«Stjernekamp»-aktuelle Odd René Andersen

Har blitt spurt i ti år. Derfor takket han ja denne gang

Tina Turner, Paul McCartney og Joe Cocker er noen av ikonene Odd René Andersen har delt scene med. Møtet med Tina Turner var av det spesielle slaget.

<b>TAKKET JA TIL SLUTT</b>: Etter ti forespørsler valgte Odd René Andersen endelig å takke ja til «Stjernekamp»-deltagelsen.
TAKKET JA TIL SLUTT: Etter ti forespørsler valgte Odd René Andersen endelig å takke ja til «Stjernekamp»-deltagelsen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

En av Norges aller beste soulsangere, Odd René Andersen (55), tok seg god tid før han endelig takket ja til å delta i «Stjernekamp» på NRK.

– Jeg har bidratt som ekspert to ganger tidligere, da så jeg hvor godt samhold det var mellom artistene. Da de spurte tiende året på rad, var tiden inne. Da følte jeg meg endelig klar, forteller Odd René til Her og Nå.

Og Fredrikstad-artisten har vist seg å være overmoden for oppgaven. Uke etter uke har han blitt hyllet for sin stemmeprakt og 54-åringen har vist en imponerende evne til å mestre de ulike utfordringene.

– Jeg gleder meg over å få leke på lørdagskveldene med det vanvittig bra bandet som sitter der på scenen, og fine folk rundt meg. Det kunne ikke bli annet enn morsomt!

– De eneste nervene jeg sitter med, er de som også bør være der, smiler den jordnære artisten.

<b>OPERA:</b> Odd René ga ut sin første plate allerede i 1989 og har siden den gang vært kjent som en av Norges virkelig store stemmer.
OPERA: Odd René ga ut sin første plate allerede i 1989 og har siden den gang vært kjent som en av Norges virkelig store stemmer. Foto: NRK

Slik startet karrieren

Han startet som vokalist i bandet Dream Police, men er mest kjent for soloalbumene «Break of dawn» (1995) og «Good company» (1996) som han gjorde under artistnavnet Odd René.

Han har flere ganger briljert i Ivar Dyrhaugs «Beat for beat» og har vært fast vokalist i Dan Børge Akerøs «Den store klassefesten». Men dette er altså hans aller første musikkonkurranse. Nå forteller han hvordan karrieren startet allerede i barndomsårene.

– Jeg har to eldre søstre, og de måtte være barnepiker for meg da de holdt på med jentekor. Jeg ble sittende der å synge med dem, da, og så fant dirigenten ut at jeg var sopran.

– Dermed ble jeg med og sang sopran i jentekoret fra jeg var 7–8 år gammel. Senere begynte jeg i punkeband – og dermed var sopranen borte, humrer Odd René.

Les også: (+) Ingebjørg Bratland holder samboeren hemmelig: – Han er litt eldre enn meg, og jeg tror det er en fordel

Møtet med Tina Turner

Artistreisen har vart i over 30 år. Det har vært en karriere preget av høye topper og dype daler. Noen av høydepunktene var på 90-tallet hvor han hele fem ganger varmet opp for «The Queen of Rock’n'Roll» Tina Turner i Oslo Spektrum.

– Jeg har gjort noen slike oppdrag som jeg er veldig stolt av. Jeg har også vært supportartist for Joe Cocker fem ganger og koret for Paul McCartney i forbindelse med Nobels fredspris. Det var stort.

– Det som slår meg er at de aller største stjernene, som regel er veldig bra og jordnære folk som har gått gjennom mye i livet sitt og blitt ydmyke og flotte mennesker, forteller Odd René.

Da Tina Turner opptrådte i Oslo Spektrum i 1996, var hun skjermet for det norske pressekorpset. Men Odd René fikk et helt spesielt møte med den ikoniske artisten.

<b>TINA TURNER:</b> Det har blitt noen stjernemøter på sangeren. Han har blant annet vært supportartist for Tina Turner hele fem ganger. Han beskriver den avdøde rockedronningen som et godt menneske. 
TINA TURNER: Det har blitt noen stjernemøter på sangeren. Han har blant annet vært supportartist for Tina Turner hele fem ganger. Han beskriver den avdøde rockedronningen som et godt menneske.  Foto: Klipp/VG

– Etter at vi hadde spilt noen konserter, ble jeg invitert ned i garderoben hennes. Der satt vi og pratet en times tid. Vi pratet om musikk og livet. Hun var så jordnær og fin, minnes Odd René stjernemøtet.

Tina Turner gikk for øvrig bort i mai i år, 83 år gammel.

Les også: Tina Turner: – Jeg har hatt et forferdelig liv

Familiemann

Privat er det hans tre barn som står igjen som hans aller største bragd.

– Barna er jeg mest stolt av i hele verden. Jeg har gått gjennom et samlivsbrudd og har «to kull» hvor den yngste nå er ti år gammel. Artistlivet har gjort det mulig å tilbringe mer tid med barna enn om jeg hadde en åtte til fire jobb.

<b>FAMILIEKJÆR: </b>Odd René trekker frem familien som sin store stolthet, og han har et nært forhold til alle sine tre barn. Her sammen med kona Marit Meliza Lopez og yngstedatteren.
FAMILIEKJÆR: Odd René trekker frem familien som sin store stolthet, og han har et nært forhold til alle sine tre barn. Her sammen med kona Marit Meliza Lopez og yngstedatteren. Foto: Privat

– I perioder har de sett mer til mamma enn til pappa. For meg har det vært nydelig, og jeg har et kjempeforhold til alle barna mine, sier han og smiler bredt.

«Stjernekamp» sendes på NRK 1 lørdag kl. 19.50.

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2023, og sist oppdatert 03/11 2023.

Les også