Nå er din iPhone forandret

Ny Facebook, gratis bilnavigasjon og flybilletter på mobilen. Men virker det i Norge?

Foto: Justin Sullivan (Getty Images)
Publisert

Om du har planer om gå til anskaffelse av iPhone 5 eller ei, onsdag 19. september 2012 får alle iphonebrukere tilgang til Apples nye operativsystem, iOS 6 .

Og med det kommer det en rekke nyheter og forbedringer, som gjennomgående intergrasjon med Facebook og nytt kartsystem med GPS-navigasjon til bilkjøring.

Men fungerer alle tjenestene i Norge? Her tar vi for oss de viktigste endringen i iOS 6.

Telefonen

La oss begynne med det helt grunnleggende, nemlig det å ringe med iPhone. Apple har endret på måten du kan håndere innkommende samtaler på, noe som vil være kjærkomment for den som ofte befinner seg i et møte.

Foto: Apple

Ved å skyve telefonrøret oppover på telefonen (lik snarveien til kameraet i dag), får du i iOS 6 nå flere valg. Du kan for eksempel avvise samtalen med en tekstmelding. Når du blir oppringt og ikke har anledning til å ta telefonen, er det lett å glemme at du kanskje skulle ha ringt tilbake etterpå, men nå er det mulig å varsle deg selv enten på et klokkeslett eller gjennom GPS.

Foto: Apple

Bildet over viser hvordan du også kan planlegge hvordan samtalene din skal håndteres, når du for eksempel er i et møte, på kino eller liknende.

Nye kart og gratis bilnavigasjon

Kart er kult, og en av de aller største endringene i iOS 6 er at Google Maps blir tuppet ut til fordel for Apples egetutviklede system.

Foto: Apple

Hvorvidt disse kartene er bedre enn Googles - spesielt her i Norge - gjenstår å se, men blant de aller mest spennende nyhetene er at iPhone nå får innebygget bilnavigasjon.

I likhet med GPS-enheter fra Garmin og TomTom, eller de temmelig dyre appene disse produsentene tilbyr, vil man fra og med modellene iPhone 4S, iPad 2 og femte generasjon iPod Touch få detaljert og stemmebasert sving-for-sving-navigasjon i bilen.

Foto: Apple

Apples norske infoside på iOS 6 hevder også at sjåfører vil bli advart om trafikkulykker og trafikkorker, og følgelig beregne en alternativ rute, men det gjenstår å se om dette er funksjonalitet som faktisk fungerer her til lands. Infosiden er foreløpig skrevet på engelsk.

Oppdatert: Ifølge Apples amerikanske informasjonsside om hvilke land som får hvilke funksjoner, er Norge blant landene hvor både bilnavigasjon og trafikkinfo skal virke. 3D-kart av storbyer skal imidlertid ikke fungere.

Apple har etter alt å dømme forberedt erstatningen av Google Maps en god stund. I 2009 kjøpte de selskapet Placebase, som utvikler en lignende tjeneste som Google Maps. I 2010 kjøpte Apple Poly9, et annet kartselskap som spesialiserer seg på høyoppløselige bilder av storbyer.

Apple har også kjøpt det svenske selskapet C3 Technologies. Selskapet lager sofistikerte 3D-kart basert på teknologi designet for styringssystemer til missiler.

Oslo er en av byene C3 Technologies har laget 3D-kart over. Se demonstrasjonen nedenfor:

Passbook

En annen ting som det er høyst usikkert om kommer til å fungere i Norge, er en av de store «snakkisene» i USA, Passbook.

Passbook er en tjeneste som lar deg lagre billetter til alt fra konserter til flyreiser på telefonen, slik at alt du trenger gjøre er å skanne telefonen. Siden billettene er digitale vil de også kunne oppdateres underveis - om gaten flyet ditt skal gå fra blir endret vil dette også skje på billetten, og telefonen varsler deg slik at du også får det med deg.

Billetter i Passbook er tilgjengelig rett fra låstskjermen. De knyttes til tid og sted, slik at det er den billetten du faktisk trenger når du er utenfor kinoen fredag klokken 20.30, som ligger klar. Smart!

