NRK-serien «Etterglød»

Deler rørende minne: – Vera minnet oss på det helt til det siste

Den nye NRK-serien «Etterglød», om livsglade Ester som får kreft, har mange likheter med regissør Atle Knudsens egen kjærlighetshistorie.

<b>ATLE OG VERA:</b> – Helt til det siste påminnet Vera oss om hvor viktig det er å omfavne livet, sier Atle Knudsen takknemlig.
ATLE OG VERA: – Helt til det siste påminnet Vera oss om hvor viktig det er å omfavne livet, sier Atle Knudsen takknemlig. Foto: Eirill Kristiansen
Sist oppdatert

– «Kos deg! », pleide Vera å påminne om.

– Av henne lærte jeg å gjøre noe hyggelig minst én gang om dagen, deler Atle Knudsen (51), med et smil.

Han er regissøren av høstens populære NRK-serie, «Etterglød».

Hans kone, NRK-profil Vera Micaelsen, døde av livmorhalskreft med spredning i 2018. Hun ble 43 år. Sammen fikk de tre døtre, Milla (20), Ylva (22) og Selma (23).

– Jeg ser oss begge i dem. Det virker nesten som vi er i annenhver celle.

I likhet med Vera opplever Ester i «Etterglød», spilt av Nina Ellen Ødegaard, å få kreft. Også i serien møter vi et menneske som vet å juble over hvert øyeblikk av livet.

Du kan se programmet «Etterglød» på NRK TV.

Se mer

– TV-serien er basert på mye av det Vera sto for, forteller enkemannen.

– Som å være raus, og glad i alle rundt seg. Da Vera fikk dødsbudskapet, sa hun: – «Tror du ikke at jeg pådro meg kreft».

Les også: Jeg har uhelbredelig kreft. I en periode var det vanskelig å være den mammaen jeg ønsker å være

<b>EKTEPARET I SERIEN:</b> – De to i hovedrollene, Thorbjørn Harr og Nina Ellen Ødegård, spiller ikke Vera og meg, understreker serieskaperen og regissøren. Det er bare visse paralleller til hans eget liv. Serien gir oss en solid påminnelse om hvor viktig det er å gripe hver dag.
EKTEPARET I SERIEN: – De to i hovedrollene, Thorbjørn Harr og Nina Ellen Ødegård, spiller ikke Vera og meg, understreker serieskaperen og regissøren. Det er bare visse paralleller til hans eget liv. Serien gir oss en solid påminnelse om hvor viktig det er å gripe hver dag. Foto: NRK

NRK-serien «Etterglød»

Måten vi henter inn likevekt på er forskjellig. Humor har en egenskap som kommuniserer til det friske. Det endrer ikke situasjonen, men kan virke befriende.

Atle bekrefter det.

– Dagene våre var fylt av mye humor, selv når vi forsto at Vera ikke ville bli frisk. Latteren holdt livslysten levende. En kraft du vil gjenkjenne i TV-serien.

Innholdet i serien har mange paralleller til Vera, og kjærlighetshistorien mellom henne og Atle, men han understreker at den ikke er rent biografisk.

Serien er laget i samarbeid med serieskaper Kjetil Indregard, og Mads Løken er med på manussiden. I mai vant de ungdomsjuryens pris for beste serie under TV-seriefestivalen Cannes.

– Den er noe mye mer enn en trist historie om kreft, sier han med blått, fast blikk.

– Det handler snarere om å leve – om å gripe øyeblikkene, mest og best mulig. Da Vera fikk kreft, prøvde vi å møte livet med samme nysgjerrighet som tidligere. Kose oss med barna, le og leke, være romantiske, se venner og også glede oss over jobbene våre. Slik tok vi til det siste vare på hverandre.

