er årsaken til at hun fortsatt får spillejobber rundt omkring i Europa.

For spillejobber får hun fortsatt, selv om det ikke er de største arenaene, fullt hus og stormende jubel, slik som i storhetstiden.

<b>FRA PUPP TIL POP:</b> Samanthas fortid som Side 3-pike ble brukt for alt det var godt for.
FRA PUPP TIL POP: Samanthas fortid som Side 3-pike ble brukt for alt det var godt for. Foto: Redaksjonen

Byste til besvær

Et heller nitrist eksempel er konserten i den serbiske byen Cacak i mars 2007. I forkant var fansen så begeistret at de ønsket å reise en marmorstatue – eller byste, om du vil – av Sam i byen.

– Vi elsker henne. Hun er et autentisk 80-talls sexsymbol, så hvorfor skulle vi ikke reise et monument for henne? Andre byer har sine helter i sine parker, så hvorfor kan ikke vi, uttalte Fox-fan Obrad Banovic til nettstedet Ananova.com, ifølge en artikkel publisert på ABC Nyheter i 2007.

<b>FORBILDE:</b> Samantha Fox ble målestokken for neste generasjon Side 3-piker i England. 
FORBILDE: Samantha Fox ble målestokken for neste generasjon Side 3-piker i England.  Foto: Redaksjonen

Banovic understreket at fansen var «oppmerksomme på at hennes mest berømte attributter kan behøve spesialbehandling», og at de derfor planla å bruke marmor av «beste kvalitet».

En måned senere kom imidlertid kontrabeskjeden: Fansen i Serbia ønsket ikke lenger å reise en statue av Samantha Fox. Grunnen skal ha vært at åttitallsikonet stormet av scenen i Cacak, og nektet å fullføre konserten. Dette fordi publikum hadde kommet med taktfaste rop om at hun skulle vise brystene.

Vi ser ikke bort ifra at Samantha tidvis har angret på at hun tok turen innom toppløsmodell-yrket før hun satset på musikk-karrieren. Samtidig er det som nevnt tvilsomt om hun hadde hatt noen musikk-karriere uten.

<b>PUPPEKRIG:</b> På slutten av 1980-tallet var det mange som «utfordret» Samantha Fox om puppetronen.
PUPPEKRIG: På slutten av 1980-tallet var det mange som «utfordret» Samantha Fox om puppetronen. Foto: Redaksjonen

Norgesvenn – igjen

<b>PUPPEKRIG:</b> På slutten av 1980-tallet var det mange som «utfordret» Samantha Fox om puppetronen.
PUPPEKRIG: På slutten av 1980-tallet var det mange som «utfordret» Samantha Fox om puppetronen. Foto: Redaksjonen

Her til lands har nok Samantha hatt større hell. Hun er nemlig det kulørte kvinneblader (og Vi Menn) liker å kalle en vaskeekte norgesvenn, sammen med andre åttitallshelter som Smokie og Horst Tappert. Det medfører selvsagt at hun stiller opp på arrangementer av typen «We love the 80s», og hun har også vært å se og høre (men ikke røre) på «Allsang på grensen».

Hun har dessuten vært en god venn av Vi Menn, og var svært ofte å finne i våre spalter og på våre forsider. Første gang var i 1986 og siste gang i 1994. Hun ble også den som alle skulle måles opp mot på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-
tallet, med en rekke referanser av typen «utfordrer Samantha», «den nye Samantha Fox» og, kanskje vår favoritt, «Polens svar på Samantha Fox».

Etter at hun sluttet å pryde forsidene har vi fortsatt å holde våre lesere oppdatert, og i 1997 kunne for eksempel Vi Menn fortelle at Sam hadde blitt frelst, under en tettpakket gudstjeneste i London. Der skal hun ha kjent det som et elektrisk støt gjennom kroppen da «Den Hellige Ånd rørte ved henne». Oppfordringen i gjennombruddshiten «Touch Me» ble altså tatt til etterretning, nesten ti år senere.

<b>FORLOVET:</b> Samantha Fox er forlovet med norske Linda Olsen.
FORLOVET: Samantha Fox er forlovet med norske Linda Olsen. Foto: NTB Scanpix

Norsk tobarnsmor

Vi har også holdt leserne oppdatert på Samanthas kjærlighetsliv, som blant annet har inkludert en spansk tyrefekter og hennes egen manager Myra Stratton. Sistnevnte tok over som manager da Samantha ga sin egen far fyken, etter å ha oppdaget at det manglet mange millioner på kontoen.

For noen år siden kunne imidlertid norske aviser melde at hun nå har funnet lykken med en norsk kvinne, og i april i 2020 kunne Samantha avsløre at hun og den norske tobarnsmoren Linda Olsen venter på at koronaen skal forsvinne slik at de kan gifte seg.

10. mai 2021 bekrefter Linda Olsen overfor Fredriksstad Blad at de skal gifte seg i løpet av 2021.

Bare å gratulere der, altså, mens vi andre får nøye oss med bilder fra storhetstiden.

<b>COMEBACK:</b> I 1994 varslet Vi Menn at Samantha Fox skulle gjøre comeback som Side 3-pike. Med et bilde fra 1986, riktignok.
COMEBACK: I 1994 varslet Vi Menn at Samantha Fox skulle gjøre comeback som Side 3-pike. Med et bilde fra 1986, riktignok. Foto: Redaksjonen
<b>MYE Å TA AV:</b> Bildeserien inne i bladet besto også stort sett av bilder fra 1980-tallet.
MYE Å TA AV: Bildeserien inne i bladet besto også stort sett av bilder fra 1980-tallet. Foto: Redaksjonen
Foto: Redaksjonen

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2020, og sist oppdatert 02/09 2021.

Les også