Foto: Apple

Vil Passbook virke i Norge?

Passbook krever at leverandøren av tjenesten støtter funksjonen, og erfaringene vi har med iOS-tjenester til nå gjør at vi ikke akkurat er superoptimistiske til utbredelsen her til lands.Andreas Rødland i Apeland, Apples pressebyrå i Norge, kunne tirsdag ikke opplyse om Passbook ville fungere i Norge, eller om det er satt i gang samarbeid med noen norske aktører. Heller ikke er det klart om systemet er «åpent» slik at alle som ønsker det, selv kan tilpasse sine billetter til systemet.Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS er ikke informert om tjenesten da Side3 slår på tråden tirsdag ettermiddag, men sier at den høres interessant ut.- Dette er jo ganske tett opp til en tjeneste vi allerede har i dag, så dette kan være interessant for oss å sjekke ut, forteller han til Side3.Markedskonsulent Erlend Bøksle i Oslo Kino har allerede Passbook på radaren.- Vi har som flere andre fulgt Passbook og lignende tjenester med stor interesse og er absolutt åpne for å på sikt kunne tilby denne løsningen til våre kunder. Dette må uansett testes grundig, så vi har dessverre ikke noe konkret informasjon eller dato ennå, skriver Bøksle i en e-post til Side3.Martin Berg er prosjektleder for mobilutvikling hos Dialog eXe, som leverer billettsystemer til over 200 kinoer, kulturhus, konsertscener og festivaler i Norge.- Vi har en ny oppdatering av appen «eBillett» inne til godkjenning hos Apple med støtte for Passbook. Appen lar kunder kjøpe billetter på telefonen sin, og bruke telefonen som billett, skriver Berg i en e-post til Side3.Det skal fungere slik at brukeren lagrer billettene sine fra appen direkte til sin Passbook.- Der forestillingene skjer på fast lokasjon, som i en kino eller kulturhus, lagres også geolokasjon, slik at billetten dukker opp på låstskjermen når man er i nærheten, opplyser Berg.

Facebook + iOS = sant

Dette er en god nyhet for deg som bruker Facebook på mobilen. Apple skal ha integrert operativsystemet tett opp mot det sosiale nettverket. Blant annet kan kontaktlisten din kobles opp til Facebook, slik at du aldri glemmer en bursdag igjen.

Foto: Apple

«Liker»-knappen i Facebook blir også en funksjon i iTunes og App Store, og du kan poste statusoppdateringer på Facebook direkte fra telefonen (altså uten å åpne Facebook-applikasjonen).

Husk samtidig på at dersom du ikke betaler for en tjeneste, er du produktet som blir solgt ...

Ny nettleser

Underskrevne har for lengst skrotet Apples nettleser Safari til fordel for Googles Chrome. Klikk på bildet over for å lese mer om funksjonene i Chrome.

Vi har ikke testet den oppdaterte versjonen av Safari, men som bildet nedenfor tyder på, kan det se ut til at en del av Googles smarte løsninger har funnet veien til Apples mobilnettleser.

Foto: Apple

Facetime hvor som helst

Apple har høstet mye kritikk for å kun tillate videosamtaler over Wi-Fi. Denne kritikken har de tatt til seg, og Facetime kan brukes i mobilnettet i iOS 6.

Akkurat som hos alle andre produsenter, altså.

Panoramabilder

Det er langt på vei det samme kameraet som sitter i iPhone 5 som i iPhone 4S, men med iOS 6-oppdateringen får vi tilgang til ny funksjonalitet.

Som panoramabilder. Det vil si, det er deg med iPhone 4S som får tilgang til å knipse panoramabilder, funksjonaliteten funker ikke for eldre modeller.

Oppdateringen til iOS 6 er gratis og blir tilgjengelig til iPhone, iPad og iPod Touch i løpet av onsdag 19. september. Når du ser et ettall i rødt ved ikonet for «Innstillinger», er oppdateringen klar for nedlasting.

Foto: Skjermbilde fra iPad (Side3)

Denne saken ble første gang publisert 18/09 2012.

Les også