«Hver gang vi møtes»-aktuelle Odin Staveland

Mistet moren da han var 19: – Mamma var et viktig forbilde

Øyvind Staveland grunnla Vamp, og i dag er sønnen Odin også en del av bandet. Odin vokste opp i et hjem som bar sterkt preg av foreldrenes musikkinteresse.

<b>ODIN STAVELAND:</b> – Jeg blir aldri helt vant med å se meg selv på TV, sier Odin Staveland til Her og Nå. Nå er han aktuell i «Hver gang vi møtes» på TV 2.
ODIN STAVELAND: – Jeg blir aldri helt vant med å se meg selv på TV, sier Odin Staveland til Her og Nå. Nå er han aktuell i «Hver gang vi møtes» på TV 2. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Pappa var den som tok tak i meg og sa at musikken jeg lagde ville ha verdi for andre enn meg. Da jeg startet, var musikken en hemmelighet som bare jeg hadde og som var min – jeg koste meg med det, forteller «Hver gang vi møtes»-aktuelle Odin Aarvik Staveland (38) til Her og Nå.

Da Odin fant musikken, ble det snart den røde tråden i livet.

– Familien betyr selvfølgelig alt for meg, men bortsett fra familien, betyr musikken absolutt mest. Musikk er hele verden for meg, det er det eneste jeg har drevet med. Det er både hobbyen og jobben min, understreker Odin.

Haugesund-gutten var seks år gammel da faren Øyvind Staveland (63) startet Vamp. Bandet har holdt koken siden 1991 og kan skilte med gull- og platinum-album, i tillegg til fem Spellemannpriser. Odins vokste opp i et hjem som bar sterkt preg av foreldrenes musikkinteresse.

– Mamma og pappa spilte mye musikk hjemme – jeg ble ikke utsatt for passiv røyking, men passiv «musikklag». Men selv om musikk og instrumenter alltid var tilgjengelig, var fotball det eneste jeg spilte, minnes Odin med et smil.

<b>GODT SAMARBEID:</b> Odin og pappa samarbeider musikalsk. – Pappa er et forbilde, sier Odin til Her og Nå.
GODT SAMARBEID: Odin og pappa samarbeider musikalsk. – Pappa er et forbilde, sier Odin til Her og Nå. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Fant musikken

Foreldrene var liberale når det kom til Odins fritidsinteresse og han fikk holde på med det han ønsket. Etter hvert fant han likevel veien til musikken – helt på egen hånd.

– Pappa har alltid vært en enormt dedikert musiker, og da jeg begynte med musikk, fikk jeg ganske raskt blod på tann og ble selv veldig dedikert.

– Jeg søkte meg på musikklinje på videregående. Der lagde jeg gjerne musikk i stedet for å øve på leksene. Det var da pappa hørte noe av det jeg hadde laget og spurte om de kunne låne det til Vamp, forteller 38-åringen.

Og slik kom han inn i farens band. Odin har produsert Vamps fem siste plater. Han har også produsert farens soloalbum, skrevet musikk for teater, i tillegg til at han gir ut egen musikk under artistnavnet Odin.

<b>MED PAPPA: </b>Her er gruppen Vamp i 2019 i forbindelse med utgivelse av platen «Lille fuggel». Foran er Odins pappa, Øyvind Staveland. Bak fra venstre: Carl Øyvind Apeland, Odin, Paul Hansen og Torbjørn Økland.
MED PAPPA: Her er gruppen Vamp i 2019 i forbindelse med utgivelse av platen «Lille fuggel». Foran er Odins pappa, Øyvind Staveland. Bak fra venstre: Carl Øyvind Apeland, Odin, Paul Hansen og Torbjørn Økland. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Pappa har alltid vært et forbilde musikalsk, men mamma var også et viktig forbilde for meg som menneske, sier musikeren.

Les også: Sputnik om kona: – Hemmeligheten vår er å kline hver dag

Mistet moren

Odins mor, Åse Aarvik, døde av kreft i 2005 – det samme året som Odin ga ut sitt første album sammen med Vamp som fikk navnet «Siste stikk». Et album som for øvrig ble dedisert til moren. Det tette samarbeidet med faren betyr mye for 38-åringen.

– Når jeg jobber med mine egne ting, bestemmer jeg alt selv. Når jeg går tilbake til Vamp, merker jeg at pappa og jeg har et veldig godt forhold. Han lytter til meg og jeg til ham.

Sammen finner de alltid gode løsninger.

– Noen ganger vil vi forskjellige ting. Vi kan ha uenigheter, men vi finner alltid en felles vei. Det kan gå ei kule varmt, men det tolererer vi. Vi har begge et temperament, men det er greit det også. Vi har fått en god samarbeidstone.

Vi har hørt at du gjerne bruker sutrestemme for å få viljen din gjennom hos din pappa …?

– Ja, det stemmer. Den funker fremdeles. Det er ingenting som er verre enn å høre på sutring. Så da sier han bare «ok, greit», sier Odin og ler.

Les også: (+) Ingebjørg Bratland holder samboeren hemmelig: – Han er litt eldre enn meg, og jeg tror det er en fordel

<b>HVER GANG VI MØTES:</b> Årets «Hver gang vi møtes»-gjeng var alle enige om at oppholdet på Kjerringøy var uforglemmelig. Fra venstre: Ramón, Emilie Hollow, Mari Boine, Tom «Matoma» Lagergren, Ingrid Helene Håvik, William Kristoffersen og Odin.
HVER GANG VI MØTES: Årets «Hver gang vi møtes»-gjeng var alle enige om at oppholdet på Kjerringøy var uforglemmelig. Fra venstre: Ramón, Emilie Hollow, Mari Boine, Tom «Matoma» Lagergren, Ingrid Helene Håvik, William Kristoffersen og Odin. Foto: TV 2

Deltar i «Hver gang vi møtes»

For Odin har «Hver gang vi møtes» vært en fantastisk opplevelse.

– Jeg gjør vanligvis aldri cover av andres låter, slik som her. Men når du kommer i gang med det, så er det nesten som å lage en ny låt – bare at du har fått en gave du skal jobbe ut ifra.

– Det var veldig kjekt og veldig givende. Det blir spennende å se hvordan det endelige resultatet blir, avslutter den musikalske haugesundingen.

«Hver gang vi møtes» sendes på TV 2 lørdag kl. 20.00 og 21.40.

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2024, og sist oppdatert 05/01 2024.

Les også