DRØMMEDAMEN:

Paulina viser at alder bare er et tall

Paulina Porizkova havnet i medias søkelys allerede da hun var et lite barn, av helt andre grunner enn da hun senere i livet ble superkjendis. Et eller annet sted på veien må hun også ha funnet selve ungdomskilden.

<b>FLOTT:</b> Hvem skulle tro at Paulina er godt over 50 år? Hun er fornøyd selv, og deler hyppig bilder på Instagram.
FLOTT: Hvem skulle tro at Paulina er godt over 50 år? Hun er fornøyd selv, og deler hyppig bilder på Instagram. Foto: Instagram
Sist oppdatert

Paulina Porizkova har levd et liv fylt av dramatikk og glamour, oppturer og nedturer.

Men den 56 år gamle eks-supermodellen ser ut til å ha kommet seg gjennom utfordringene sterkere – og vakrere – enn noensinne.

<b>STRANDDAME:</b> Paulina i sitt naturlige element.
STRANDDAME: Paulina i sitt naturlige element. Foto: Instagram

Dramatisk barndom

Hun ble født i Tsjekkoslovakia, og vokste opp hos bestemoren. Foreldrene var nemlig kritikere av Sovjet-regimet, og hjemlandet var derfor ikke noe blivende sted for dem. Da Paulina var bare tre år gammel, rømte de til Lund i Sverige, mens datteren ble igjen hos bestemor.

<b>SUPERMODELLEN:</b> Paulina i tidligere år som supermodell.
SUPERMODELLEN: Paulina i tidligere år som supermodell. Foto: Getty Images

Foreldrene ønsket at Paulina skulle komme etter, men det ville ikke myndighetene i Tsjekkoslovakia tillate. Dermed startet en årelang kamp for å få gjenforent familien, som toppet seg da Paulinas gravide mor reiste tilbake til hjemlandet for å forsøke å hente datteren.

Moren ble arrestert og satt i husarrest, men langvarig politisk press, ledet av Sveriges daværende statsminister Olof Palme, førte etter hvert til at kommunistpartiet ga etter. Paulina fikk reise til Sverige sammen med moren, der hun fikk innvilget svensk statsborgerskap.

Les også: (+) Disse kjendisene har vært Vi Menn-pike

<b>LYKKELIGERE TIDER:</b> Paulina på stranden med ektemannen Ric og parets to sønner. 
LYKKELIGERE TIDER: Paulina på stranden med ektemannen Ric og parets to sønner.  Foto: Ntb scanpix/rex
<b>FRONTFIGUR:</b> Paulina var Estée Lauders ansikt utad frem til 1995. Her avbildet for merket i 1988. 
FRONTFIGUR: Paulina var Estée Lauders ansikt utad frem til 1995. Her avbildet for merket i 1988.  Foto: NTB scanpix/rex

Pur ung modell

Media rakk knapt å miste interessen for barnet som førte til en årelang politisk dragkamp, før Paulina igjen gjorde seg bemerket. Allerede som 13-åring fanget hun interessen til den kjente modell-agenten John Casablancas i København, og plutselig satt hun på flyet til motehovedstaden Paris.

Paulinas stjerne steg raskt i moteverdenen på begynnelsen av 1980-tallet, en tid der Vesten begynte å få opp øynene for skjønnheter fra østblokk-landene. I 1984 ble den da 18 år gamle Paulina første kvinne fra Sentral-Europa som prydet forsiden på Sports Illustrateds berømte Swimsuit Edition, og dermed befestet hun sin status som supermodell en gang for alle. Året etter ble hun igjen valgt som forsidepike, altså for andre år på rad, noe bare Christie Brinkley hadde klart før henne.

<b>EVIG UNG:</b> Paulina på den røde løperen i 2019 – altså 54 år gammel. 
EVIG UNG: Paulina på den røde løperen i 2019 – altså 54 år gammel.  Foto: NTB scanpix/rex

Da tiåret gikk mot slutten, var Paulina Porizkova en av verdens best betalte modeller. I 1988 signerte hun en kontrakt med sminkemerket Estée Lauder til en verdi av 6 millioner dollar – en skyhøy sum på den tiden, og nærmest ufattelig mye omregnet til dagens verdi.

Dette bidro også til å forandre imaget hennes fra «badedraktmodell» til en av de mer sofistikerte aktørene i modellbransjen, til Paulinas store glede. Men, menn over hele verden gråt nok en tåre over den overgangen.

Les også: Hun var 80-tallets store sexsymbol - slik ser Bo Derek ut i dag

<b>ALLSIDIG:</b> Paulina har også forsøkt seg som skuespiller. Her et pressefoto fra filmen «Her Alibi» (1989).
ALLSIDIG: Paulina har også forsøkt seg som skuespiller. Her et pressefoto fra filmen «Her Alibi» (1989). Foto: NTB Scanpix/warner bros/Kobal/REX
<b>DELER GLADELIG:</b> Paulina deler gladelig lettkledde bilder av seg på Instagram.
DELER GLADELIG: Paulina deler gladelig lettkledde bilder av seg på Instagram. Foto: Instagram

Skuespiller

Andre østblokk-­skjønnheter

Paulina var bare én av mange skjønnheter som dukket opp da østblokklandene endelig begynte å lette på jernteppet på 80-tallet. Her er noen andre smellvakre eksempler.

Karolina Wydra – polsk skuespiller med blant annet TV-serien «True Blood» på cv-en.

