Orker du å se dette?

Noen av fotballhistoriens mest minneverdige taklinger.

Foto: Yotube Skjermdump
Publisert

Da er har vi kommet til midten av august, noe som betyr sesongstart for de største fotballigaene i Europa. Mål skal scores, kamper skal vinnes og horrible taklinger skal utføres.

Vi har tatt oss friheten og plukket ut et knippe godtaklinger vi husker godt.

Norgesvenn

Vi starter i England og tar med oss krangelen mellom Manchester Uniteds Roy Keane, og vår egen Alf-Inge Håland. Hatet mellom Keane og håland stammer tilbake fra 1997 da Håland spilte for Leeds.

I en seriekamp mot United havnet Keane skadet på gressmatta etter et mislykket forsøk på å nå ballen/takle Håland. Mens Keane ligger og ruller på gresset, velger nordmannen å skrike til Keane at han filmer kun for å unngå straff fra dommeren. Er det noe irske Keane ikke liker, så er det å bli anklaget for filming.

Så når sjansen for hevn på Håland dukket opp tre og et halvt år senere var ikke Keane vond å be. I de siste minuttene av oppgjøret mellom Manchester United og Manchester City, velger Keane å sette inn en takling i knehøyde på Håland. Keane fikk rødt kort og Håland spilte aldri en full fotballkamp igjen.

Irsk hissigpropo

Stephen Hunt er kanskje ikke Storbritannias mest kjente fotballspiller, men Roy Keanes landsmann får være med fordi taklingen er ganske ufin (eller veldig fin. Alt ettersom hvordan du ser på det).

Reading har mistet ballen til motstander Manchester City og har full kontroll i det Hunt bestemmer seg for å sette inn en takling i lårhøyde på Citys Gelson Fernandes. Utrolig nok får han bare gult kort for taklingen.

Hvorfor?

Etter å ha sett dette klippet et par ganger på YouTube, sitter vi kun igjen med et spørsmål; Hvorfor, Michael Brown?

Ballen er fri, og både Manchester Uniteds Ryan Giggs og Fulhams Michael Brown har like stor sjanse for å nå den. Men hva gjør Brown?.

I stedet for å jage ball, velger Fulham-spilleren å ta sats og hoppe på kneet til Giggs. Etter taklingen prøver Brown å opptre uskyldig ved å løpe for å ta innkast. Det fungerte dessverre ikke.

Også Brown fikk bare gult for forseelsen.

Leggknuseren

Da taklingene over har vært med overlegg fra taklende part, så er vi litt mer usikker når det kommer til denne.

Eduardo da Silva var en lysende brasilianer som hadde byttet over til Kroatia da han signerte for Arsenal i 2007. Brasilianerkroaten fikk ikke mer enn 40 kamper for London-klubben, mye takket være denne taklingen fra Birminghams Martin Taylor i 2008.

Taklingen endte i benbrudd og holdt spilleren lenge borte fra fotballen. Eduardo har senere kommet tilbake på bena og spiller i dag for den ukrainske klubben Shahktar Donetsk.

Italion Stallion

Mye kan sies om Marco Materazzi, men en elegant fotballspiller har vel aldri noen beskrevet han som. Italienerens er vel mer kjent for å aldri vike unna en hard takling eller dårlig skuespill.

Han ble verdenskjent i 2006 da han tirret daværende verdens beste fotballspiller, Zinedine Zidane, til å skalle han ned i VM-finalen.

I forkant av nedskallingen skal Materazzi ha hatt et godt tak i Zinedans drakt, da franskmannen, med en noe sarkastisk undertone, informerte italieneren om at «dersom du vil ha drakten, så skal du få den etterpå».

Gentleman som bare italienere kan være, svarte Materazzi: «jeg foretrekker heller den hora av en søster du har». Ren klasse med andre ord.

Godt hjulpet av sine skuespillerevner, fikk han turneringens største stjerne utvist, noe som utvilsomt bidro til at Italia vant kampen og dermed VM.

Materazzi har så mange godbiter vi kunne dratt fram, så vi velger heller å bare gi dere tre minutter og trettitre sekunder med «best of».

Kjekkas

I motsetning til sin landsmann over, så er Francesco Totti ansett som en meget elegant fotballspiller. Roma-kapteinen er klubblegende og var i mange år ansett som en av Italias aller beste fotballspillere.

Dessverre for Totti klarte han ikke å henge med helt med i svingene da Roma spilte mot Inter Milan i 2010. Mye av grunnen til det heter Mario Balotelli, som da var 19 år og herjet for Inter på motsatt side av banen. Etter diverse slengbemerkninger fra jyplingen (Balotelli skal blant annet ha kalt Totti for «bestefar»), så bestemte han seg for at nok får være nok.

I det 87. minutt jakter Totti ned Balotelli og regelrett sparker ned Inter-spissen. Totti fikk direkte rødt kort og ba senere om unnskyldning for taklingen.

Ankelbrudd

Noen ganger så går det ille, virkelig ille. Som da for eksempel Standard Liege-stjernen Axel Witsel satte inn en horribel takling på Anderlechts polske høyreback Marcin Wasilewski. Vi har egentlig ikke mer å tilføye.

Henke henger igjen

Henrik Larsson er av mange sett på som en av Europas beste spisser på 90 – og 2000-tallet. Svensken spilte for storklubber som Manchester United, Celtic og Barcelona i løpet av sin karriere, men fotballeventyret kunne vært så uendelig mye kortere da Henrik brakk benet i en duell med Lyons Serge Blanc i 1999.

Åtte måneder etter benbruddet var svensken tilbake på bena, utrolig nok.

Klassiker I

Goikoetxea var en knallhard midtstopper som spilte store deler av sin karriere for Atletico Bilbao.

Han fikk kallenavnet etter en grisetakling mot Diego Maradona i 1983, og Maradona sto attpåtil med ryggen til. Taklingen førte til at Maradona ble borte fra fotballen i lang tid med en ankelskade.

Goikoetxea skal ha beholdt skoen han brukte i kampen mot Maradona, og stilte den ut i stua som et trofé. En trøst får være at Maradona har tilgitt ham for taklingen.

Klassikeren II

Selv om jeg ikke var påtenkt i 1982, så er klippet med taklingen av Frankrikes Patrick Battiston i VM i Spania i 1982 brent fast på hornhinnen. Forsvarsspilleren jaget en gjennombruddspasning og hadde klar bane mot mål da Vest-Tysklands keeper Harald Scumacher kommer busende ut i full fart.

I det Battiston spiller ballen forbi Scumacher, virker det som keeperen har forstått at han er altfor sent ute og bestemmer seg heller for å skade Battiston. Schumacher snur hofta til og treffer franskmannen i ansiktet. Sammenstøtet endte i skadet rygg, utslåtte tenner og koma for Battiston. Schumacher på sin side fikk ikke en gang gult kort og fortsatte kampen med utspark fra mål.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2012.

Les også