Vakkert og sakralt

Det kommer absolutt ikke som noen overraskelse at med John Surman involvert så inviteres det til en vakker høytidsstund – i Ullern kirke!

Publisert

John Surman - Howard Moody
Rain on the Window
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Den 63 årige engelske multiinstrumentalisten, komponisten og bandlederen John Surman har endelig tatt til fornuften – han har gjort nordmann av seg og - tro det eller ei - blitt Stabæk-tilhenger! Enda viktigere er det at vi får høre mer av og til den fantastiske baryton-, sopran og i det siste også tenorsaksofonisten, bassklarinettisten og tangentmannen her hjemme. Hans siste ECM-innspilling sammen med organisten Howard Moody er også spilt inn i Ullern kirke i Oslo.

De to engelskmennene har samarbeida siden 1996 da Surman ga ut ”Proverbs & Songs”. John Taylor spilte orgel den gangen, mens Moody dirigerte koret. Når Taylor ikke hadde anledning til å klatre opp på orgelkrakken, overtok Moody også den jobben og Surman har i lengre tid ønska å dokumentere samarbeidet.

I mine ører er Surman i besittelse av en av de vakreste og mest særprega tonene i både baryton- og sopransaksofonen sin. Den er så sterk og personlig og med så djupe røtter at den aldri kan eller bør kopieres av noen andre. Alt dette får vi en formidabel bekreftelse på via ”Rain on the Window”.

Surman, som gjorde sin første plateinnspilling som guttunge med sin sopranstemme og kirkeorgel lenge før han begynte å spille saksofon, har skrevet mye av materialet sjøl. ”A Spring Wedding” blei skrevet til hans sønns bryllup med dattera til trommelegenden Jack DeJohnette, noe er ganske så spontane improvisasjoner mens noe er basert på engelsk tradisjonsmusikk. ”O Waly Waly”, som etter hvert har blitt melodien til ”The Water Is Wide”, er så usigelig vakker i seg sjøl at den er verdt inngangspengene aleine. Når så herrene Surman og Moody tolker den fra djupet av sine hjerter blir det slik at ord ikke strekker til for å beskrive det.

De som er interessert i noe vakkert å omgi seg med når høststormene melder seg, kan avgjort sikre seg ”Rain on the Window”. Den passer forresten til alle andre årstider også.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2008.

Les også