Natalie Burn – ukrainskfødt skuespiller, sist sett i «Expendables 3».

Weronika Rosati – også hun polsk, hun slo igjennom i David Lynch-filmen «Inland Empire», og spiller blant annet mot Robert De Niro i «Last Vegas».

Milla Jovovich – født i Sovjet, i det som i dag er Ukraina, og slo igjennom med filmen «Det femte element» i 1997.

Mila Kunis – flyktet fra Ukraina og Sovjet som sjuåring, sammen med sin jødiske familie, og har spilt i en haug komedier. Snart aktuell med filmen «Luckiest Girl Alive».

Som så mange andre superstjerner fra modellverdenen, har også Paulina forsøkt seg som skuespiller. Filmene har vært ganske forglemmelige, og Paulina har heller ingen utmerkelser å vise til annet enn en Golden Raspberry (en kåring av de verste filmene og skuespillerne) for innsatsen i «Her Alibi» (1989), der hun spilte mot Tom Selleck.

Paulina tåler imidlertid litt motgang, og lot seg ikke avskrekke. Hun har fortsatt å dukke opp i filmer og TV-serier, om enn noe sporadisk. I 2001 kom filmen «Roommates», som Paulina både skrev og regisserte, og hun har også hatt gjesteroller i TV-serier som «Desperate Housewives».

Skriving er tydeligvis noe hun har sansen for. Allerede i 1992 ga hun ut barneboken «The Adventures of Ralphie the Roach», og i 2007 kom romanen «A Model Summer». Boken forteller historien om en 15 år gammel jente som får sjansen til å tilbringe en sommer med å jobbe som modell i Paris, og handlingen er satt til 1980. Relativt selvbiografisk, altså.

Les også: (+) Her er den virkelige historien bak verdens mest berømte sexvideo

<b>SPEIL SPEIL:</b> Når det blir kjedelig på hotellrommet og badet byr på artige effekter.
SPEIL SPEIL: Når det blir kjedelig på hotellrommet og badet byr på artige effekter. Foto: Instagram
<b>DELER GLADELIG:</b> Paulina deler gladelig lettkledde bilder av seg på Instagram.
DELER GLADELIG: Paulina deler gladelig lettkledde bilder av seg på Instagram. Foto: Instagram

Popkulturelt ikon

En titt på musikere som har latt seg inspirere av Paulina, sier litt om hvilket stort popkulturelt ikon hun var på 90-tallet, på toppen av sin karriere.

Gruppa The Rentals skrev låten «Friends of P» om henne, No Doubt hadde sangen «Paulina» på sitt debutalbum, mens rockerne Sonic Youth nevnte Paulina (og mange andre modeller) i sin låt «Swimsuit Issue» i 1992. Bare for å nevne noen.

<b>MORSFIGUR:</b> Paulina (t.v.) med et knippe adskillig yngre kolleger under lanseringen av Sports Illustrated Swimsuit Issue 2018.
MORSFIGUR: Paulina (t.v.) med et knippe adskillig yngre kolleger under lanseringen av Sports Illustrated Swimsuit Issue 2018. Foto: Getty Images

Hun har vært sterkt knyttet til musikkbransjen også i privatlivet. I 1984 spilte hun hovedrollen i musikkvideoen til låten «Drive» fra bandet The Cars, og gjorde tydeligvis et særdeles godt inntrykk på bandets frontfigur Ric Ocasek. Følelsene var tydeligvis også gjensidige fra Paulinas side.

Paret giftet seg fem år senere, i 1989, og det må være lov å kalle dette en klassisk «skjønnheten og udyret»-historie. Paret fikk to sønner, og forholdet ble relativt langvarig etter kjendis-målestokk.

Dessverre fikk historien en tragisk slutt: I 2018 tok paret ut separasjon, og året etter fant Paulina Ric død i hans hjem. Da hadde han allerede rukket å slette henne fra testamentet sitt, i tillegg til to av sine seks sønner.

<b>SHOW-OFF:</b> Det ligger mye trening bak denne kroppen, og Paulina sier seg godt fornøyd selv.
SHOW-OFF: Det ligger mye trening bak denne kroppen, og Paulina sier seg godt fornøyd selv. Foto: Instagram
<b>VOGUE:</b> I en alder av 56 fikk hun seg en ny forside i magasinet Vogue, 40 år etter at hun prydet bladet første gang.
VOGUE: I en alder av 56 fikk hun seg en ny forside i magasinet Vogue, 40 år etter at hun prydet bladet første gang. Foto: Instagram

Naken-SoMe

Det var nok en del menn som så svart på Paulinas overgang fra badedrakt-modell til mer påkled-
de oppdrag da 80-tallet skled over i 90-tallet. I så fall er det bare å følge henne på sosiale medier. Den nå 56 år gamle frøkna er langt ifra blyg når hun poster bilder av seg selv.

Tidligere i år fikk hun mye oppmerksomhet grunnet sin iver etter å poste nakenbilder på Instagram, og som bildene viser – alder er rett og slett bare ett tall. Paulina Porizkova ser fortsatt helt fantastisk ut.

I tillegg viser hun seg både som åpenhjertet, intelligent og ei jordnær dame. Blant annet skriver hun åpent om at selv hun, som tidligere toppmodell og kjendis, har registrert seg hos en dating-app. Da gjenstår det bare å finne ut hvilken app ...

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2021, og sist oppdatert 14/09 2021.

Les også