- Nix alkohol i 2014

Pappablogger Peter Kihlman mener det bør gå an å være en kul fyr uten å drikke alkohol.

Foto: (Foto: Privat)
Publisert

- Utfordringer er mitt nye rusmiddel, avslutter han. Også ler han.

Vi har akkurat snakket med mannen bak bloggen pappahjerte.no med underteksten - for tøffe menn med myke hjerter.

Han er småbarnsfar og lever et liv som de fleste småbarnsforeldre. Hektisk hverdag, lite søvn, dårlig samvittighet for lite trening og når en festlig anledning byr seg, drikker man kanskje litt for mye vin og blir litt for sliten dagen derpå.

- Jeg har jo mange ganger tenkt:

- Er det virkelig verdt det?

Når jeg ligger der, fyllesyk på sofaen og ønsker at jeg aldri kylte ned de siste drinkene...

Så en dag kom spørsmålet. - Ønsker jeg egentlig dette for kroppen?

Høres kjent ut?

- Det er jo strengt tatt ingen som trenger alkohol. Så kanskje jeg kan være et foregangseksempel for andre? Ikke det at jeg skal være en moralist akkurat, det ønsker jeg absolutt ikke, men det hadde jo vært fint om det ble en sosial aksept for at man kan være en kul fyr uten alkohol. Om jeg klarer å være en kul fyr uten alkohol, det gjenstår jo å se da, forresten, ler han.

Hans siste bloggpost er altså et ønske om et godt hvitt år. For seg selv og samboeren i hvert fall. Han har nemlig tenkt å drikke kun vann både til hverdags og fest i det nye året.

Slik lyder bloggposten:

«Jepp, jessør. Jeg setter alkoholen på hylla, hiver meg på vannvogna og kliner til med et helt hvitt år! Nei da, jeg har verken blitt kjip, gått bananas eller funnet Jesus. Dette er intet annet en et bevisst livsstilsvalg i selvpiningens navn. Jeg elsker jo en god utfordring og når jeg først har stilt meg selv et slikt spørsmål, så klarer jeg ikke å takke nei. Monologen jeg hadde med meg selv, som ledet opp til denne beslutningen, gikk noe slikt som dette:

"Hmmm, hva skal jeg kutte ut i år da?? Potetgull eller kanskje neglbiting?"

"Æh, alt for lett. Ta noe vanskelig. Hva med... alkohol?"

"Nei nei nei, alkohol?! Er du gal mann, det høres ut som en forferdelig plan!"

"Hvorfor det?"

Og jeg bare: "Men hva med vinglasset til fredagstacoen? Og grillmaten til sommeren? Hva kommer alle vennene dine til å si, tenk på julebordene da mann?!"

"Vel sorry mate, men dette skjer. Jeg har vært alkoholens marionett mang en gang, men i år er det jeg som bestemmer."

"Pøh, du kommer til å bli tidenes festbrems!"

"Å jasså, så du tror ikke jeg klarer det?

"Nix"

"Bring it on!"»

Foto: (Foto: Privat)

- Jeg brukte romjula på å pønske ut nye måter å plage meg selv på og først tenkte jeg at det kom til å bli alt for vanskelig å ta et hvitt år. Men så tenkte jeg at det kommer jeg til å klare, men bekymret meg mer for hva andre kom til å tenke. Det er jo ikke så sosialt akseptert å ikke drikke alkohol i alle settinger. Allikevel fant jeg ut at det er jo kun fordeler med å kutte alkoholen et år. Selv om vi stadig hører at det er sunt med ett glass rødvin også videre så vil jeg si at for hver positive helsefordel du får av alkohol er det minst ti negative så dette er blant annet et bevisst helsevalg fra min side. Dessuten tenker jeg at jeg vil finne ut mer om meg selv og kanskje gjøre opp for den tapte treningstiden.

I en hektisk hverdag med fast jobb og en populær blogg får ikke Peter like mye tid til å trene som før og da kan jo kroppen få dra nytte av et hvitt år i det minste.

- Hater å være avhengig

Sukker kuttet han ut for et par år siden, røyk og snus et år før det igjen og brusvanene ble han kvitt for tre år siden. Han er av typen som bestemmer seg for noe, også gjennomfører han det bare.

Irriterende, sier du?

- Jeg hater å være avhengig av ting, sier han til Side2.

- For meg gjelder det å kaste flest mulig apekatter fra ryggen og det å bli kvitt mange dårlige vaner har vært noe av det beste jeg har gjort.

Da han og samboeren Christina kuttet ut sukker, bestemte de seg først for å kutte det ut i to måneder for å se hvordan det gikk.

- Vi kuttet alt som var. Kunstig søtning også. Vi hadde ikke en sukkett i teen engang, brakk det rett og slett ned til et nullpunkt og resultatene kom ekstremt fort. Humørsvingningene ble blant annet helt borte.

Peter drakk nemlig tidligere inntil 2 liter pepsi max hver eneste dag.

Etter de to månedene var de kvitt søtsuget og gjorde det lille eksperimentet om til en varig endring.

Foto: (Foto: Privat)

- Kommer til å ta livet av meg

Får han en utfordring må han bare takke ja og for to år siden var det broren hans som nevnte halvmaraton.

«Det kommer jeg aldri til å klare», var hans første tanke, men så ble han selvsagt ekstremt innstilt på å gjøre det.

- En eller gang kommer en av utfordringene til å ta livet av meg, ler han.

Vi snakker nemlig med en fyr som selvsagt har hoppet i strikk, i fallskerm og vært med i VM i «døds»

Et år på vannvogna er i vente og de første tilbakemeldingene fra kompisene var ikke uventet humoristiske.

- Jeg fikk beskjed om at jeg i hvert fall ikke kom til å bli invitert på neste års julebord. «Himla kjedelig med en fyr som er helt edri og husker alt det dumme de andre gjorde». Egentlig er det jo ikke så kjedelig med edru folk, det er jo fulle folk som er kjedelige for edru folk. Når man sitter der og har innledet en samtale og merker at samtalepartneren ikke klarer å følge med fordi han er for full. det er det som er problemet. Jeg kommer uansett til å takke ja til invitasjoner, dersom jeg får noen.

I bloggen oppsummerer han sin nye utfordring på denne måten;

«Jeg tror egentlig mange ville hatt godt av et hvitt år, men jeg har ikke tenkt til å prakke på deg noen moralsk, snusfornuftig tale og raljere om at alle burde gjøre som meg. Gjør hva du vil du, men ikke forvent at jeg danser på bordet i 2014. Sånt passer seg bare når man har sølt gin i tonicen. Og pssst: Det er folk som danser edru på bordet du virkelig skal passe deg for»

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2014.

Les også