Sportshelter

Ja, vi elsker Therese

To års ventetid er over. Endelig er Therese Johaug (30) tilbake på medaljejakt. Langrennsstjernen har sonet ferdig dopingdommen og kan glede seg over at hun fortsatt har folkets støtte.

MYE Å GLEDE SEG OVER:
Therese Johaug er tilbake i skisirkuset og kan glede seg over gode resultater. Her feirer hun VM-gull i 10 kilometer klassisk i Seefeld i Østerrike denne uken.
MYE Å GLEDE SEG OVER: Therese Johaug er tilbake i skisirkuset og kan glede seg over gode resultater. Her feirer hun VM-gull i 10 kilometer klassisk i Seefeld i Østerrike denne uken. Foto: Georg Hochmuth / AFP / NTB scanpix
Sist oppdatert

Therese Johaug (30) er endelig tilbake i medaljejakten etter at dopingdommen førte til at hun ikke har deltatt i et mesterskap siden 2015. 13. oktober 2016 sprakk nyheten om at langrennsstjernen hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

Stoffet hadde hun fått i seg via en krem hun hadde smurt på leppene. Jenta fra Dalsbygda ble til slutt utestengt i 18 måneder etter en dom fra Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), og gikk glipp av både VM i 2017 og OL i 2018. Lørdag er hun klar for skøytetremil i samme mesterskap.

Etter at ski-VM i Seefeld startet, har hun nå vist at hun er tilbake for fullt. 23. februar tok hun gull på 15 kilometer skiathlon og 26. februar i 10 kilometer klassisk. 28. februar gikk hun sisteetappe på 4 x 5 km stafett, hvor de norske skijentene endte opp med sølvmedalje.

Med det norske folk i ryggen

Tøffe Therese har kjempet seg tilbake, og har imponert mange etter at hun i fjor høst igjen kunne stå på startstreken.

Her og Nås store undersøkelse, som er laget av analysebyrået YouGov, viser at Therese har folket i ryggen. På spørsmål om de heier mer eller mindre på henne etter dopingdommen, svarer hele 72 prosent at de heier like mye eller mer enn før.

57 prosent av de spurte mener at de heier akkurat like mye som før hun ble tatt i doping. 15 prosent heier faktisk mer på henne nå enn i 2016.

GRÅTKVALT: 13. oktober 2016 holdt Therese
Johaug sin vanskeligste pressekonferanse noensinne. Langrennsstjernen gråt og slo i bordet da hun fortalte om dopingfunnet som ble gjort da hun var på et treningsopphold i Italia to måneder tidligere.
GRÅTKVALT: 13. oktober 2016 holdt Therese Johaug sin vanskeligste pressekonferanse noensinne. Langrennsstjernen gråt og slo i bordet da hun fortalte om dopingfunnet som ble gjort da hun var på et treningsopphold i Italia to måneder tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

De fleste av de 1010 nordmennene som deltok i undersøkelsen gir tommel opp for hvordan langrennsløperen har taklet dopingdommen.

Heier du mer eller mindre på Therese Johaug nå enn du gjorde før hun ble dømt for doping?

Mindre: 18 %

Samme 57 %

Mer: 15 %

Vet ikke: 10 %

Kilde: Analysebyrået YouGov, spørreundersøkelse på oppdrag fra Her og Nå

Fact: Click to add text

67 prosent synes at Therese taklet det på en positiv måte. 40 prosent mener at hun taklet det helt greit, mens 27 prosent synes at hun taklet det bra.

Utestengelsen tæret på

Hennes manager Jørn Ernst (51) er også svært imponert over hvordan Therese har taklet motgangen.

– Hun er det mennesket jeg kjenner gjennom et langt liv i business som har mest ekstrem evne til å fokusere. Det kom godt frem da alt kokte i to år, forteller han til VG. Han avslører også at den lange utestengelsen tæret mye mer på Therese enn det som ble gitt uttrykk for i mediene. Den populære idrettsstjernen var mye nærmere å legge opp enn det som ble kommunisert.

– Hun sa det selv flere ganger: Fortjener jeg dette her? Hva er vitsen? Det var ikke gitt at hun kom tilbake og er «back in business». Det var mange ganger i løpet av de to årene at jeg tenkte: Dette går ikke så bra som vi prøver å si det gjør, sier manageren til avisen.

NORSK IDRETTSHELT: Therese Johaug under høydetrening i italienske Val Senales i oktober 2018.
NORSK IDRETTSHELT: Therese Johaug under høydetrening i italienske Val Senales i oktober 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Men Therese har gjort spådommene til skamme, og har klart å kjempe seg tilbake til å delta i sitt første mesterskap på fire år.

Hvordan synes du Therese Johaug har taklet dopingdommen?

Dårlig: 19 %

Helt greit: 40 %

Bra: 27 %

Vet ikke: 14 %

Kilde: Analysebyrået YouGov, spørreundersøkelse på oppdrag fra Her og Nå

Fact: Click to add text

Stilte spørsmål om norske idrettshelter

På oppdrag fra Her og Nå har analysebyrået YouGov gjennomført en undersøkelse der de har stilt en rekke ulike spørsmål om våre norske idrettshelter.

Det var 1010 mennesker over 18 år som deltok i undersøkelsen. Dataene er innsamlet fra et representativt utvalg av den norske befolkningen.

Analyseinstituttet har knyttet til seg rundt 30.000 nordmenn. Under kan du se et utvalg av spørsmålene i undersøkelsen der langrennsstjernen Therese Johaug (30) har utmerket seg.

Hvem er Norges mest sexy kvinnelige vintersportsutøver?

1. Therese Johaug

2. Tiril Eckhoff

3. Heidi Weng

Hvilken vintersportsutøver ville du helst dratt på nachspiel med?

1. Therese Johaug

2. Tiril Eckhoff

3. Heidi Weng

Hvem synes du er den morsomste vintersportsutøveren?

1. Heidi Weng

2. Tiril Eckhoff

3. Therese Johaug

GULLJENTE: Therese Johaug under ski-VM i Seefeld.
GULLJENTE: Therese Johaug under ski-VM i Seefeld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hvilken vintersportsutøver ville du helst spist en bedre middag med?

1. Marit Bjørgen

2. Therese Johaug

3. Tiril Eckhoff

Hvem er den mest sympatiske vintersportsutøveren?

1. Therese Johaug

2. Heidi Weng

3. Astrid Uhrenfeldt Jacobsen

4. Ingrid Flugstad Østberg

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2019, og sist oppdatert 01/03 2019.

Les også