Nå er det trendy å være edru

- Vi forskere klør oss i hodet. Vi vet rett og slett ikke hva årsaken til dette er.

ALKOHOL: Rikke Braseth (17), Joakim Petersen (17), Anny Myklebust (18), Audun Mathisen Anvik (17) har aldri drukket alkohol. - Vi er alle ganske sta personer. Jeg føler at de aller fleste aksepterer mitt valg, sier Anvik.
ALKOHOL: Rikke Braseth (17), Joakim Petersen (17), Anny Myklebust (18), Audun Mathisen Anvik (17) har aldri drukket alkohol. - Vi er alle ganske sta personer. Jeg føler at de aller fleste aksepterer mitt valg, sier Anvik. Foto: Kirsti Kringstad (Avisa Nordland)
Publisert

(Avisa Nordland): - Det er et drikkepress, men vi har bestemt oss for å være sta, sier Audun Mathisen Anvik (17).

Selv om Norges alkoholpolitikk ikke tillater de under 18 år å kjøpe alkohol, er det ingen hemmelighet at introduksjonen av rusmiddelet for de aller fleste skjer før myndighetsalder. Men Rikke (17), Anny (18), Joakim (17) og Audun (17) fra Bodø har aldri rørt alkohol – og de er langt ifra alene i sin aldersgruppe.

Ny forskning viser nemlig en markant nedgående trend i alkoholbruk blant ungdom.

- Det blir stadig vanligere for unge å være avholds, sier SIRUS-forsker Hilde Pape, som har forsket på ungdom og alkohol i 20 år.

TAR SEG EN FEST: Å takke nei til alkohol trenger ikke å bety nei til festligheter for Joakim, Anny, Audun og Rikke.
TAR SEG EN FEST: Å takke nei til alkohol trenger ikke å bety nei til festligheter for Joakim, Anny, Audun og Rikke. Foto: Kirsti Kringstad (Avisa Nordland)

Ingen fasitsvar

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har gjennomført omfattende undersøkelser som viser at alkoholforbruket blant ungdom går nedover.

- Vi forskere klør oss i hodet, og lurer på hva årsaken til nedgangen er, sier Pape.

De har foreløpig ikke kommet fram til et klart svar. Pape påpeker at avholdsungdom er en sammensatt gruppe.

- For noen spiller religion, kultur eller ideologi en rolle. I tillegg vet vi at ungdom som er ensomme i større grad enn andre avstår fra å drikke, trolig fordi de mangler noen å drikke med.

Forskeren peker også på at de som vokser opp med foreldre med alkoholproblemer i flere tilfeller velger å gå i motsatt retning.

- Men nå som gruppa med avholdsungdom blir stadig større, er det sannsynlig at flere «vanlige» ungdommer også lar være å drikke, sier Pape.

Akseptert

Verken Rikke, Anny, Joakim eller Audun er religiøse, og alle har en stor omgangskrets.

- Den første gangen jeg dro på fest bestemte jeg meg for å holde meg edru. Det funket veldig bra, så jeg fortsatte med det, sier Anny Myklebust, som er oppvokst i Lofoten.

De fire vennene går musikklinja på Bodø videregående skole. Ifølge dem er det veldig akseptert å velge en nykter livsstil i dét miljøet.

- Jeg vet ikke om det ville vært like enkelt å være avholds dersom vi gikk andre linjer, eller bodde på andre steder, sier Rikke Braseth.

Myklebust legger til at hun absolutt har kjent på drikkepresset.

- Det er et drikkepress. For noen er det blitt en greie at jeg er avholds. «I kveld skal vi skjenke Anny». Jeg har hørt det mange ganger, og like mange ganger har jeg spurt meg hvorfor det skal være greit å si sånt til meg.

Godt forbilde

Da Joakim Petersen gikk på ungdomsskolen valgte flertallet i klassen hans å si nei til alkohol.

- Mange brukte mye tid på å trene. Jeg synes ikke idrett og alkohol går overens, sier Petersen.

Audun Mathisen Anvik er enig. Han trener fem ganger i uka, og er svømmetrener for tiåringer.

- Jeg har ikke bare et ansvar mens jeg trener dem – men også ellers. Jeg vil framstå som et godt forbilde, sier han.

Rikke Braseth spiller i band, og forteller at det florerer av alkohol på de fleste spillejobber.

- Musikk er en bransje med mye rus. Skal man leve av musikk tror jeg det er viktig å sette seg et standpunkt når det gjelder alkohol, sier hun.

Fester likevel

Å takke nei til alkohol trenger ikke å bety nei til festligheter.

- Og når vi først er på fest sitter vi ikke alene i et hjørne, sier Braseth.

Så langt har ingen av de fire opplevd å bli ekskludert fra noe på grunn av standpunktet sitt.

- Jeg har fått mest positiv respons. Mange synes det er bra at jeg har holdt meg. Dette er blitt en del av personligheten min. Jeg bryter noen av idealene mine dersom jeg begynner å drikke, sier Petersen.

Anny Myklebust kan ikke garantere at hun skal holde seg unna alkohol hele livet.

- Hvis jeg én dag får lyst, kommer jeg til å drikke. Men det skjer ikke med det første, sier 18-åringen.

Fakta om ungdom og alkohol:

- Siden årtusenskiftet har ungdoms alkoholforbruk gått betydelig nedover.

- I 1999 oppga 22 prosent av norske 15- og 16-åringer at de hadde drukket alkohol tre ganger eller flere på én måned. I 2011 hadde andelen gått ned til 12 prosent.

- Andelen som har drukket seg tydelig beruset er størst i Nord-Norge, og minst i Oslo.

- Omtrent seks prosent av nordmenn fra 15 til 16 år får lov å drikke av foreldrene. Undersøkelser viser at dersom de får lov hjemmefra, øker sjansen for å ha vært beruset betydelig.

Kilder: Rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning og rapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2014.

Les også