Nå selges Bonnie & Clydes våpen

Den berømte gangsterduoens våpen går til høystbydende.

Foto: Handout (FBI)
Publisert

23. mai 1934, klokken ni om morgenen, kjører den beryktede gangsteren Clyde «Champion» Chestnut Barrow sammen med partneren Bonnie Elizabeth Parker langs den øde Highway 154 i delstaten Louisiana.

Ikke langt unna skjulestedet i Bienville Parish får han med ett øye på en kjenning langs veien.

Bonnie og Clyde stopper sin stjålne Ford V8-er for å slå av en prat, uvitende om at mannen ikke står der ved en tilfeldighet. Skjult i veikanten ligger seks politimenn, væpnet til tennene med automatvåpen. I spissen står den tidligere Texas Ranger-kapteinen Frank Hamer. Hans oppdrag er å fange gangsterne som hadde herjet i USA siden 1931, uansett midler.

Før Clyde rekker å åpne døren, stormer politimennene frem og tømmer flere magasiner i bilen. Gangsterne får aldri noe varsel. Clyde dør momentant av et skudd gjennom hodet, mens Bonnie lever en stund mens kulene hagler.

I ettertid har de som var med fortalt at de hørte hennes siste, skremte skrik mens kulene slo inn i bilen. Bonnie ble 23 år. Clyde hadde fyllt 25 et par måneder tidligere.

Foto: FBI (Wikimedia Commons)
Foto: FBI (Wikimedia Commons)

- Jeg hater å blåse hodet av en kvinne særlig når hun sitter, men hadde det ikke blitt henne, så hadde det blitt oss, sa Frank Hamer etter skyteepisoden.

Foto: FBI (Wikimedia Commons)

Politiet hadde forsøkt å få has på Bonnie og Clyde ved en rekke anledninger tidligere, alle mislykkede. Året før, i april 1933, ble to politimenn skutt og drept i et raid i byen Joplin i Missouri. Gangsterduoen og gjengen de var sammen med på det tidspunktet, kom seg unna, men etterlot seg flere våpen og et kamera.

Bildene fra kameraet gjorde gangsterne til superstjerner over hele USA, og siden berømte i store deler av verden. Nå skal også våpnene, en .45-kaliber Thompson maskinpistol populært kalt «Tommy Gun» og en Winchester pumpehagle, selges på auksjon.

Foto: Caters News Agency (BULLS)
Foto: Caters News Agency (BULLS)

Våpnene ble tatt vare på av en ukjent politimann, og siden gitt videre til en kollega i styrken. Våpnene har vært i familien Lairmore siden, men nå har sønnesønnen Mark Lairmore bestemt seg for å selge unna arvegodset.

- Våpnene har vært utstilt på Politimuseet i Springfield siden 1973 og var museets store trekkplaster. Jeg tror ikke de var så glade for gi dem fra seg, sier Mark Lairmore.

- Det er på tide at en person som verdsetter antikke våpen og historien bak dem, kan ta vare på dem, fortsetter han.

Foto: Handout (FBI)
Foto: Caters News Agency (BULLS)

Våpnene skal auksjoneres bort den 21. januar i Kansas City. Robert Mayo, eieren av Mayo Auction & Realty, forteller at våpnene er svært interessante samleobjekter, og regner at samlere fra hele verden vil by på gjenstandene. Det er med andre ord duket for at Mark Lairmore vil hente hjem en pen sum.

Bonnie og Clyde drepte til sammen ni politimenn samt en «håndfull» uskyldige tilskuere. Over 20.000 møtte opp til Bonnies begravelse. I dag arrangeres det årlig en «Bonnie og Clyde-festival» i byen Gibsland i Louisiana.

Foto: Caters News Agency (BULLS)
Foto: FBI (Wikimedia Commons)

Kilder:Wikipedia, Bulls Press

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2012.

Les også