Nancy Kerrigan og Tonya Harding

30 år siden skandalen: – Jeg vil gjerne be Nancy om unnskyldning

For 30 år siden ble Nancy Kerrigan overfalt rett før OL på Lillehammer. Hvem kunne finne på å skade USAs kunstløpyndling? Mistanken ble raskt rettet mot hennes største rival på isen – Tonya Harding.

<b>NANCY KERRIGAN:</b> Det er 30 år siden kunstløperen Nancy Kerrigan ble overfalt rett før OL på Lillehammer.
NANCY KERRIGAN: Det er 30 år siden kunstløperen Nancy Kerrigan ble overfalt rett før OL på Lillehammer. Foto: Associated Press/AP Photo/Tina Fineberg
Sist oppdatert

Det var 6. januar 1994 og Nancy Kerrigan trente i skøytearenaen Cobo i Detroit. Hun var hele «America's Sweetheart» og stor favoritt til å vinne det amerikanske mesterskapet i kunstløp to dager senere.

Et mesterskap som avgjorde hvem som skulle representere USA i kunstløp under OL i Lillehammer bare en måned senere.

Da Nancy Kerrigan var ferdig med treningen, forlot hun isen og gikk ut gjennom et forheng i hallen. På vei til garderoben ble hun angrepet av en mann som slo henne på høyre ben med et jernrør.

Man kunne høre et høyt skrik, og da Nancys far og andre i hallen fant henne, satt hun gråtende og tok seg til benet, mens hun flere ganger gjentok, «Why …, why me …»!

<b>DRAMATISK:</b> Overfallet på Nancy Kerrigan preget avisforsider verden over. Kunstløp for kvinner var en av verdens største TV-idretter.
DRAMATISK: Overfallet på Nancy Kerrigan preget avisforsider verden over. Kunstløp for kvinner var en av verdens største TV-idretter. Foto: Getty Images

Skadet Nancy Kerrigan

Ja, hvorfor ville noen skade Nancy Kerrigan – en 24 år gammel vakker og elegant skøyteprinsesse fra Stoneham, Massachusetts – og en av favorittene til å gå helt til topps i OL på Lillehammer?

Nancy måtte se det amerikanske mesterskapet fra tribunen og i stedet var det den ett år yngre Tonya Harding som vant og ble tatt ut til OL.

Det amerikanske kunstløpforbundet besluttet likevel å la Nancy Kerrigan delta, men på én betingelse; at hun rakk å bli skadefri til å delta i konkurransen på Lillehammer som skulle skje 23.–25. februar.

Nancy Kerrigan og Tonya Harding ble omtalt som «Skjønnheten og Udyret». Sistnevnte var Nancys strake motsetning.

<b>ISFRONT: </b>Nancy Kerrigan (i hvitt) og Tonya Harding under den første treningen før OL-konkurransen på Hamar i 1994.
ISFRONT: Nancy Kerrigan (i hvitt) og Tonya Harding under den første treningen før OL-konkurransen på Hamar i 1994. Foto: Getty Images

Hun var en liten, robust fighter fra Portland, Oregon, med en enorm kraft i hoppene. Hun var blant annet den første amerikanske kvinnen som utførte en trippel axel.

Tonya entret ikke isen i dyre designdrakter, slik Nancy Kerrigan gjorde, men i hjemmesydd, spraglete tøy. På grunn av påkledningen ble hun ved flere anledninger truet med utestengning fra konkurranser.

Men én ting kunne man ikke ta fra Tonya Harding – og det var at hun var en av verdens beste kunstløpere. I VM i 1991 tok hun sølv, og under OL i Albertville året etter ble det fjerdeplass.

Les også: Tiril Eckhoff om den tunge tiden: – Jeg var ikke forberedt

Kunstløperen Tonya Harding

Privat hadde Tonya det utfordrende. Moren hennes var svært dominerende og drømte om at datteren skulle bli kunstløpstjerne. Faren hennes ga henne en revolver da hun var 14 år – så hun kunne klare seg selv …

Da Tonya var 19 år, giftet hun seg med Jeff Gillooly, som var både voldelig og småkriminell. Hun hadde kjent ham siden hun var 15, og selv om han slo henne, så valgte hun å bli hos ham.

Dessuten var hun i stand til å ta igjen. Jeff vanket med tvilsomme folk, og da FBI begynte å etterforske overfallet på Nancy Kerrigan, kom vennene hans raskt i søkelyset. Paret var blitt skilt året før, men han var stadig vekk en del av hennes liv.

FBI kom raskt frem til at Jeff Gillooly og Shawn Eckhardt, som var Tonya Hardings livvakt, hadde leid Shane Stant og Derrick Smith til å overfalle Nancy Kerrigan. Det var Stant som slo henne, mens Smith ventet i en bil utenfor skøytehallen.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

<b>SKYLDIG:</b> Tonya Hardings eksmann Jeff Gillooly (i midten) på vei til avhør i FBIs hovedkontor i Oregon.
SKYLDIG: Tonya Hardings eksmann Jeff Gillooly (i midten) på vei til avhør i FBIs hovedkontor i Oregon. Foto: Getty Images

Avhørt av politiet

Begge ble arrestert, og Tonya Harding ble også avhørt i saken. Hun bedyret at hun ikke visste noe om det planlagte overfallet. I et intervju med tyske Bild nylig, forteller Stant at oppdragsgiverne ville at han skulle kappe over akillessenen til Nancy.

