Voldelig og vakker

Naomi er divaen over alle divaer

Hun er en av de mest berømte kvinnelige modellene i verden, men samtidig en av de mest beryktede. Etter 35 år i motebransjen og fire dommer for overfall, er det nå mamma­rollen som venter for 51-åringen. 

Foto: Getty Images/Theo Wargo
Publisert

Naomi Campbell har vært en av verdens mest kjente og best betalte modeller i 35 år, og hun ser ikke ut til å ha planer om å gi seg med det første. Det er det da slettes ingen grunn til, når hun ser ut som hun gjør. Nå kan vi da også endelig kalle henne en MILF, etter at hun nylig fikk barn i en alder av 50.

<b>GÅ MED GUD:</b> Sjenert har Naomi aldri vært.
GÅ MED GUD: Sjenert har Naomi aldri vært. Foto: Victor VIRGILE/Getty Images
<b>UTEN EN TRÅD:</b> … men dessverre dekket av hår.
UTEN EN TRÅD: … men dessverre dekket av hår. Foto: NTB/Courtesy of NARS/MEGA

Superstjerne

I intervjuer har Naomi fortalt at hun allerede i en alder av tre år hadde begynt å drømme om å bli kjent over hele verden. Moren Valeri Morris var selv danserinne, og delte datterens drøm og visjoner. Mens hun selv turnerte over hele Europa, lot hun datteren gå på forskjellige kunstskoler hjemme i England.

Faren forsvant ut av bildet mens moren var gravid, og Naomi tok etternavnet til morens andre ektemann.

Den første smaken av rampelyset fikk delvis jamaicanske Naomi da hun deltok i en av Bob Marleys musikkvideoer, bare syv år gammel. Imidlertid ble det hverken som danser eller kunstner hun skulle jakte drømmen om stjernestatus, men som modell. Hun var bare 15 år da hun ble oppdaget i 1985, og ble raskt et velkjent fjes i moteverdenen. I løpet av supermodellenes tiår, på 1990-tallet, ble de «allemannseie», og Naomi ble superkjendis sammen med navn som Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Kate Moss og Helena Christensen. 

Senere har hun forsøkt seg både som musikkartist og skuespiller, men her har suksessen uteblitt. Ikke at det har vært noe behov for andre karriereveier; hun er fortsatt en svært ettertraktet modell med en egen parfymeserie, og skal være god for omkring 80 millioner dollar, eller 670 millioner kroner. 

<b>IKKE SÅ ENGASJERT:</b> I 1994 stilte Naomi og flere andre super­modeller opp i en kampanje mot pels. Kun tre år senere stilte hun i pels. 
IKKE SÅ ENGASJERT: I 1994 stilte Naomi og flere andre super­modeller opp i en kampanje mot pels. Kun tre år senere stilte hun i pels.  Foto: REX/NTB

Divanykker 

Pengene og suksessen har ikke kommet på grunn av at Naomi Campbell er lett å ha med å gjøre, snarere tvert imot. Hun har et rykte på seg for å være svært vanskelig å jobbe med, og i det hele tatt å omgås. Dama har et voldsomt temperament, og fikk hele 11 voldsanklager mot seg i årene mellom 1998 og 2009. Fire av dem endte med dom for overfall.

Den mest kjente hendelsen var da hun i juni 2008 sparket og spyttet på to politimenn i kjølvannet av en diskusjon omkring bagasjen hennes, som skal ha blitt borte på flyturen. I tillegg til 200 timers samfunnstjeneste, skal flyselskapet British Airways ha bannlyst henne for resten av livet.

Året etter skal hun ha angrepet italienske paparazzier for å ha tatt bilde av Naomi med hennes daværende kjæreste, noe som skal ha endt med en betinget dom på seks måneders fengsel.

Designeren Isaac Mizrahi er en av mange bransjefolk som har fått merke divaens luner og krav, og har blant annet uttalt at Naomi rett og slett er «et mareritt å jobbe med». Hun er også kjent for å møte opp flere timer for sent til intervjuavtaler, uten at det hindrer henne i å skjelle ut journalistene når hun endelig møter opp. 

