Synsbedrag

Ny optisk illusjon: Er denne koppen firkantet eller rund?

Hvis du ikke visste helt hva du skulle bruke dagen på å gruble over - her er et synsbedrag til deg!

Sist oppdatert

Med jevne mellomrom dukker det opp synsbedrag og optiske illusjoner på internett som kan få selv skeptikere til å klø seg i hodet og diskutere hett på Twitter (la oss aldri glemme The Dress fra 2015, dere).

Nå har det dukket opp en filmsnutt gullkopp som skaper diskusjon blant folket i sosiale medier. I en YouTube-video viser oppfinneren hvordan koppen tilsynelatende endrer form fra firkantet til rund når man snur den 180 grader rundt.

Og mens seeren tydelig kan se at koppen er rund, ser den på samme tid firkantet ut i et speil plassert på baksiden. Se video øverst i saken!

Han heller også melk i koppen og rører rundt med en skje for å understreke poenget sitt.

- Ikke filmtriks

Det ser sykt ut, men likevel er det nærliggende å tro at det er koppen - og ikke minst formen og vinkelen på den - som er med på å lage synsbedraget.

Hjernen bak den ganske så spesielle koppen, er puslespillmakeren Tony Fisher. Fisher er kjent for sine intrikate versjoner av Rubiks kuber.

Til videoen skriver han:

«Melken og skjeen er ment for å vise at det ikke er noe filmtriks. Melk synes bedre enn andre væsker i gullkoppen. Koppen er basert på en form utarbeidet av Kokichi Sugihara».

Kokichi Sugihara er en japansk matematiker og kunstner, som er kjent for nettopp sine tredimensjonale optiske illusjoner, skriver Daily Mail.

«Dette er når illusjoner ser ut til å bryte lovene i optisk fysikk ved å bruke speil til å reflektere det som ser ut til å være det motsatte av det som normalt reflekteres - derfor lurer det øynene til å se noe annet», skriver The Sun om illusjonen som blir betegnet som en form for «anomlous symmetry».

Kult ser det ut uansett, synes vi!🤯🤯

Folk klør seg i hodet over disse fenomenene

Nå som vi er inne på det, passer det jo å nevne internettfarsotten «Yanny eller Laurel» som tok verden med storm tidligere i år.

Våre kollegaer i Side3 og National Geographic forklarte det mystiske lydklippet på glimrende måte, og svaret på hvordan halvparten av verden hører Yanny og den andre halvparten hører Laurel, får du her.

Den tidligere nevnte The Dress var et bilde av en kjole som ble postet på Tumblr i 2015. Da bildet senere gikk viralt, var det fordi man ikke klarte å bli enige om kjolen hva hvit og gull eller svart og blå.

Les også: Ny forskning forklarer hvorfor du så denne kjolen i hvitt og gull

En studie gjengitt i Current Biology og TIME forteller oss at det ikke bare er lyset, noe de fleste av oss kanskje skjønte, men også fordi vi oppfatter lys veldig ulikt.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2018, og sist oppdatert 13/08 2018.

Les også