– Jeg var imidlertid av den oppfatning at det ikke var nødvendig. Hvis det bare skulle handle om at hun ikke skulle konkurrere, trenger du ikke å kutte av henne foten. Jeg var heller ikke villig til det. Ikke fordi jeg er en god person, men fordi det er en forskjell på å påføre noen en skade og å påføre dem varig, langsiktig skade, sier Stant som mottok 6800 dollar for jobben.

I dag angrer han på sine handlinger.

– Jeg vil gjerne be Nancy om unnskyldning, men jeg ville ikke føle meg komfortabel med å presse meg inn i livet hennes. Jeg tror ikke det ville hjelpe henne. Men jeg mener at den beste formen for unnskyldning er ikke bare å si unnskyld, men virkelig endre ens handlinger, sier Shane Stant til Bild.

<b>DØMT:</b> Derrick Smith og Shane Stant fikk begge 18 måneders fengsel for angrepet på Nancy Kerrigan.
DØMT: Derrick Smith og Shane Stant fikk begge 18 måneders fengsel for angrepet på Nancy Kerrigan. Foto: NTB

Det amerikanske kunstløpforbundet ville frata Tonya OL-plassen, men da hennes advokater truet med søksmål, lot forbundet henne delta likevel.

18. februar var Tonya på isen i Hamar Olympiske Amfi, og under treningen skøytet hun tett innpå Nancy Kerrigan, som hadde rukket å bli skadefri.

Det var neppe tilfeldig at Nancy trente i samme hvite antrekket som hun hadde hatt på seg under overfallet. Verdens øyne hvilte på de to konkurrentene, men de utvekslet ikke et ord med hverandre under hele oppholdet.

Les også: Karen Marie Ellefsen får fortsatt frysninger av opplevelsene: – Det ville aldri bli maken til ­leker igjen

<b>SLO FRA SEG:</b> Etter at hun ble utestengt fra all kunstløp, prøvde Tonya seg på en boksekarriere. Det endte med tre seire og tre tap på seks kamper, før hun måtte gi seg på grunn av astma.
SLO FRA SEG: Etter at hun ble utestengt fra all kunstløp, prøvde Tonya seg på en boksekarriere. Det endte med tre seire og tre tap på seks kamper, før hun måtte gi seg på grunn av astma. Foto: Getty Images

Tonya ble dømt

Presset på Tonya Harding var voldsomt. Avhørene, mistanken og fordømmelsen ødela fokuset og hun presterte dårlig på OL-isen.

Bedre gikk det for Nancy Kerrigan som lå godt an til seier etter kortprogrammet.

I den avgjørende øvelsen friløp, røk lissen på den ene skøyten til Tonya Harding. Hun måtte trygle dommerne om å få begynne på nytt. Det fikk hun, men måtte se langt etter edelt metall.

<b>DRAMA PÅ ISEN: </b>Lissen til Tonya Harding røk, og bildet av en gråtende kunstløper gikk verden rundt. Her viser hun problemet for dommerne, og fikk til slutt starte på nytt. Men løpet var uansett ødelagt.
DRAMA PÅ ISEN: Lissen til Tonya Harding røk, og bildet av en gråtende kunstløper gikk verden rundt. Her viser hun problemet for dommerne, og fikk til slutt starte på nytt. Men løpet var uansett ødelagt. Foto: Getty Images

Nancy Kerrigan gikk et fint løp og så ut som en olympisk mester, men ukrainske Oksana Baiul snøt henne for seieren. På seierspallen så Nancy ute som en taper med sølvmedaljen rundt halsen.

Tonya Harding så imidlertid ut som en mye større taper. 16. mars inngikk hun forlik ved å tilstå at hun likevel kjente til planene om å brekke benet på Nancy Kerrigan. Hun ble dømt til 500 timers samfunnstjeneste og fikk en klekkelig bot.

Men verst av alt; hun mistet seieren i det amerikanske mesterskapet og ble utestengt fra kunstløpforbundet på livstid.

Dette har skjedd siden:

Nancy Kerrigan (54) tjente godt på roller i TV og film samt på show, men amerikanerne oppdaget da at hun ikke var fullt så sjarmerende og søt som man trodde.

Hun har siden 1995 været gift med sin tidligere agent Jerry Solomon. De har tre barn.

Tonya Harding (53) var i begynnelsen av årtusenetprofesjonell bokser– uten stor suksess. Hun er gift for tredje gang og bor med mann og sønn iCanada.

<b>DRAMA PÅ LERRETET: </b>Her poserer Tonya Harding med Margot Robbie ved Los Angeles-premieren på filmen «I, Tonya» i 2017. Den australske skuespilleren, kjent fra «Barbie», spilte den skandaleombruste kunstløperen.
DRAMA PÅ LERRETET: Her poserer Tonya Harding med Margot Robbie ved Los Angeles-premieren på filmen «I, Tonya» i 2017. Den australske skuespilleren, kjent fra «Barbie», spilte den skandaleombruste kunstløperen. Foto: Getty Images

I 2017 ble hun portrettert i filmen «I, Tonya» med Margot Robbie i hovedrollen.

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2024, og sist oppdatert 28/02 2024.

Les også