<b>SPARKET:</b> Dyreverns­organisasjonen PETA ga Naomi fyken som tals­person etter at hun stilte i denne pelskåpen på catwalken. 
SPARKET: Dyreverns­organisasjonen PETA ga Naomi fyken som tals­person etter at hun stilte i denne pelskåpen på catwalken.  Foto: LUCA BRUNO/NTB
<b>MILF:</b> Naomi (51) deltok på Michael Kors sitt moteshow i april i år. En måned senere avslørte hun at hun hadde blitt mamma. 
MILF: Naomi (51) deltok på Michael Kors sitt moteshow i april i år. En måned senere avslørte hun at hun hadde blitt mamma.  Foto: NTB/Felipe Ramales/SplashNews.com

Litt idealist 

Naomi er engasjert i flere gode formål og ideelle organisasjoner, men det er ikke alltid engasjementet stikker så dypt. I 1994 ble hun med på dyrevernsorganisasjonen PETA sin kampanje «Heller naken enn pels», der diverse supermodeller og andre kjente fjes stilte opp nakne i en kampanje mot pelsbransjen. Kun tre år senere trippet Naomi imidlertid nedover catwalken ikledd en gedigen pelskåpe, og dermed ble hun sporenstreks sparket som talskvinne for organisasjonen. Uten at vi tror hun brydde seg nevneverdig om det. Naomi
Campbell ser ut til å ha en knallsterk viljestyrke og en urokkelig tro på seg selv.

Kanskje er det nettopp derfor hun har kommet dit hun er i dag. Hun startet tross alt karrieren midt på åttitallet, en tid da det langt ifra var noen dans på roser å være en svart, ung modell, og Naomi har vært en foregangskvinne på flere områder. I 1988 var hun for eksempel den første svarte modellen på forsiden av det franske motemagasinet Vogue. 

<b>BAR BAKKE:</b> Innimellom går det på stumpen(e) løs for disse toppmodellene. 
BAR BAKKE: Innimellom går det på stumpen(e) løs for disse toppmodellene.  Foto: REX/NTB
<b>TANNTRÅD:</b> Ikke all mote trenger så mye tekstiler.
TANNTRÅD: Ikke all mote trenger så mye tekstiler. Foto: REX/NTB

Modellmamma

I et intervju fra noen år tilbake avslørte Naomi et brennende ønske om å få barn, til tross for at hun var kommet i en alder der de fleste gir opp den tanken. Men, Naomi er vant til å få ting som hun vil, og dette var tydeligvis ikke noe unntak. I mai i år avslørte hun nemlig, via sosiale medier, at hun var blitt mor til en liten jente. Senest i april gikk den evigunge skjønnheten på catwalken for designeren Michael Kors, og det var ikke store kulen å spore på magen.

<b>UNDERSAK:</b> Naomi og Cindy Crawford, to av The Big Five
UNDERSAK: Naomi og Cindy Crawford, to av The Big Five Foto: Getty Images/Rose Hartman

Selv om det kanskje er naturlig å tenke at 51-åringen nå har gått sin siste catwalk, er det tross alt Naomi Campbell vi snakker om. Dersom hun ønsker å fortsette, til tross for våkenetter og babygulp på skuldrene, får hun nok til det også.

De fem store

Selv om man også i tidligere tiår hadde luktet på begrepet «supermodell», var det på 90-tallet det virkelig etablerte seg. Og Naomi Campbell var med, i det som ble kjent som «De fem store»: Cindy Craw­ford, Christy Turlington, Linda Evangelista, Claudia Schiffer og Naomi. 

Femkløveret ble superstjerner i en grad man ikke hadde sett maken til tidligere, og overskygget nærmest både filmstjerner og artister i perioder. De fem supermodellene var langt ifra begrenset til bare catwalken eller reklamekampanjer, men dukket opp i musikkvideoer, på TV, i spillefilmer og stort sett overalt i populærkulturen.

Dermed rant selvfølgelig også pengene inn i kassa, og det ble et munnhell i bransjen at «De fem store» ikke orket å stå opp dersom de ikke ville tjene minst 10 000 dollar den dagen. Uten at det nødvendigvis sa noe om arbeidsmoralen til jentene, de tjente rett og slett bare uhorvelig mye penger. 

Her hjemme fikk vi store doser Cindy Crawford levert via kleskjeden Hennes & Mauritz’ reklameplakater, men mange mente at Naomi Campbell var den virkelige stjernen blant «De fem store». For eksempel utropte magasinet Interview henne til «Megamodellen over alle megamodeller» i 1990. Og det er jo i grunnen ganske typisk Naomi – hun kunne jo ikke nøye seg med å være en skarve supermodell, når hun kunne være mega.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 30 2021

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2021.

Les også