Les også: (+) Ingenting er som før. Men det skjønner ikke mannen min

Spaltist i Aftenposten

Vera var spaltist i Aftenposten junior og skrev til sine unge lesere om det viktige livet. Slik lød hennes siste hilsen til dem:

<b>SUPERMAMMA:</b> Vera Micaelsen inspirerte mange da hun levde, og ga blant annet ut boken «Supermamma, monstermamma».
SUPERMAMMA: Vera Micaelsen inspirerte mange da hun levde, og ga blant annet ut boken «Supermamma, monstermamma». Foto: Foreldre og barn

«Aller kjæreste Junior-lesere. Når dere leser dette, er jeg død. Dessverre har jeg levd med kreft i over fire år. Jeg prøver ofte å overbevise sørgende venner om at jeg er oppriktig takknemlig for å ha opplevd å bli alvorlig syk. For det har ikke bare vært fælt. Tvert imot er det en enorm gave å møte så mye varme, så mange klemmer, så mye sterk kjærlighet, og det er ikke alle som får en slik bekreftelse i sitt liv. Det eneste som kunne toppe det, bortsett fra å være frisk, selvfølgelig, er at alle dere skjønner hvor stor gave livet er, og at dere snur dere mot de dere har nær og sørger for at de forstår hvor mye de betyr for dere».

Atle har skjønt det.

– Vera lærte meg å bli enda mer bevisst på «å nyte livet», deler han med øyne som ser veldig glade ut.

– Helt til det siste påminnet Vera oss om hvor viktig det er å omfavne livet, sier han.

For selv om kreft byr på mange tunge dager, som han under innspillingen også har blitt påminnet om i scenene med «Ester» på sykehuset, synes han det har vært en nyttig prosess.

– Nesten som en slags ekstra terapi, sier han.

<b>KREFT:</b> Scenene av Ester på sykehuset synes regissøren var de mest krevende under innspillingen. De lignet litt for mye på hva han hadde opplevd med Vera.
KREFT: Scenene av Ester på sykehuset synes regissøren var de mest krevende under innspillingen. De lignet litt for mye på hva han hadde opplevd med Vera. Foto: NRK

Men han er ikke lenger «langt nede i kjelleren», som i den tidligere sorgprosessen. Den tyngste sorgen er bearbeidet. Nå går det bra å prate om Vera i fortid. Kjærligheten de delte og alle minnene vil aldri bli glemt, men han har beveget seg videre i livet.

Slik hun ønsket.

– For Vera var det viktig å leve hver eneste dag til fulle. Det er også kjernen i «Etterglød», som for øvrig er lyset som ligger igjen ute i universet når en stjerne dør.

Les også: Da Ingebrigt (67) kom ut igjen på ventevær­elset til eldstedatteren, brast stemmen hans da hun spurte: «Hvordan gikk det, pappa?»

<b>FESTSTEMT:</b> I likhet med Ester i TV-serien samlet også Vera og Atle sine nærmeste til en siste fest for alle de fine og støttende folkene rundt dem. En siste avskjed med henne. 
FESTSTEMT: I likhet med Ester i TV-serien samlet også Vera og Atle sine nærmeste til en siste fest for alle de fine og støttende folkene rundt dem. En siste avskjed med henne.  Foto: NRK

Redd for å dø

Atle lener seg forover på det lille, runde bordet, henter frem hver minste smilerynke og sier med entusiasme i stemmen:

– Jeg har blitt et bedre menneske etter å ha kjent på alle disse følelsene med Vera. Før var jeg en superhypokonder og redd for å dø. Det er jeg ikke lenger. Jeg har fått en større indre trygghet!

Vera var som «Ester», et fyrtårn av et menneske, som lyste opp livene til utallige andre. En sånn «stjerne» det er vanskelig å tenke seg at kan dø.

Atle er én av mange som vet hva det vil si å miste den du elsker, og han har erfart at livet til tross for det går videre.

– Kjenn på gleden over å gjøre fantastiske ting for og med den og dem du elsker, oppfordrer han og håper seerne vil bli påminnet om og inspirert av det ved å se på NRK-serien.

<b>ATLE KNUDSEN:</b> – Ja, jeg er så heldig å være forelsket! sprudler regissøren av «Etterglød», Atle Knudsen, og røper at de har vært sammen siden januar.
ATLE KNUDSEN: – Ja, jeg er så heldig å være forelsket! sprudler regissøren av «Etterglød», Atle Knudsen, og røper at de har vært sammen siden januar. Foto: Morten Bendiksen

Også i privatlivet kjenner Atle i dag på nettopp en slik ekte glede.

– Foruten å ha tre fantastiske døtre har jeg også en flott, kjæreste, røper Atle Knudsen.

– Vi har vært sammen siden januar og er veldig forelsket!

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2022, og sist oppdatert 27/10 2022.

Les også