vi menn poker

Poker for dummies

Team Vimennpokers Karin Boquist Bruteig oppsummerer og redegjør godt for hva poker egentlig handler om.

Sist oppdatert

Karin Boquist Bruteig, Team Vimennpokers egen solstråle og Pokerstars-representant, har skrevet første innlegg i en serie om poker på sin blogg. Vi har fått lov til å trykke det på Vimennpoker.no.

De som ikke har særlig kjennskap til poker sitter ofte med et inntrykk av at det dreier seg om ren gambling, og at poker er et lykkespill på linje med lotto og blackjack. Dette er helt feil. Selv om poker er et spill som har elementer av flaks, er poker klassifisert som et tankespill på linje med sjakk og backgammon. Poker ble anerkjent som tankespill av Det Internasjonale Tankesportforbundet, IMSA, i 2010, og det er senere gjort flere studier som underbygger dette. Her er link til én av studiene: "Poker Superstars - skill or luck" og her finner du link til en studie fra Universitetet i Bergensom viser at poker er at av de tryggeste spillene med hensyn på spilleavhengighet. Mats Ulshagen har også skrevet en meget god artikkel om poker og flaks her på vimennpoker.no.

Har du noengang hørt om en profesjonell Lotto-spiller, eller noen som reiser verden rundt for å spille på spillemaskiner mens de lever det gode liv? Ikke jeg heller. Derimot finnes det mange profesjonelle pokerspillere, haugevis med strategi-bøker, coachingsider på web, forum med endeløse sider av strategi-diskusjon osv. En venn av meg, Ola Amundsgård utfordret i vinter samtlige stortingspolitikere til å spille poker mot han over 10 000 hender, for å vise at poker er et spill basert på ferdighet og ikke flaks. Utfordringen gikk ut på at dersom politikeren slo han over alle disse hendene ville han bla opp 1.000.000 norske kroner av egen lomme til denne personen. FrP-politiker Erlend Wiborg tok utfordringen, men endte opp med å måtte gi seg etter kun én dags spill, da han innså at han var sjanseløs. Mer om det kan du lese her.

Spilleproblem

Det finnes selvfølgelig også fallgruver ved poker, da det tross alt er et spill om penger og i noen tilfeller vil tiltrekke seg mennesker som har et spilleproblem og som spiller for mer penger enn de har råd til å tape. Som studien jeg linket til viser, er alikevel poker et av de minst "farlige" spillene i denne sammenheng, og har fått et mye mer negativt rykte i Norge enn det fortjener. Det bør nevnes at ifølge statistikk fra hjelpelinjen for spilleavhengige, gjaldt kun 61 av henvendelsene de mottok i andre halvår av 2010 poker. Med 331 000 pokerspillende nordmenn er dette et meget lavt tall (kilde til tall senere i artikkelen). I Norge er det dessuten forbudt å spille poker om penger, da det er klassifisert som lykkespill (dette er et regelverk som holder på å mykes opp, noe jeg skal komme tilbake til). Dette forbudet vil jeg sammenlikne med f.eks. alkohollovgivningen; skal vi forby alkohol fordi det er noen mennesker som vil misbruke det? Jeg tror de fleste vil svare nei på dette spørsmålet.

Folkesport

Mange er ikke klar over hvor stort poker er i Norge, og hvor mange nordmenn som anser dette som sin hobby. Ifølge en undersøkelse oppgir 21 % av de spurte i aldersgruppen 15-24 år at de spiller poker, og det fremkommer videre at totalt 331.000 nordmenn spiller poker. Kan ikke dette kalles folkesport, så vet ikke jeg. Utenom om det rent spillmessige er det også et sosialt aspekt; man treffer folk i alle samfunnslag, aldre og av begge kjønn, og alle stiller med samme utgangspunkt uavhengig av dette, samt eventuelle fysiske begrensinger. Se bare på Eirik Rud Iversen, en veldig god venn av meg, som sitter i rullestol grunnet medfødt beinskjørhet. Han er tidligere norgesmester i Heads Up-poker (én-mot-én), en meget god pokerspiller og lever av dette. Her kan dere se et innslag om Eirik, laget av TV2 under NM 2014. I likhet med meg har Eirik mange av sine beste venner i dette miljøet, noe som jeg er helt sikker på har beriket hans liv like mye som det har gjort mitt, og garantert mange fler med oss.

Med dette håper jeg at jeg har fått oppklart vanlige misoppfatninger om poker, og i de neste delen av denne serien vil jeg skrive litt om forbudet mot å spille poker om penger, NM i Poker, Norsk Pokerforbund, samt hvordan du kan lære deg å spille.

Les mer om Karin, poker og Team Vimennpoker på bloggen til Karin: karinkua.blogg.no/

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2015, og sist oppdatert 01/05 2020.

Les også